10 °

max 15 ° / min 8 °

Srijeda

24.04.

15° / 8°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

18° / 10°

Nedjelja

28.04.

22° / 11°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

25° / 16°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Predstavljena Savremena crnogorska književnost u Dubrovniku

Kultura

Comments 0

Predstavljena Savremena crnogorska književnost u Dubrovniku

Autor: Ana Ašanin

  • Viber

U organizaciji Saveza Crnogoraca Hrvatske sa Rijeke, Društva crnogorsko-hrvatskog prijateljstva, Dubrovačkih knjižnica i JU Kulturni centar ''Nikola Đurković'' Kotor/Gradske biblioteke i čitaonice 16. decembra u Čitaonici Narodne knjižnice u Dubrovniku održana je književna manifestacija “Savremena crnogorska književnost’’ u kojoj su učestvovali pjesnici i pisci: Bogić Rakočević, Ivana Đukić, Slobodan Vukanović, Sreten Vujović, Borislav Cimeša i Marija Sarap Čolpa. Moderatori večeri bili su rukovoditeljka Gradske biblioteke i čitaonice Kotor Marija Starčević i književnik i publicista Borislav Cimeša.

Kako se navodi u saopštenju, Kotorski Kulturni centar ''Nikola Đurković'' predstavio se dramom za djecu “Žižula i Čičak” u izdanju Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva iz Podgorice, povrtnom bajkom s voćnim završetkom, autorice Marije Sarap Čolpe, dramske spisateljice i scenaristkinja.

Okosnica ove drame jeste vrtlog oko ljubavi princeze Žižule i mladog Čička, da bi se vrtlog dalje širio na biljni, životinjski, morski svijet... gdje se stvaraju duboke veze, neraskidiva prijateljstva i gdje nasljeđenja suparništva, titule ništa ne znače.

Ovaj dramski tekst uzdiže osnovnu emociju čiste, bezuslovne ljubavi i posvećenosti koja neminovno iznjedri pobjednika.
U cijelom tekstu stavljen je poseban apostrof na prirodu, čiji bajkovit život se odvija pred našim očima, a mi ga često ne primjećujemo, već uzimamo zdravo za gotovo.

Marija Starčević naglasila je da je čast biti u Dubrovačkim knjižnicama sa kojima Biblioteka sarađuje još od 2010/11. u okviru projektu “Dubrovnik i Kotor, gradovi i knjige”.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR