16 °

max 16 ° / min 8 °

Srijeda

24.04.

16° / 8°

Četvrtak

25.04.

14° / 8°

Petak

26.04.

15° / 7°

Subota

27.04.

18° / 9°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

24° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
IPA tim Glavnog grada povukao 740.000 eura za nove projekte

Podgorica

Comments 0

IPA tim Glavnog grada povukao 740.000 eura za nove projekte

Autor: Marija Mitrović

  • Viber

Službenici gradske uprave, koji čine neformalni IPA tim, uspjeli su da za godinu dana svog zajedničkog rada iz međunarodnih fondova obezbijede Glavnom gradu sredstva u iznosu od 740.000 eura, a očekuju završetak evaluacije još oko 1,3 miliona eura vrijednih projekata koje su pripremili, saopšteno je iz PG Biroa.

Rukovodilac Službe za međunarodnu saradnju Ljiljana Šćepanović izrazila je veliko zadovoljstvo IPA timom, koji funkcioniše u okviru te Službe, a koji čine Albina Međedović, Branka Knežević i Teodora Kusovac.

"Njihov rad je već pokazao rezultate koji se ogledaju posebno u finansijskom aspektu" – istakla je Šćepanović.

IPA tim godinu dana u kontinuitetu priprema projekte kojima konkuriše za finansijsku podršku međunarodnih fondova, prije svega za sredstva koja se nude putem Instrumenta za predpristupnu pomoć (IPA) Evropske unije. Albina Međedović je saopštila da su razvili 18 projektnih aplikacija sa ukupnom vrijednošću od preko dva miliona eura.

"Neophodno je imati u vidu da se status projekata i projektnih aplikacija mijenja bukvalno iz dana u dan. U ovom trenutku imamo potvrdu da su odobrena sredstva za finansiranje pet projekata, od kojih za dva, čija je vrijednost preko 140.000 eura, imamo potpisane ugovore. Za preostala tri projekta, ukupne vrijednosti oko 600.000 eura, priprema se dokumentacija za potpisivanje ugovora. Vrijednost 13 projekata za koje čekamo rezultate evaluacije, iznosi oko 1.350.000 eura" – rekla je Međedović.

Od dva projekti čija je realizacija započeta, prema riječima Branke Knežević, jedan se odnosi na unapređenje sistema upravljanja otpadom nabavkom osam kontejnera, i finansira se iz Bugarskog razvojnog fonda, dok se drugi odnosi na poboljšanje zapošljivosti pripadnika RE populacije i finansira se iz IPA sredstava. Tri su projekta, navela je Knežević, za koje se priprema potpisivanje granta.

Jedan je iz oblasti socijalne zaštite i realizuje se u partnerstvu sa Udruženjem mladih sa hendikepom, kao i Centrom za socijalni rad, a podrazumijeva izradu registra osoba sa invaliditetom i nabavku dva vozila kako bi se realizovao novi socijalni servis – usluga prevoza od vrata do vrata.

Drugi projekat se odnosi na mehanizam civilne zaštite i cilj mu je da unaprijedi stepen pripravnosti i brzog odgovora u kriznim situacijama. Riječ je o međunarodnom projektu koji se realizuje sa nekoliko lokalnih samouprava iz Hrvatske, BiH, Albanije i Sjeverne Makedonije.

Treći projekat ima za cilj unapređenje energetskih karakteristika zgrada u vlasništvu Glavnog grada.

Preostali projekti, za koje se još čekaju rezultati evaluacije odnose se na oblasti zaštite životne sredine, transporta, kulture i socijalnih usluga.

Timski rad je početak i kraj svega

Teodora Kusovac istakla je da je početak i kraj svega – timski rad. Ona je napomenula da se i ranije u Glavnom gradu radilo na međunarodnim projektima, ali da nije bilo specijalizovanog tima, koji je posvećen isključivo tom poslu.

"Ovo je tim čiji je posao da prepoznaje prilike za projektno finansiranje, da prepoznaje prave partnere i sklapa partnerstva na nivou grada, međunarodna, prekogranična, kao i partnerstva sa NVO. Gradska uprava je prije godina dana prepoznala nas koji smo raspoloženi da na takav način radimo i sarađujemo, da između sebe  prepoznamo šta je kome jača strana i da budemo na raspolaganju našim kolegama unutar gradske uprave. Moglo bi se reći da ovaj tim sada funkcioniše kao neka mala gradska projektna manufaktura" – istakla je Kusovac.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR