9 °

max 13 ° / min 8 °

Četvrtak

18.04.

13° / 8°

Petak

19.04.

15° / 6°

Subota

20.04.

15° / 7°

Nedjelja

21.04.

10° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

14° / 8°

Utorak

23.04.

21° / 7°

Srijeda

24.04.

20° / 13°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Glavni grad odlučan da pomogne žensko preduzetništvo

Podgorica

Comments 0

Glavni grad odlučan da pomogne žensko preduzetništvo

Autor: Jelena Ćetković

  • Viber

Ekonomski osnažena i finansijski nezavisna žena samo takva može biti ravnopravna u društvu, kazala je zamjenica gradonačelnika Slađana Vujačić na Info danu povodom raspodjele bespovratnih sredstava za podršku ženskom preduzetništvu.

Podsjetila je da je Glavni grad opredijelio 20 hiljada eura za pomoć pri realizaciji biznis ideja žena preduzetnica.

U toku je, kako je kazala konkurs za ta sredstva kojima Glavni grad planira da podstakne osnivanje i razvoj malih i srednjih preduzeća naših sugrađanki.

“Smatramo da je  potrebno da pružimo podršku  antidiskriminacionoj politici i politici rodne ravnopravnosti. Sigurna sam da bi se složili da bez ekonomski snažne žene ne možemo imati ravnopravnu ženu u crnogorskom  društvu”, kazala je Vujačić.

Naglasila je i koje će aplikacije imati prioritet prilikom odabira onih koji  će dobiti bespovratna sredstva za svoju biznis ideju.

“Bodovaće se ono što podstiče ekonomski razvoj Glavnog grada, ono što podstiče razvoj poljoprivrede  i ruralnog  područja, organske poljoprivredne proizvodnje, valorizaciju kulturne i turističke baštine, razvoj fizičke kulture i sporta, doprinosi očuvanju životne sredine i održivog razvoja”.

Naglasila je da konkurs nije namijenjen samo ženama koje imaju registrovanu privrednu djelatnost.

“I žene preduzetnice koje nemaju osnovanu privrednu djelatnost mogu da podnesu aplikaciju. One to mogu da učine kasnije i da se registruju.”

Sekretar za preduzetništvo Kemal Grbović obraćajući se velikom broju okupljenih preduzetnica kazao je da je zadovoljan što Glavni grad ima mogućnosti da im pomogne u realizaciji svojih biznis ideja.

Smatra kako ženska populacija kod nas itekako ima šanse na tržištu.

“Potencijal je ogroman. Mi smo zbilja zainteresovani da pokušamo da pravimo pozitivan privredni ambijent i  da ga poboljšamo koliko god smo u mogućnosti. Želim da vam u ime Glavnog grada ponudim pomoć stručnih lica u pisanju vaših  biznis planova”, naglasio je Grbović.

Predstavnik UNDP-ja i saradnik na ovom projektu Ivan Mališić zainteresovanim preduzetnicama poručio je  da vjeruju u svoju ideju i u nju ne gube nadu.

Iskustva, kako je dodao, ukazuju da su takozvani mikro biznisi žena veoma uspješni i profitabilni.

“Najvažnije je da se podrži žena koja ima jasnu viziju, koja zna šta hoće i koja je motivisana da realizuje svoju ideju. Na taj način ona će da ojača svoj biznis, obezbijediće prvo sebi neku zaradu a onda će nekoga i da zaposli”, tvrdi Mališić.

Projekat je pokrenut na inicijativu Ženske političke mreže, a biće nastavljen i narednih godina.

Na skupu je posebno istaknuto kako naše sugrađanke mogu da računaju na podršku Biroa za ekonomsku saradnju i podršku biznis zajednici.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR