16 °

max 16 ° / min 8 °

Četvrtak

25.04.

16° / 8°

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 14°

Srijeda

01.05.

20° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Uskoro aplikacija za selekciju, prikupljanje i recikliranje otpada u Glavnom gradu

Izvor: Foto: Facebook

Podgorica

Comments 0

Uskoro aplikacija za selekciju, prikupljanje i recikliranje otpada u Glavnom gradu

Autor: Milena Aprcović

  • Viber

Privredna društva Čistoća i Deponija Podgorica, u partnerstvu sa kompanijom Amplitudo, osmislili su i lansiraće uskoro Kasper, novu aplikaciju za Android i iOS uređaje, koja će građanima omogućiti da prijavljuju nelegalno odložen otpad na teritoriji Glavnog grada.

Na taj način, uz animiranje i inicijativu sugrađana, biće napravljen veliki iskorak ka sistemskom, a inovativnom rješavanju problema upravljanja otpadom i zaštite životne sredine.

Kasper će moći besplatno da se preuzima sa Google Play i App store-a.

Omogućiće povezivanje korisnika sa gradskim komunalnim službama u cilju bržeg uklanjanja, te razmjene informacija o količini prikupljenog i recikliranog otpada.

"Osmišljena je tako da korisnik na interaktivnoj mapi: označava nelegalnu deponiju, odnosno lokaciju za čišćenje; prijavu uz osnovne informacije šalje nadležnim službama; po prijemu i verifikaciji ekipe izlaze na teren i čiste neregularno odložen otpad sa javne površine; građaninu po čijoj se inicijativi akcija sprovodi šalje se notifikacija uz fotografiju sada očišćene lokacije.

Osim građana, aplikaciju mogu koristiti i kompanije, koje u okviru svoje djelatnosti, svakodnevno proizvode različite vrste otpada, a imaju problem sa njegovim uklanjanjem i transportom.

Posebnu pogodnost aplikacije predstavlja i mogućnost lociranja reciklažnih dvorišta, postavljenih na šest različitih lokacija u gradu, na kojima građani mogu odlagati pojedine vrste otpada bez naknade. Takođe, imaće mogućnost i lociranja velikih kontejnera namijenjenih za odlaganje kabastog i biljnog otpada, kao i namjenskih kontejnera za primarnu selekciju – 'suva' i 'mokra' frakcija komunalnog otpada.

Kasper će ih najbržom i najjednostavnijom rutom odvesti do mjesta na kojima mogu pravilno odložiti otpad, a koja su najbliža u odnosu na njihovu trenutnu lokaciju", navedeno je na Fejsbuk nalogu Čistoće. 

Kasper će na taj način omogućiti:

efikasnije poslovanje gradskih servisa u oblasti upravljanja otpadom;

bolju komunikaciju sa korisnicima i građanima na polju unapređenja stanja urbane ekologije;

afirmisati ideju inovativne primjene pametnih gradskih rješenja;

ostvariti ključan doprinos boljem uređenju i čistoći grada i sredine u kojoj živimo.

Projekat Čistoća, Deponija i kompanija Amplitudo realizuju u partnerstvu sa Crnogorskim Telekomom, a uz pokroviteljstvo Vlade Sjedinjenih Američkih Država, koja je dala finansijsku podršku iz fondova namijenjenih za finansiranje ekonomskih projekata.

Očekuje se da će aplikacija za mapiranje i uklanjanje nelegalnih deponija biti dostupna za preuzimanje i upotrebu do kraja februara.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR