10 °

max 12 ° / min 10 °

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

15° / 9°

Četvrtak

25.04.

14° / 8°

Petak

26.04.

16° / 8°

Subota

27.04.

19° / 10°

Nedjelja

28.04.

22° / 11°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
"Vrijeme ne briše ljubav prema domovini, Crnogorci dali pečat razvoju zemalja u koje su doselili"

Politika

Tag VideoTag Gallery
Comments 1

"Vrijeme ne briše ljubav prema domovini, Crnogorci dali pečat razvoju zemalja u koje su doselili"

Autor: Bojana Komnenić

  • Viber
Đukanović u Argentini

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović održao je u Buenos Ajresu pozdravnu riječ prilikom obilježavanja 200-godišnjice od dolaska prve crnogorske porodice u Argentinu.

Kako je rekao, sa zadovoljstvom je prihvatio poziv Crnogorske zajednice da u svojstvu predsjednika budem sa njima.

"Želim da odam priznanje organizatorima - Vladi Argentine i vlastima Buenos Airesa, kao i Crnogorskoj zajednici i našoj ambasadi što su odlučili da na ovaj način obilježimo dva vijeka od dolaska prvih crnogorskih iseljenika u ovu veliku zemlju, u provinciju Entre Rios, na jučerašnji dan 1818. Bili su to Mihailo Damjanović, i njegova supriga Jelena iz srca Crne Gore, iz Katunske nahije. On sa Čeva, gnijezda junačkoga, kako ga je nazvao naš veliki pjesnik, filozof i vladar Petar II Petrović Njegoš, a ona od Perovića iz Cuca.

Imao sam čast da danas i u razgovoru sa predsjednikom Maurisijom Makrijem istaknem značaj ovog događaja za Crnu Goru i za vjekovno prijateljstvo protkano bliskim vezama između naših geografski udaljenih naroda i zemalja. Privilegija je i što se svečanost održava u ovoj slavnoj palati, nazvanoj simbolom diplomatije, koja nosi ime velikog vojskovođe i oslobodioca Argentine Hozea de San Martina", naveo je Đukanović.

Kako je rekao, Damjanovići su iz Crne Gore ponijeli slobodarski duh i ratničku tradiciju i time obogatili svoju novu domovinu.

"Naselili su se u jednom od gradova koji simbolizuju borbu argentinskog naroda za slobodu, u Konsepsionu de Urugvaj, u kom počiva čuveni vojskovođa i predsjednik Hose Husto de Urkize. Mnogo je važnih ličnosti iz ove porodice poteklo na argentinskom tlu među onima koji su zadržali staro crnogorsko prezime Damjanović, kao i u njihovom ogranku s novim prezimenom Horhe. Mihailov sin Eleodoro Damjanović, čuveni argentinski general i ljekar čije ime nose brojne ulice širom zemlje, pa i u autonomnom gradu Buenos Airesu, obezbijedio je trajno mjesto u velikoj argentinskoj istoriji. Ostao je upamćen između ostalog i po izuzetnom doprinosu borbi sa užasnom epidemijom žute groznice koja je u 19. vijeku desetkovala stanovništva ovog prelijepog grada. Ali i kao general, učesnik u vojnom pohodu nakon kojeg je za 50% proširena teritorije današnje Argentine", rekao je Đukanović. 

Kako je dodao, ovo je prilika da se prisjetimo i još jednog broja argentinskih velikana crnogorskog porijekla.

"Pomorski kapetan Migel Vukasović, poznati konstruktor brodova i brodovlasnik, osnivač prve argentinske pomorske kompanije „La Platensa“, zastupljen je u svim pomorskim enciklopedijama svijeta. Bio je i počasni konzul Crne Gore u Argentini početkom prošlog vijeka. Prisjetimo se i kapetana Mila Zlokovića i Jovana Vukasovića, kao i Eduarda Vuletića...

Trebalo bi nam mnogo vremena samo da nabrojimo sve one koji zaslužuju da im se ime pomene. Zato ću osvježiti naše pamćenje o samo još dvije ličnosti. Svi Argentinci znaju za Karlitosa Balu, velikog komičara kojeg pamte generacije u ovoj zemlji. Ali ne vjerujem i da znaju da je majčinom linijom povezan sa potomcima čuvene kapetanske porodice Katurić, takođe nekih od prvih crnogorskih doseljenika u 19. vijeku. Kao što ne znaju svi da blisko prijateljstvo vezuje Papu Franju sa nadbiskupom crnogorskog porijekla Emiliom Ognjenovićem, što mi je pomenuo i Sveti Otac prilikom nedavnog susreta u Vatikanu", rekao je predsjednik.

Kako je naveo, tokom dva vijeka hiljade Crnogoraca su doselili u Argentinu, i osnovali brojne kolonije.

"Od slavne La Montenegrina u Ćaku, preko Benada Tuerta, Santa Fe, Tandil, Madariage i Dok Suda, do Ognjene zemlje... Zahvaljujući saradnji naših institucija sa Latinoameričkim centrom za migracije, putem naučnih metoda došlo se do približnog broja od oko 60.000 potomaka crnogorskih iseljenika koji žive u Latinskoj Americi. To nas čini jednom od najvećih zajednica sa prostora Jugoistočne Evrope na ovom kontinentu.

Raduje saznanje da su naši ljudi od tada, kao što to i danas čine njihovi potomci, dali neizbrisiv pečat ukupnom razvoju i progresu zemalja u koje su doselili. I što su ne samo čuvali patriotske emocije i ljubav prema Crnoj Gori, nego su ih odgovorno prenosili i na nove generacije. Posebno je značajno što sve vidljivije dolazi do organizovanog okupljanja i čvršćeg međusobnog povezivanja između crnogorskih zajednica na latinoameričkom tlu, kao i sa domovinom svojih predaka", naveo je predsjednik.

Kako je naveo, nakon što je Crna Gora prije 12 godina mirnim, demokratskim putem poslije gotovo jednog vijeka obnovila svoju državu, osnažile su se i veze s našom starom dijasporom u Argentini, širom Latinske Amerike, i širom svijeta.

"Današnja Crna Gora, multietnička zemlja prepoznata kao važan faktor regionalne stabilnosti, članica NATO i na pragu članstva u EU, pitanje saradnje sa dijasporom uzdigla je na nivo najvišeg državnog prioriteta. Dijaspora je neodvojivi dio istorijskog, crnogorskog državnog bića, naše nacionalno bogatsvo i most koji nas trajno vezuje s drugim narodima i državama. Baš kao što je nezamjenjiva nit u odnosima sa ovom velikom i važnom zemljom. 

I ovaj današnji događaj potvrđuje da vrijeme ne briše ljubav prema domovini, koja se prenosi s koljena na koljeno. Vjerujem da ste to prepoznali i u poemi Ivana Damjanovića, direktnog potomka Mihaila i Eleodora Damjanovića. On je danas ovdje sa nama i brojnim članovima svoje porodice. Sve ih još jednom toplo pozdravljam", zaključio je Đukanović.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

ja

vrijeme ne Preśedniče, ali nepostojanje nepoštovanje svojega, kvarno trgovanje sa najbitnijim, može da otuđi udalji zatre iskrivi