17 °

max 17 ° / min 6 °

Petak

19.04.

17° / 6°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 5°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 7°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

12° / 8°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Marković o protestima: Nećemo dozvoliti atmosferu prevrata, država nije u opasnosti

Politika

Tag Video
Comments 2

Marković o protestima: Nećemo dozvoliti atmosferu prevrata, država nije u opasnosti

Autor: Milena Aprcović

  • Viber

Predsjednik Vlade Duško Marković odgovarao je na pitanja predstavnika poslaničkih klubova na sjednici posvećenoj premijerskom satu i poslaničkim pitanjima.

Mihailo Anđušić iz DPS-a pita Markovića koje aktivnosti je Uprava policije Crne Gore sprovela prema pripadnicima organizovanih kriminalnih grupa u posljednjih šest mjeseci.

“Što je konkretno urađeno na rasvjetljavanju teških krivičnih djela koja su izvršena na teritoriji naše zemlje u proteklom periodu”, pita Anđušić. 

Premijer je ponovio da kriminalci u Crnoj Gori neće biti mirni.

Marković poručuje da Crna Gora neće štedjeti ni finansijska, ni materijalna sredstva, kako bi organizovani kriminal protjerali iz zemlje.

"Tražio sam da se na kriminal žestoko udari. Danas vidimo rezultate. U toku 2018. rasvijetljenja su ubistva Miloša Šakovića i Radivoja Jovanovića. Za posljednjih šest mjeseci obavljeno je preko 4 hiljade kontrola lica i podnijeto 78 krivičnih prijava. Na našim ulicama nema komfora za aktivnosti kriminalaca", kazao je premijer. 

Ukazao je i na, kako kaže, bacanje sjenke na rezultate u medijima. 

"Nije dobro za državu kada se iz ugla novinara sumnja na institucije jer iz toga korist izvlači kriminal. Djeluje nevjerovatno da kriminalci zauzimaju prostor na naslovnicama pojedinih medija i drže moralno slovo", rekao je on, dodajući da kriminalcima nije mjesto ni na našim ulicama ni u medijima. 

"Razbili smo kriminalne mreže u Crnoj Gori, sada tragamo za nosiocima organizovanog kriminala i vidite da su nam dostupni, ne mogu se kriti od pravde, naša država biće sve bezbjednija", kaže premijer. 

Ervin Ibrahimović (BS) pitao je Markovića kada će biti završena prioritetna dionica auto-puta Bar Boljare i da li je tačno da će država biti oštećena za 134 miliona eura propustima, kako je naveo, do kojih je došlo prilikom priprema za gradnju auto-puta.

Marković podsjeća da je posrijedi najzahtjevniji projekat u Crnoj Gori.

Navode da će država biti oštećenja demantuju činjenice, kaže premijer. 

"Ugovorom je jasno definisana obaveza izvođača radova za dionicu Smokovac- Mateševo. Ne može se govoriti o zaboravljenim radovima, petnja Smokovac nije zaboravljena nego je sastavni dio jedne od sljedećih dionica autoputa, predviđeno je da se realizuje fazno. Nećemo platiti ni euro preko ugovorene sume niti će država biti oštećena za cent. Već tokom naredne godine pustićemo autoput Podgorica- Mateševo na dobro svih građana", kazao je premijer, dodavši da mora da uđe u detalje "zbog dušebrižnika". 

Andrija Popović (LP) pita Markovića da li su nadležne državne institucije spremne da zaštite ustavni i pravni poredak naše države u slučaju eventualne radikalizacije dosadašnjih dostojanstvenih i mirnih protesta, imajući u vidu gorko crnogorsko iskustvo da su oni uglavnom prerastali u nasilne demonstraclje, koje su vodile destabilizaciji države.

"Istorija je učiteljica života, stalno nas podsjeća na razne marifetluke naših političkih protivnika koji decenijama samo mijenjaju taktiku i metode borbe, sa ciljem urušavanja naše države. Vjerujem da nećemo više nikad dozvoliti da nam se ponovi 1918.", kazao je Popović. 

Marković je kazao da su crnogorske institucije sposobne i spremne da zaštite ustavni poredak u bilo kom trenutku i u bilo kojim okolnostima.

"Uprkos izazovima koji nas prate istrajavamo na planu zaštite države, pokušaji destabilizacije učinili su da naš bezbjednosni aparat postaje kompaktniji a država stabilnija. Siguran sam da opasnosti po državu i njen politički sistem nema, današnja Crna Gora nije kao 1918. to su bile drugačije okolnosti. Želim da vjerujem da ni demonstranti ne žele da ruše nego grade, nećemo dozvoliti atmosferu prevrata", kaže on dodajući da zahtjevi za ostavkom Vlade nijesu utemeljeni. 

Premijer poziva na dijalog u okviru institucija. 

"Pozivam ih da u Skupštini pokrenu inicijativu za ocjenu i promjenu rada Vlade, a kao zamjenik predsjednika DPS-a spreman sam da predložim da poslanici naše stranke podrže tu inicijativu, jer smo spremni na dijalog, o čemu svjedoči i slučaj vrtića u Baru", kazao je on. 

Popović je apelovao na institucije da aferu Koverta dovedu do kraja i tako "smire javnost".

Marković je pozvao predsjednike parlamentarnih stranaka na razgovore sa Vladom o svim pitanjima. 

"Iako nijesmo zabrinuti zbog protesta, već na to gledamo demokratski, pozivamo na razgovor", kazao je Marković uz poruku "da o ucjenama nema priče". 

Opozicija ne prisustvuje premijerskom satu, zbog bojkota koji je počela na zahtjev demonstranata koji se okupljaju u Podgorici tražeći smjenu čelnika državnog i pravosudnog vrha.

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

mr

To su novine čijeg vlasnika je Vlada CG na čelu sa vama, "častila" zlatnom kokom, zvanom "Rada". Vjerovatno je zameračio na jos po nesto, pa nastavlja oprobanom taktikom. Uostalom, očekivati je da se isto desi i sa Institutom "Simo Milosevic". Samo naprijed!

Zeljko

Taktika PLANERA protesta jeste prigusiti bilo koju vezu srpskog nacionalizma sa protestima dok je potrebno !!! Zabranjena su obiljezja (ali zasto I drzavna?).Primjetili ste da se SPC ne cuje. Nema karakteristicnih podrski iz Srbije u ovakvim situacijama. Ovo nije iz glave Srba iz CG nego iz vana