11 °

max 13 ° / min 8 °

Četvrtak

18.04.

13° / 8°

Petak

19.04.

15° / 7°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

11° / 5°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 7°

Utorak

23.04.

12° / 11°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Mirna Nikčević: Ograđujem se od izjava Ministarstva, opozivam se sa funkcije

Izvor: Foto: Facebook

Politika

Tag Gallery
Comments 23

Mirna Nikčević: Ograđujem se od izjava Ministarstva, opozivam se sa funkcije

Autor: Milena Aprcović

  • Viber

Prva savjetnica u Ambasadi Crne Gore u Ankari Mirna Nikčević na svom Fejsbuk profilu napisala je da se ograđuje od izjava Ministarstva vanjskih poslova.

"Pošto se Ministarstvo vanjskih poslova ograđuje od moje prepiske na društvenoj mreži sa osobom koju poznajem 20 godina, s kojom sam mislila da imamo slične moralne i političke poglede, a koja je (prepiska) istrgnuta iz konteksta i maliciozno zloupotrijebljena – ja se ograđujem od izjava Ministarstva, koje je trebalo da me zaštiti od takvih zlonamjernih podvala a ne da me tretira kao nešto čega treba da se stide. 

Ivica Dačić, ministar spoljnih poslova Srbije, izjavio je kako sam ja sramota za crnogorsku diplomatiju i kako me treba sankcionisati najstrožije moguće, a svima nama je poznata diplomatska “vičnost” gospodina Dačića koji je predmet ismijavanja u lokalnim i međunarodnim krugovima. Ministarstvo je trebalo da me zaštiti ne samo od ovakvih izjava kafanske mušice i političkog čeda srpskog diktatora Miloševića koji je igrom sudbine postao srpski diplomata, već i od svakodnevnih prijetnji meni i mojoj familiji koje dobijam od ekstremnih nacionalista i ilegalnih udruženja sa terorističkim prizvukom.

Ovu izjavu dajem, ne samo kako bih skinula ljagu sa svog ličnog imena, već i da bih skinula ljagu sa meni pretpostavljenog ambasadora Milića koji je časno obavljao svoju dužnost decenijama, ali i sa države nam Crne Gore i predsjednika Mila Đukanovića, budući da se u srpskim medijima navodi kako Mirna Nikčević (ja) doliva ulje na vatru koju je Đukanović zapalio svojim izjavama o crkvenoj imovini.

Ministarstvo se ograđuje od mog “govora mržnje” pritom ne trudeći se da mene zaštiti od najgorih oblika govora mržnje u vidu naslova u raznim medijima, od kojih je najupečatljiviji “Poturica gori od Turčina”, a čime ne vrijeđaju samo mene lično već i sve naše srodnike i sugrađane muslimane/ bošnjake", navela je ona. 

Ako MVP nema primjedbu na ovakav govor mržnje, njihovo ograđivanje od mog “govora mržnje” je licemjerno, tvrdi ona. 

"U zemlji prijema, u kojoj obavljam svoju misiju, Ataturk, “otac turske nacije” izjavio je kako bi volio da su sve religije potonule na dno mora. Ovo je takođe moj lični stav (ne stav MVP-a). Ne vidim zašto bi nečiji lični stav o religiji trebao da bude predmet bavljenja, kako ministarstva tako i medija. Stava sam da u ovom vijeku i ovom sistemu vrijednosti imam slobodu gajiti kakvo god imam mišljenje o organizovanoj religiji kao takvoj.

Ovim putem pružam punu podršku predsjedniku Crne Gore Milu Đukanoviću, povodom izjave da mantija ne treba nikoga da privileguje", navela je ona. 

Nikčević je na svom Fejsbuk profilu saopštila je da napušta sve funkcije u Ministarstvu vanjskih poslova. 

"Upravo pišem zahtjev za opoziv. Neće mene MVP plaćati platom njihovom mizernom. Nikad i nijesu. Da me Ivica Dačić proziva, a naš ministar ćuti. Gotovo! Sloboda! I vidimo se u nekoj novoj Crnoj Gori. S Milom (Đukanovićem) vazda!", objavila je Nikčević. 

Protiv nje zbog stavova i komentara na ličnom profilu na društvenoj mreži Fejsbuk, pokrenut je disciplinski postupak.

Ministarstvo vanjskih poslova juče se ogradilo od izjave Nikčević i njenih stavova o Srpkoj pravoslavnoj crkvi.

Nikčević se, raspravljajući na Fejsbuku o Trojčindanskom saboru i ljudima koji su prisustvovali saboru ispred Hrama Hristovog vaskresenja u Podgorici, između ostalog, osvrnula na svoje nekadašnje odlaske u Manastir Dajbabe i napisala: “Iskreno, zapalila bih taj Sram i sva goveda tamo”.

Iz Ministarstva je saopšteno da stavovi i komentari Nikčević, savjetnice u Ambasadi Crne Gore u Ankari, iznijeti na ličnom profilu na društvenoj mreži Fejsbuk u prepisci sa prijateljima ni na koji način ne odražavaju stavove ovog ministarstva, niti države Crne Gore.

“Ministarstvo će preduzeti potrebne mjere kako bi ubuduće spriječilo ovakvu vrstu oglašavanja diplomata i drugih zaposlenih, kako na radu u Crnoj Gori, tako i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima naše države, a koji su u obavezi da u vršenju svojih poslova, na radnom mjestu i van radnog mjesta, u toku radnog vremena i van radnog vremena prvenstveno štite interese i ugled države Crne Gore, njenih organa i institucija”, istakli su u saopštenju.

Dačić: Izjava huškačka i sramna

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić ocijenio je huškačkom i sramnom izjavu Nikčević.

Dačić smatra da treba da bude sankcionisana. 

"Ova izjava je huškačka, neprimjerena i onaj ko je sposoban da ovako nešto kaže javno u 21. vijeku treba da dobije adekvatnu kaznu. Da je neki diplomata iz Srbije rekao da bi spalio Crnogorce ili bilo koga drugog, odmah bi skočile razne organizacije i osudile to", rekao je Dačić.

Prema njegovim riječima, srpske diplomate to nikada ne bi izgovorile ili u suprotnom ne bi nastavile karijeru u diplomatiji.

"Srbija je slobodna zemlja u kojoj postoji sloboda okupljanja i ovakve prijetnje mnogo govore i o zemlji odakle je diplomata", zaključio je Dačić.

Komentari (23)

POŠALJI KOMENTAR

GRAĐANSKI

A śeća li se iđe iko kad je oni Radulović (ne znam mu ime) potpuno sijede glave (bijele kose) - na predizbornom mitingu u Nikšiću svoje srboćetnićke partije (mnim 2002.), za govornicom javno izjavio: DUKLJANSKO SMEĆE! Nije ovđe problem što on 20 i kusur generecija svojijeh predakah tako naziva!!!

GRAĐANSKI

U ovojzi državi niko se ne kažnjava za izjave (u obrnutom smjeru). Primjerice radi: nikome ništa, tj. ne bi ni po prstu Ristu-Antihristu - što jednom (sad već relativno damno) izjavi: da smo Crnogorci-Dukljani ''paśi nakot''! On to reče i ništa! Što se u narodu veli: ''Ka da je magarac prdio.''

GRAĐANSKI

Moja apsolutna podrška g-đi Mirni Nikčević! Svakoja Vam čast! Vi ste i u pravu i bastadur/ka!