14 °

max 14 ° / min 6 °

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 6°

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

13° / 8°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Petak

26.04.

15° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Karpenter: Kremlj planira miješanje u izbore u Crnoj Gori

Politika

Comments 0

Karpenter: Kremlj planira miješanje u izbore u Crnoj Gori

Izvor: Pobjeda

Autor: Lejla Hadžimuhović

  • Viber

Nekadašnji zvaničnik Pentagona, danas direktor “Pen Bajden centra” u Vašingtonu Majkl Karpenter smatra da region Zapadnog Balkana pati od nedostatka pažnje velikih sila. Zbog toga se, kako je rekao u intervjuu Pobjedi, nada da će buduća američka administracija ispraviti trenutnu politiku SAD prema regionu i usmjeriti se na izazove i mogućnosti na Balkanu.

Nedavno ste upozorili da bi prije izbora 2020. Crna Gora trebala da bude oprezna “zbog mogućeg ruskog miješanja”. Šta ste tačno imali na umu? Iskustvo sa prošlih izbora u Crnoj Gori, Americi?

KARPENTER: Kremlj u nastojanju da drži demokratiju podalje od Moskve, mora napadati Zapad i njegove vrijednosti.

Ne vojno, već uništavanjem zapadnih demokratskih institucija. Da bi to učinila, uključila se u sajber-napade, koristila je ruske biznismene koji su plaćali demonstrantima, a u Crnoj Gori se uključila u najhrabriju tajnu operaciju od svih, pokušavajući da izvrši oružani državni udar. Nije lako predvidjeti koju taktiku će Kremlj koristiti u budućnosti, ali pretpostavljam da će tokom sljedećih izbora u Crnoj Gori ponovo koristiti svoje provjerene metode malignog uticaja: crne fondove usmjerene na proruske kandidate, dezinformacije kako bi se pokušalo uticati na glasače i povećati etničko dijeljenje i sajber napade da bi hakovali informacije ili izazvali poremećaje.

Najčešće govorite o malignom ruskom uticaju na Balkanu, ali da li Vas brinu uticaji drugih zemalja u ovom regionu?

KARPENTER: Da, svijet konačno počinje da shvata da Rusija nije jedina zemlja koja napada demokratske institucije. Moramo početi da brinemo o Kini, Iranu, Sjevernoj Koreji i mnogim drugima. Evo kako ja to vidim: primarna geopolitička konkurencija 21. vijeka oblikuje se kao sukob između liberalnih demokratija i korumpiranih diktatura. Mnoge korumpirane autoritarne države prećutno se udružuju i kopiraju međusobne taktike. Zabrinut sam od rastućeg uticaja Kine i Turske na Zapadnom Balkanu, posebno u ekonomskoj sferi. Taj uticaj je suptilniji od ruskog, jer ove zemlje ne podstiču državne udare, ali kroz korumpiranu mrežu uticaja vrše sve veći uticaj na lokalnu politiku.

Američki predsjednik Donald Tramp sumnja u solidarnost Alijanse, nazivajući Crnu Goru agresivnim saveznikom, Rusija raspoređuje novo oružje srednjeg dometa, Turska nabavlja sistem S-400 od Rusije, kineska vojna moć izlazi iz okvira transatlantskog saveza… Imajući u vidu sve ove činjenice, mislite li da je svijet danas opasniji nego što je to bio godinama unazad?

KARPENTER: Svijet postaje sve turbulentniji i trebali bi nas zabrinuti svi trendovi koje ste spomenuli. Turska je autoritarna država i Mađarska se sve više kreće u tom pravcu. Obje su članice NATO saveza, usklađene sa Putinovom Rusijom. Predsjednik Tramp je takođe simbol novog talasa korumpiranog populizma koji ruši ključne temelje demokratske vlasti u mnogim zapadnim zemljama napadom na nezavisne agencije za sprovođenje zakona i obavještajne službe, pluralističke medije i nestranačke sudove. Iako su demokratske institucije u Sjedinjenim Državama i dalje dosta jake, već vidimo koliko su katastrofalne Trampove politike prema NATO, gdje je on doveo u pitanje američku posvećenost članu 5.

Da li mislite da EU može da riješi pitanje Kosova i odnose Beograda i Prištine, jedan od najvećih izazova na Balkanu ili očekujete predviđate, da će Francuska i Njemačka preuzeti aktivniju ulogu u rješavanju ovog pitanja uz podršku SAD?

KARPENTER: Na Kosovu se očekuju izbori ove jeseni, a zatim sljedeće godine u Srbiji, što će liderima otežati pronalaženje rješenja, bez obzira da li Pariz, Berlin i Vašington posvećuju više pažnje ovom pitanju. Moja najveća kritika dijaloga posredovanog od strane EU do sada je ta što su usredsređeni na mala, postepena poboljšanja odnosa. Ideja o zamjeni teritorije je, naravno, nekonvencionalna, ali takođe sadrži ogromne rizike i nije mi jasno da bi je većina stanovništva u Srbiji i na Kosovu podržala ako bi bila stavljena na referendum.

Moje mišljenje je da bi EU i SAD trebalo da počnu razmišljati o onome što mogu još staviti na sto kako bi podstakli rješenje. Ako ne stavimo nešto veliko i novo na sto, bojim se da je teško shvatiti na koji način možemo od trenutnog statusa kvo doći do trajnog rješenja. Potrebno nam je više pažnje, više resursa i više kreativnosti ako želimo da riješimo ovaj sukob.

Kao bivši državni zvaničnik, možete li da uporedite američku posvećenost Balkanu u vrijeme kada ste bili zvaničnik Pentagona i sada, kada to posmatrate sa pozicije koju pokrivate? Koliko su se stvari promijenile?

KARPENTER: Nema sumnje da Zapadni Balkan pati od nedostatka pažnje na visokom nivou. Mislim da je to danas uslovljeno činjenicom da nemamo pomoćnika američkog državnog sekretara za evropska pitanja ili pomoćnika ministra odbrane za međunarodna pitanja bezbjednosti. Imali smo tri savjetnika za nacionalnu bezbjednost, dva sekretara za od bran u i dva državna sekretara samo u dvije godine u prvom mandatu Dona Ida Trampa.

Trampov prvi državni sekretar nazvao je predsjednika “moronom”, a nadaleko priznati ministar odbrane podnio je ostavku zbog predsjednikovog postupanja prema našim saveznicima. Teško je održati razuman spoljnopolitički kurs pod ovim uslovima. Sljedeća administracija imaće ogroman posao da obnovi naše agencije za nacionalnu bezbjednost i nadamo se da će se takođe više usmjeriti na izazove i mogućnosti na Zapadnom Balkanu.

Bajden može da vrati ugled Bijeloj kući

Dugo ste bili saveznik Džoa Bajdena, nekadašnjeg potpredsjednika SAD. Što očekujete od njegove kandidature za predsjednika SAD?

KARPENTER: Podržavam Bajdena za predsjednika, jer smatram da je on jedinstveno kvalifikovan da vrati Ameriku na mjesto lidera slobodnog svijeta. Bajden shvata vrijednosti saveza, zna da je američko liderstvo u svijetu neophodno za unapređenje naših interesa i da to ne možemo sami. Razmotrimo razne izazove danas u svijetu.

Bilo da se borimo protiv ebole u Africi, odvraćanjem ruske vojne agresije na Baltiku ili primoravanjem Kine da igra po istim pravilima kao i mi, kada je riječ o trgovini i ulaganjima, mi možemo ostvariti svoje ciljeve samo ako budemc radili zajedno sa našim partnerima ili saveznicima koji imaju slične stavove. Potpredsjednik Bajden to shvata bolje od bilo koga i on je najbolji način da vratimo i Bijeloj kući integritet i čast i da ojačamo naše globalne saveze i partnerstva.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR