16 °

max 16 ° / min 8 °

Četvrtak

25.04.

16° / 8°

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 14°

Srijeda

01.05.

20° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
SNS: Srbima u Crnoj Gori uskraćena skoro sva prava

Izvor: Vuksanović; Foto: Screenshot

Politika

Comments 3

SNS: Srbima u Crnoj Gori uskraćena skoro sva prava

Izvor: Mina

Autor: Milena Aprcović

  • Viber

Srpskom narodu u Crnoj Gori uskraćena su gotovo sva stečena i Ustavom garantovana prava, čak i ona koja je srpski narod imao kao viševjekovni konstituent crnogorske države, ocijenili su predstavnici Srpskog nacionalnog savjeta (SNS).

Predsjednik SNS Momčilo Vuksanović i sekretar Đorđe Brujić razgovarali su sa zamjenicom Zaštitnika ljudskih prava i sloboda, koja obavlja funkciju ombudsmana Zdenkom Perović i zamjenikom za oblast zaštite od diskriminacije Sinišom Bjekovićem.

Predstavnici Savjeta su istakli da su srpskom narodu u Crnoj Gori uskraćena gotovo sva stečena i Ustavom garantovana prava.

“Ne samo od izdvajanja Crne Gore iz zajedničke države sa Srbijom, već i ona koja je srpski narod imao kao viševjekovni konstituent države”, kazali su Vuksanović i Brujić.

Iz SNS-a su rekli da u kontinuitetu obavještavaju instituciju Zaštitnika o navedenim problemima, ali da je bez obzira na korektna mišljenja i preporuke očigledan nedostatak moći ombudsmana da adekvatno sankcioniše očiglednu diskriminaciju i utiče na njeno otklanjanje.

To se, kako su naveli, konkretno odnosi na preporuke Zaštitnika Skupštini Crne Gore, Vladi i Vrhovnom sudu da u skladu sa svojim nadležnostima, pozitivnim zakonodavstvom i Ustavom uspostave garantovanu ravnopravnost ćiriličnog i latiničnog pisma.

Oni su ukazali da je sličan slučaj i sa preporukom Fondu za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava da bez odgađanja preduzme mjere i radnje na izvršenju odluke o raspodjeli novca za projekte koje je podržao Upravni odbor te organizacije.

SNS je tražio da se ta mišljenja i preporuke obnove i da se insistira na njihovoj primjeni.

Posebno su, kako je saopšteno, potencirana identitetska pitanja o slobodnom izjašnjavanju na sljedećem popisu stanovništva 2021. godine i obaveznosti izjašnjavanja građana Crne Gore i na ćiriličnoj popisnici i kontroli anketara, što je od izuzetne važnosti za identitetska pitanja srpskog naroda.

SNS je naglasio da je zastupljenost srpskog naroda u državnim institucijama i lokalnoj samoupravi izuzetno mala, ili gotovo ne postoji, “što očigledno pokazuje odnos aktuelne vlasti prema građanima Crne Gore koji se nacionalno izjašnjavaju kao Srbi”.

Komentari (3)

POŠALJI KOMENTAR

vuko

Ulice se imenuju po dinastiji koja nas je obrisala sa svjetske mape 1918. Vise se voli zastava druge drzave od sopstvene. Negira se pravo da se jezik Crne Gore zove po imenu drzave. U svetinjama nam gazduju drzavljani druge drzave i crkve. Ne dozvoljava se obnova Crnogorske crkve kako se i zvala za vrijeme kralja Nikole. Navije se protiv sopstvene sportske reprezentacije. Kada se izjasnim kao Crnogorac najradije bi me gadjali kamenjem. I vi Srbi mi pricate o ugrozenosti...

Posmatrac

Vuksanoviću, ti nećeš nikad shvatiti da si asimilirani Crnogorac i to je tvoj problem. Širi je problem to sto pokušavaš da dokažeš da je postojanje Crnogoraca rezultat rasrbljavanja. E pa neće biti!

Liberal

Vukasanović, između ostalog, kaza "...koja je srpski narod imao kao viševjekovni konstituent crnogorske države...". Više konstituenskog prava u CG, između ostalih, imaju Vijetnamci, Brazilci i Sirijaci, no Srbi.