11 °

max 16 ° / min 10 °

Utorak

23.04.

16° / 10°

Srijeda

24.04.

15° / 9°

Četvrtak

25.04.

14° / 8°

Petak

26.04.

16° / 8°

Subota

27.04.

19° / 11°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
"Nelegalne radnje u finansiranju političke kampanje sankcionisati zatvorom"

Politika

Tag Video
Comments 0

"Nelegalne radnje u finansiranju političke kampanje sankcionisati zatvorom"

Autor: Marija Mitrović

  • Viber

U okviru Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva, Radna grupa 5, koja se bavi Zakonom o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, marljivo je radila u prethodnom periodu i rezultat toga jeste prednacrt zakona koji danas imamo i u okviru koga smo donijeli niz noviteta i niz izmjena, kazao je Mihailo Anđušić, poslanika DPS-a u Skupštini Crne Gore.

"U svemu tome veliku pomoć su nam dali akademska zajednica i NVO sektor, koji su zajedno, kao članovi radne grupe, sa nama radili na ovom zakonskom rješenju, a i niz državnih institucija kod kojih bih zaista izdvojio Agenciju za antikorupciju i Državnu revizorsku instituciju. Ono što je predstavljalo suštinu našeg rada i smjernice koje su nam bile pretpostavka za kvalitetan rad su preporuke OEBS-a i ODIHR-a iz izbornih procesa 2016. i 2018. godine", naveo je Anđušić.

Dodao je da su te smjernice u potpunosti ispoštovane, što je, prema njegovim riječima, bio i zaključak ovih dana na sastanku, upravo sa ekspertima ODIHR-a.

Ostaje, smatra on, da se dodatno unaprijede neke od smjernica koje su im naknadno dali i da se ovo zakonsko rješenje zajedno sa opozicijom, nevladinim sektorom i akademskom zajednicom učini još kvalitetnijim.

"Kada su u pitanju izmjene, njih je zaista na desetine. Izdvojio bih one koje se odnose na jasno odvajanje izborne kampanje od redovnog funkcionisanja političkih subjekata. To je bila jedna od osnovnih preporuka OEBS-a i ODIHR-a.

Takođe, imamo dio koji se odnosi na inicijativu nevladinog sektora i saglasje svih članova radne grupe da se stvara tendencija da se političke partije što manje finansiraju iz državnog budžeta, a da se sa time povećaju privatni izvori i donacije finansiranja, te smo stoga donacije od strane fizičkih lica povećali sa 2.000€ na 5.000€, a donacije od pravnih lica povećali sa 10.000€ na 20.000€", naveo je Anđušić.

Jedna od najznačajnijih i najmarkantnijih izmjena koje su, kako kaže, kao odgovorni subjekti ostavili kako bi, uz širok konsenzus, donijeli zajedno sa predstavnicima opozicije i ostalim akterima, odnosi se na potencijalne izmjene Krivičnog zakonika, kako bi se, prema njegovim riječima, neke od nelegalnih radnji u okviru finansiranja političkih kampanja krivično sankcionisale odnosno kažnjavale i sankcijom zatvora.

"U svakom slučaju, zaista mislim da smo pred sobom postavili dobru osnovu kako bi u narednom periodu donijeli jedno kvalitetno i moderno zakonsko rješenje koje će zaista suštinski unaprijediti finansiranje političkih subjekata i izbornih kampanja", zaključuje Anđušić.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR