10 °

max 16 ° / min 10 °

Utorak

23.04.

16° / 10°

Srijeda

24.04.

15° / 8°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

18° / 10°

Nedjelja

28.04.

22° / 11°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
"Crna Gora posvećena kolektivnom sistemu bezbjednosti"

Politika

Comments 0

"Crna Gora posvećena kolektivnom sistemu bezbjednosti"

Izvor: Mina

Autor: Jelena Ćetković

  • Viber

Crna Gora podržava napore međunarodne zajednice za projektovanjem stabilnosti i doprinosi kolektivnom sistemu bezbjednosti, saopštio je ministar odbrane Predrag Bošković.

On je danas učestvovao na sastanku ministara odbrane država članica ADRION inicijative u Veneciji.

Bošković je kazao da se bezbjednosna slika Jadransko-jonskog područja razlikuje od vremena kada je formirana ADRION Inicijativa.

“Trenutna izbjeglička kriza, terorističke prijetnje i asimetrične složenosti bezbjednosnih rizika zahtijevaju regionalni odgovor koji podrazumijeva integraciju i saradnju svih subjekata u cilju povećanja pomorske bezbjednosti”, rekao je Bošković.

On je istakao značaj te inicijative za Mornaricu Vojske Crne Gore, pogotovo na polju implementacije ciljeva sposobnosti i postizanja interoperabilnosti u okviru Adrion snaga.

“Zemlje članice Adrion inicijative uvijek mogu računati na Adrion snage, posebno u težim incidentima na moru, prirodnim i ekološki izazvanim katastrofama, kao i kod podrške i pružanja pomoći u humanitarnim operacijama“, istakao je Bošković.

On je naveo da je zadovoljan činjenicom da se ADRION inicijativa razvija u pravcu udruživanja kapaciteta i unapređenja regionalnog odgovora na bezbjednosne izazove sa kojima se mora suočavaju.

Samo otvorena i posvećena saradnja, kako je naglasio Bošković, ključ je bolje zaštite Jadransko-Jonske oblasti.

Zemlje članice ADRION inicijative su, pored Crne Gore, Albanija, Grčka, Hrvatska, Italija i Slovenija.

Bošković je, na odvojenom sastanku sa ministrom odbrane Italije Lorencom Guerinijem, saopštio da je Crna Gora posvećena pružanju podrške naporima međunarodne zajednice za projektovanjem stabilnosti, kao i doprinosa kolektivnom sistemu bezbjednosti.

On je upoznao sagovornika sa aktuelnim odbrambenim prioritetima razvoja crnogorske vojske i osvrnuo se na projekte modernizacije odbrambenog sektora.

Guerini je naglasio da članstvo u NATO preporučuje Crnu Goru kao kredibilnog saveznika u domenu obezbjeđivanja dugoročne stabilnosti na prostoru Zapadnog Balkana, ali i pouzdanog partnera u uspostavljanju međunarodne bezbjednosti.

On je istakao da je spreman za značajnije unapređenje bilateralne saradnje, ukazujući da oblasti modernizacije i opremanja mogu predstavljati modalitete za njeno dalje razvijanje.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR