Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Radulović: ,,Mali Šengen“ je izmišljanje tople vode

| Postavio/la: Mirjana Dragaš | Izvor: Pobjeda.me

Radulović: ,,Mali Šengen“ je izmišljanje tople vode Foto: Pobjeda

Lider Evropskog pokreta Momčilo Radulović ocijenio je u intervjuu za Pobjedu da bi potencijalno priključenje Crne Gore takozvanom ,,Malom Šengenu“, koji su kao novi model regionalne saradnje, u subotu u Ohridu, osmislili predsjednici Srbije, Albanije i Sjeverne Makedonije mogao da bude korak unazad i skretanje sa puta evropskih integracija. 

Radulovića čudi i to što tu ideju sada pokušavaju da proguraju neki koji su godinama bili odgovorni za zastoj u regionalnoj saradnji.

''Potpuno priključenje ovakvoj nejasnoj vrsti inicijative bio bi zapravo korak unazad za Crnu Goru i skretanje sa puta evropske integracije u nejasnu izmaglicu partikularnih interesa pojedinih autoritarnih lidera iz regiona i njihovih ambicija, koje pomalo mirišu na podjele interesnih zona baziranih na nacionalnom principu'' – ocjenjuje Radulović.

On ističe da inicijativa, ko god je započeo i ako ,,unosi toplu vodu u hladne balkanske međudržavne odnose“ je dobrodošla. Napominje, međutim, ,,da je ta topla voda već izmišljena“ i da ,,svaki segment ove inicijative već dugo postoji u različitim regionalnim inicijativama, koje su pojedini sadašnji incijatori 'malog Šengena' godinama blokirali ili otežavali rad na njihovoj implementaciji u formalnim radnim tijelima ili na terenu“.

''Sve što se predlaže u tzv. ,,malom Šengenu“ već postoji i u CEFTA-i, i u REA-i (Regionalna ekonomska oblast) i u aktivnostima obuhvaćenim Berlinskim procesom i radom Regionanog savjeta za saradnju (RCC), ali i u drugim inicijativama ili oblicima regionalane saradnje.Sve ovo postoji i u jednom non-paperu Vlade Crne Gore, koji datira još od 2013, a govori ,,o novom konceptu zajedničkog nastupa zemalja Zapadnog Balkana u pravcu snažnije evropske integracije“, a ticao se takozvane Zapadno-balkanske šestorke (G6). Dakle, sva ova rješenja je Crna Gora predlagala prije šest punih godina, ali mnogi su ćutali ili blokirali takve progresivne ideje, dok smo mi mnoge od njih već odavno samostalno ili bilateralno implementirali. Zato i čudi da se nešto što se godinama, pa čak i decenijama blokiralo od strane nekoliko regionalnih aktera, sada pokušava prodati na brzinu, kao nova i revolucionarna inicijativa, upravo od strane onih koji su bili odgovorni za zastoj regionalne saradnje na mnogim nivoima''-kazao je on i dodao:

''Međutim, svaka vrsta razgovora i koraci među stranama koje su donedavno imale različite i teško pomirljive stavove je dobrodošla. Podsjetiću da je zvanični Beograd bio snažno angažovan na strani bivšeg režima u Makedoniji i da su odnosi sa sadašnjom vlašću u Skoplju bili veoma hladni sve do nedavno. Ne treba trošiti riječi na opisivanje zategnutosti odnosa između Beograda i Tirane, u čijem je smirivanju i dovođenju u prihvatljive i prijateljske kanale snažno učestvovala i Podgorica, što pojedini olako zaboravljaju''- ističe Radulović.

Ostavi komentar

0/300