15 °

max 15 ° / min 6 °

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 7°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 8°

Utorak

23.04.

13° / 10°

Srijeda

24.04.

12° / 9°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Petak

26.04.

16° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Brajović otvorio skup SB o jačanju saradnje parlamenata i vrhovnih revizorskih institucija

Politika

Comments 0

Brajović otvorio skup SB o jačanju saradnje parlamenata i vrhovnih revizorskih institucija

Autor: Mirjana Dragaš

  • Viber

Predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović otvorio je danas u Podgorici Završnu regionalnu radionicu o strategijama i tehničkim pristupima jačanju saradnje između parlamenata i vrhovnih revizorskih institucija.

Riječ je, kako je saopšteno, o trodnevnom događaju  u organizaciji Odbora za ekonomiju, finansije i budžet Skupštine Crne Gore, i Svjetske banke, koja pruža platformu stručnjacima iz parlamenata i vrhovnih revizorskih institucija kako bi, između ostalog razmijenili prakse i saželi strategije i tehničke pristupe u jačanju međusobne saradnje.  

Brajović je u izlaganju istakao značaj aktivnosti Mreže parlamentarnih odbora za ekonomiju, finansije i evropske integracije, koja je u prethodnom periodu značajno doprinijela povezivanju parlamentaraca u našem regionu, kao i doprinos Svjetske banke i njihovih eksperata, koji u kontinuitetu pružaju podršku Crnoj Gori i njenim institucijama u brojnim oblastima.

Govoreći o saradnji Skupštine Crne Gore i Državne revizorske institucije,  Brajović je rekao da je dosadašnji zajednički rad zasnovan je na principima uzajamnog povjerenja, nezavisnosti i obostranom interesu, u skladu sa Ustavom i zakonom definisanim nadležnostima.

''S tim u vezi, želio bih da podsjetim da su Skupština Crne Gore i Državna revizorska institucija u maju 2018. godine potpisale Protokol o saradnji. Tim protokolom između ostalog izražena je spremnost za dalje unaprjeđenje međusobne saradnje, u cilju ostvarivanja djelotvorne budžetske kontrole i promovisanja odgovornosti, transparentnosti i dobrog rukovođenja u oblasti javnih finansija'' – naglasio je predsjednik Skupštine Crne Gore

Brajović je u zaključku izrazio uvjerenje da kvalitetna kontrolna i nadzorna uloga među najvažnijim funkcijama parlamenta, predstavlja jedan od preduslova za razvoj istinske parlamentarne demokratije, i da je na tom zadatku od velikog značaja saradnja sa vrhovnim revizorskim institucijama. 

Regionalna radionica u organizaciji Svjetske banke i podršku Povjereničkog fonda jačanja odgovornosti i fiducijarnog okruženja (SAFE), koji su osnovali Švajcarski državni sekretarijat za ekonomske poslove (SECO) i Evropska komisija, nastavak je regionalne konferencije Mreže parlamentarnih odbora za ekonomiju, finansije i evropske integracije Zapadnog Balkana i vrhovnih revizorskih institucija, održane u maju 2019. u Tirani.

Na otvaranju današnjeg skupa govorio je takođe šef kancelarije Grupacije Svjetske banke za Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu Emanuel Munjoz Salinas, uz moderiranje višeg specijaliste za upravljanje iz Grupacije Svjetske banke Mičela O’Brajena.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR