15 °

max 19 ° / min 13 °

Utorak

16.04.

19° / 13°

Srijeda

17.04.

15° / 9°

Četvrtak

18.04.

13° / 7°

Petak

19.04.

13° / 7°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 7°

Ponedjeljak

22.04.

13° / 5°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Neće ponovo zvati Katnića

Društvo

Comments 0

Neće ponovo zvati Katnića

Autor: Lejla Hadžimuhović

  • Viber

Odbor za antikorupciju odbio je inicijativu da na sjednicu tog skupštinskog tijela bude pozvan glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić kako bi se raspravljalo o radu Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Za inicijativu su glasali tri poslanika opozicije, dok su predstavnici Demokratske partije socijalista (DPS) bili uzdržani.

Inicijativu o zakazivanju sjednice Odbora povodom Periodičnog izvještaja o borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala u periodu januar – oktobar, podnio je poslanik Demokratskog fronta Jovan Vučurović.

Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković i Katnić su prethodno odbili da dostave posebne izvještaje o aferi Koverat i dođu na sjednicu Odbora. Oni su objasnili da su po Zakonu o državnom tužilaštvu obavezni da dostavljaju izvještaje o radu, ali ne i o posebnim predmetima.

Vučurović je rekao da su poziv Katniću i Stankoviću da dođu na sjednice Odbora za antikorupciju i njihova zakonska obaveza pretvoreni u medijski spektakl.

„Ignorišu Skupštinu Crne Gore i zato sam predložio da vidim da li će nas ljudi iz vrha VDT udostojiti svoje posjete, da nam kažu šta se dešavalo od janura na polju borbe protiv korupcije“, naveo je Vučurović.

On je rekao da je period za koji traži izvještaj obilježen brojnim aferama koje su državu dovele u situaciju haosa, beznađa i da je postalo očigledno da Tužilaštvo ne radi i neće da radi svoj posao.

Vučurović je kazao da lider Demokratske partije socijalista (DPS), Milo Đukanović, koordinira Tužilaštvom i da on nije dozvolio Stankoviću i Katniću da dođu na sjednice Odbora za antikorupciju.

„Jasno mi je zašto su poslanici DPS na neki način opstruirali ranije dolaske VDT-a i SDT-a na Odbor jer bi se ovdje bavili pitanjima koja su vezana za lidera njihove stranke i za ostale iz vrha DPS-a koji su uključeni u slučajeve korupcije“, rekao je Vučurović.

Poslanik Socijaldemokratske partije Ranko Krivokapić rekao je da se jedan državni organ oteo kontroli vlade i parlamenta, “kakva god da je vlada i parlament”.

On je rekao da bi Stanković i Katnić trebalo da dođu na sjednicu Odbora "sve i da nema afera".

"Ovo više nije partijska nego institucionalna stvar parlamenta i Ustava. Svako od nas je izabran da bude sluga zakona i Ustava, ništa više od toga", rekao je Krivokapić.

Kako je naveo, ispašće da je je tužilac imao više demokratske kulture 2013. godine nego 2019, a parlament imao više snage u zavisnoj nego u nezavisnoj državi.

Poslanica DPS, Daliborka Pejović, rekla je da je inicijativa Vučurovića preuranjena jer to nije planirano Planom rada Odbora i što još nemaju zvaničan stav predsjednika Skupštine o radu tog tijela i mogućnosti da saslušavaju tužioca.

"Ranije na Odboru smo pričali da smo svi poniženi. Gore od toga je da vas ponovo neko ponizi", kazala je Pejović.

Kako je dodala, neće dozvoliti nikome da kažu da su manipulisali javnošću glasajući dva puta za saslušanje o Koverti.

Poslanik DPS-a, Dragutin Papović, rekao je da je time što se ovom inicijativom sada traže periodični izvještaj i ne pominje "Koverta", dokaz da je dijelom usvojeno nešto iz odgovora VDT-a kada je odbijen raniji dolazak na Odbor.

Predsjednik Odbora Predrag Bulatović je kazao da ništa nije uvaženo iz odgovora VDT-a, i podsjetio da se Odbor dva puta jednoglasno izjasnio da Stanković i Katnić dostave izvještaj u vezi afere Koverat.

“Oni nijesu došli i završili smo temu Koverat, ali imamo mnogo tema u odnosu na tužioca”, dodao je Bulatović.

Odbor je za 20.novembar zakazao kontrolno saslušanje direktora Agencije za sprječavanje korupcije (ASK) i predsjednika Savjeta ASK povodom izmjena Zakona o sprečavanju korupcije i Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja.

Na saslušanje će biti pozvani i predstavnici nevladinih organizacija Centar za demokratsku tranziciju, Mreža za afirmaciju nevladinog sektora, Građanske alijanse i Instituta alternativa.

Na sjednici je dogovoreno na neku od sjednica do kraja godinu pozovu ministra unutrašnjih poslova, direktora Uprave policije i pomoćnika direktora za Sektor za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Na sjednici bi raspravljali o pitanju borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Odbor će organizovati i konsultativno saslušanje na temu Prevencija korupcije - lobiranje i zviždači.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR