13 °

max 15 ° / min 6 °

Petak

19.04.

15° / 6°

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 8°

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Četvrtak

25.04.

14° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Danas sjednica Savjeta EU: Nema priče o novim pravilima

Politika

Comments 0

Danas sjednica Savjeta EU: Nema priče o novim pravilima

Izvor: pobjeda.me

Autor: Mirjana Dragaš

  • Viber

Nikakva nova pravila neće biti predstavljena danas na sjednici Savjeta opštih poslova EU u Briselu. Ministri će raspravljati i procijeniti trenutno stanje procesa proširenja, a zaključci nijesu predviđeni. To je za Pobjedu kazao izvor iz Savjeta EU. 

Evropski diplomata naveo je i da će zemlje članice prije zvaničnog prijedloga Francuske morati dodatno da razgovaraju.

''Ako pitate o novom prijedlogu Francuske, biće potrebne dodatne diskusije među državama članicama prije nego što budu dostavljeni na političku raspravu na nivou ministara država članica''– kazao je Pobjedi EU diplomata.

Iz Savjeta EU kazali su za Pobjedu da se očekuje generalna politička rasprava, nakon odluke koju je Savjet EU donio u oktobru ove godine.

''Na sastanku Savjeta EU očekujemo generalnu diskusiju nakon odluke koja je donešena u oktobru (da Sjeverna Makedonija i Albanija ne otpočnu pregovore sa EU). Ne očekujemo suštinsku političku diskusiju u ovoj fazi. Zato je prerano spekulisati o detaljima vezanim za moguće preispitivanje procesa proširenja u budućnosti'' – kazali su iz Savjeta.

Francuska je prošle nedjelje zemljama članicama dostavila na razmatranje tzv. non-pejper u kome je predstavila četiri principa koje Pariz vidi kao osnov za novu metodologiju proširenja EU. Pošto je u oktobru blokirala otvaranje pristupnih pregovora sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom, Francuska se založila za postepenije pristupanje EU, otvaranje strukturnih fondova EU zemljama kandidatima, ali i za striktniju politiku uslovljavanja i reverzibilnost procesa proširenja.

''Ne očekujemo suštinsku političku diskusiju u ovoj fazi. Zato je prerano spekulisati o detaljima vezanim za moguće preispitivanje procesa proširenja u budućnosti'' – kazali su za Pobjedu iz Savjeta EU.

Od Evropske komisije Francuska traži da do januara 2020. objavi novu metodologiju u pristupnom procesu koja bi bila primjenjivana prilikom otvaranja pristupnih pregovora s kandidatima za članstvo u Uniji.

''Jednom kada se pregovori otvore, proces integracije se više ne bi zasnivao na otvaranju velikog broja tematskih poglavlja, već na nekoliko uzastopnih faza, koje bi formirale koherentne blokove politika i šemu koju je EU uspostavila, uzimajući u obzir specifične karakteristike svakog kandidata, gde je to prikladno'' - navedeno je u non-pejperu, neformalnom dokumentu koji se uglavnom iznosi u zatvorenim pregovorima unutar institucija EU, naročito među članicama i ima za cilj postizanje dogovora o nekom spornom političkom pitanju.

Francuska predviđa i dodatnu finansijsku pomoć u pretpristupnom procesu za Zapadni Balkan, što podrazumijeva veće pretpristupne instrumente, ali i pristup strukturalnim fondovima koji su sada rezervisani samo za zemlje članice EU.

Ključni prijedlog Pariza tiče se usvajanja principa reverzibilnosti, jer se smatra da bi to obezbijedilo kredibilitet i podsticajnu prirodu procesa.

U tom slučaju, prema francuskom dokumentu, odgovor EU bio bi postepen i proporcionalan veličini i ozbiljnosti propusta, a kretao bi se od obustave finansijske pomoći pa do opšte suspenzije, u slučaju da su dovedene u pitanje osnovne vrijednosti Evropske unije.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR