13 °

max 15 ° / min 6 °

Petak

19.04.

15° / 6°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 4°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 7°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

13° / 9°

Četvrtak

25.04.

16° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Kašćelan razgovarao sa predstavnicima Crnogorske zajednice u Sjevernoj Makedoniji

Politika

Comments 0

Kašćelan razgovarao sa predstavnicima Crnogorske zajednice u Sjevernoj Makedoniji

Autor: Lejla Hadžimuhović

  • Viber

Građenje čvrstih i održivih veza između crnogorske dijaspore i Prijestonice Cetinje, povezivanje privrednika i stvaralaca u oblasti kulture, nauke i obrazovanja važni su u procesu snaženja i očuvanja nacionalnog identiteta među iseljenicima, ali i u matičnoj državi koja je u procesu evropskih integracija, ocijenjeno je prilikom susreta gradonačelnika Prijestonice Cetinje Aleksandra Kašćelana sa predstavnicima Crnogorske zajednice u Sjevernoj Makedoniji, koji je organizovan u Skoplju.

Kašćelan je pozdravio aktivnosti Crnogorske zajednice, navodeći da ga raduje što se građani koji vode porijeklo iz Crne Gore organizuju u klubove i udruženja, i što na različite načine doprinose radu Zajednice.

Posebno je istakao dobre odnose između Crne Gore i Sjeverne Makedonije, što je solidna osnova za unapređenje saradnje u svim sektorima od zajedničkog interesa, a prvenstveno u oblastima ekonomije i kulture.

Rekao je i da su uz podršku ambasade Crne Gore u Skoplju, ali i zalaganje Crnogorske zajednice, inicirani pregovori o bratimljenju Cetinja i Bitolja, kao dva grada koji imaju nemjerljiv istorijski, politički, društveni i kulturni doprinos u razvoju Crne Gore i Sjeverne Makedonije.

Predsjednik Crnogorske zajednice Boris Popivoda zahvalio se gradonačelniku na posjeti i poželio mu uspjeha na profesionalnom i ličnom planu.

On je ocijenio da bi trebalo sačuvati izvornost Cetinja, a u tom smislu gradnja hotela Lokanda na mjestu gdje se nekada nalazio dalo bi dodatnu vrijednost istorijskom jezgru grada i zaokružili ga kao cjelinu.

Prema popisu organizovanom 2002. u Sjevernoj Makedoniji živi oko dvije hiljade etničkih Crnogoraca. Najviše ih je u Skoplju i Ohridu.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR