Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Vujović: Ako se želi dijalog zna se kako se pokreće

| Postavio/la: Milena Aprcović

Vujović: Ako se želi dijalog zna se kako se pokreće Foto: SDP

Institucionalna kriza i kriza političkog sistema je tolika ozbiljna da zahtijeva ozbiljnu i osmišljenu inicijativu za sveobuhvatnim političkim dijalogom, a ne uzgredna i sporadična, a time i neozbiljna, pozivanja od strane pojedinih predstavnika vlasti, poručuje generalni sekretar Socijaldemokratske partije Ivan Vujović. 

"Valjda nije potrebno da učimo najviše predstavnike vlasti političkoj abecedi.

Pozivi takve vrste se ne šalju putem medija ili kroz fusnote odgovora na poslanička pitanja ili tokom premijerskog sata. To se ne radi ako stvarno hoćete dijalog oko svih otvorenih pitanja. To se radi samo kada hoćete da od ozbiljnog dijaloga pobjegnete i da kažete da ste ispunili formu", navodi Vujović. 

Nemamo fer uslove za izbore, dodaje on.

"Imamo nikad manje povjerenje u institucije, imamo Tužilaštvo i Sudski savjet bez legitimiteta, imamo Javni servis i ASK za koje EU kaže da su pod političkim uticajem, imamo velike afere bez epiloga…

I imamo situaciju u kojoj nam vlast, onako uzgredno, ponekad poruci da su navodno spremni za razgovor.

Kakav razgovor, o čemu, gdje, na kom nivou, na bazi kakve inicijative, to nam ne kažu. Malo je reći da je sve to neozbiljno.

Premijer Marković je iskusan i dovoljno politički obrazovan političar da zna kako se pokreće i vodi taj proces ako se želi istinski dijalog sa opozicijom oko svih otvorenih pitanja. SDP je, dok je bio u vlasti, više puta demonstirao kako se vodi ozbiljan proces dijaloga vlasti i opozicije oko teških pitanja. 

I umjesto da se premijer i drugi čovjek DPS založi za takav pristup, on prekjuče na premijerskom satu okrivljuje Parlament.

Kao da Parlament ne kontroliše njegova koalicija i kao da je na čelu Parlamenta opozicionar a ne Markovićev koalicioni partner", navodi Vujović. 

 

Ostavi komentar

0/300