16 °

max 16 ° / min 6 °

Petak

19.04.

16° / 6°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 5°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 7°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

12° / 8°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Istraživanje CEDEM-a: DPS-u ubjedljivo najveća podrška; Marković i Đukanović najbolje ocijenjeni političari

Politika

Comments 2

Istraživanje CEDEM-a: DPS-u ubjedljivo najveća podrška; Marković i Đukanović najbolje ocijenjeni političari

Izvor: portal rtcg

Autor: Jelena Ćetković

  • Viber

Demokratska partija socijalista (DPS) ima ubjedljivo najveću podršku građana Crne Gore, pokazalo je najnovije istraživanje Centra za demokratiju i ljudska prava (CEDEM).

Najbolje ocijenjeni političari su predsjednici države i Vlade, Milo Đukanović i Duško Marković, kao i ministar prosvjete Damir Šehović.

Na četvrtom mjestu našao se lider Demokrata Aleksa Bečić, prenosi portal RTCG.

Istraživanje koje je obuhvatilo 1.009 ispitanika i rađeno je od 1.do 10. decembra pokazalo je da je porastao rejting Demokratske partije socijalista i iznosi 37 odsto.

Najveću podršku građana, prema podacima CEDEM-a, potom imaju Demokratska Crna Gora (15 odsto), Demokratski front (DF) 13,2%, SNP ima 5,8 odsto podrške građana, a Bošnjačka stranka (4,9%). Socijaldemokrate (SD) imaju podršku 4,8 odsto ispitanika, a SDP 4,1 odsto.

CEDEM-ovo istraživanje javnog mnjenja pokazalo je da su Đukanović i Marković, u decembarskom istraživanju, popravili prosječnu ocjenu u odnosu na istraživanje iz jula ove godine.

Đukanović i Marković u julu su imali prosječnu ocjenu 2,44 i 2,25 dok su u decembru zabilježili rast na 2,52 odnosno 2,29.

Kad je riječ o Bečiću, on je zabilježio pad sa 2.31 na 2.19.

Na petom mjestu se po popularnosti našao predsjednik parlamenta Ivan Brajović s prosječnom ocjenom 2.06, nakon kojeg slijede lider GP Ura Dritan Abazović (2.05), Miodrag Lekić iz Demosa (1.99), te lider SNP-a Vladimir Joković (1.97).

Po sredini ljestvice su lilderi DF-a Milan Knežević, Nebojša Medojević i Andrija Mandić, dok su se na posljednja tri našli Rafet Husović (BS), Vladimir Pavićević iz Crnogorske i Andrija Popović iz Liberalne partije.

Istraživanje javnog mnjenja pokazalo je da građani najviše povjerenja imaju u sistem u obrazovanja i Srpsku pravoslavnu crkvu (SPC).

 Naime, sistemu obrazovanja vjeruje 52,8 odsto ispitanika, a SPC-u 46,6 odsto. Slijede policija (45,7%), zdravstveni sistem (43,4%), te sudstvo (41,9%).

Vojsci Crne Gore (VCG) vjeruje 40,5 odsto ispitanika, dok je povjerenje u Delegaciju Evropske unije u Crnoj Gori 39,7 odsto.

U instituciju Predsjednika Crne Gore povjerenje ima 37 odsto ispitanika, a u Vladu Crne Gore 36,2%.

Građani najmanje vjeruju Tužilaštvu (33,2%), Političke partije (25,6%), te Crnogorsku pravoslavnu crkvu (17,6%).

Kad je riječ o ocjeni rada ministarstava, najbolje je ocijenjen resor sporta na čijem je čelu Nikola Janović, nakon kojeg slijede ministarstva prosvjete, zdravlja, unutrašnjih poslova, odbrane...

Najslabije su ocijenja ministarstva ekonomije, finansija i bez portfelja.

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

Nikac Od Rovinja

Ozbiljan medij uopste ne bi objavio "istrazivanja" Miloša Bešića. Pogotovo ne na glavnom naslovu. Bešići Cedem su odavno trgovačko društvo koje dolazi do rezultata po narudžbini. Ovo su naručili Demokrate.

Beli

Ako je ovo prava slika našeg javnog mnjenja, onda je to za brigu. Nešto sa nim nije u redu. Javno mnjenje ima najviše povjerenja u SPC (Amfilohija) i obrazovni sistem (Šehovića). Na osnovu čega? Amfilohije kadi sa kostima svetaca, kune i proklinje, Damir najavljuje najveći investicioni ciklus?