11 °

max 13 ° / min 8 °

Četvrtak

18.04.

13° / 8°

Petak

19.04.

15° / 7°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

11° / 5°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 7°

Utorak

23.04.

12° / 11°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Kontinuirane aktivnosti na prevenciji od hibridnih prijetnji

Politika

Comments 0

Kontinuirane aktivnosti na prevenciji od hibridnih prijetnji

Izvor: Mina

Autor: Gordana Đuračić

  • Viber

Državne institucije dosljedno i kontinuirano preduzimaju aktivnosti na prevenciji i zaštiti od potencijalnih hibridnih prijetnji koje predstavljaju koordinisane i sinhronizovane akcije različitim sredstvima protiv demokratskih država i njihovih institucija.

To se navodi u zaključcima Odbora za bezbjednost i odbranu dostavljenim parlamenru, poslije kontrolnog saslušanja predstavnika Vlade i bezbjedosnosnih službi o hibridnom ratu protiv Crne Gore, održanog 30. decembra.

Odbor je ukazao na značaj izrade strateških i zakonskih dokumenata u oblasti prepoznavanja i djelovanja protiv hibridnih prijetnji.

„Odbor ukazuje na značaj pravovremene razmjene podataka, praksi, znanja i iskustava, kao i zajedničkog rada organa i institucija u sektoru odbrane i bezbjednosti sa drugim segmentima društva i medunarodnim akterima na planu daljeg snaženja otpornosti i civilne spremnosti na nacionalnom nivou“, kaže se u zaključcima.

Članovi Odbora su naglasili važnost nastavka aktivnosti na jačanju odbrambenih mehanizama u sektoru odbrane i bezbjednosti.

„Fokus je na materijalne i kadrovske kapacitete, u skladu sa standardima koji se primjenjuju u okviru kolektivnog sistema bezbjednosti“, kaže se u zaključcima.

U raspravi je ukazano da globalno bezbjednosno okruženje karakterišu stalne i dinamične promjene, nepredvidljivost i interakcija različitih bezbjednosnih faktora i trendova, naročito imajući u vidu da su bezbjednosni izazovi, rizici i prijetnje konvendonalne i asimetrične prirode, hibridnog i globalnog karaktera.

Naglašeno je da su promjene na geostrateškom planu uticale na to da Zapadni Balkan ponovo postane zona jakog interesovanja određenih međunarodnih aktera.

"To uslovljava konkretne akcije, posebno hibridnog karaktera, koje predstavljaju bezbjednosni izazov za državu i region, a što je konstatovano i u Strategiji nacionalne bezbjednosti Crne Gore", rečeno je na sjednici Odbora.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR