13 °

max 15 ° / min 6 °

Petak

19.04.

15° / 6°

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 8°

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Četvrtak

25.04.

14° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Mustafić: Dodik destabilizuje BiH po instrukcijama Beograda

Politika

Comments 2

Mustafić: Dodik destabilizuje BiH po instrukcijama Beograda

Autor: Žarko Vujović

  • Viber

Posljednji potezi i izjave Milorada Dodika plod su instrukcija iz Beograda i Rusije, a hegemonistička politika Srbije prema Crnoj Gori i BiH, nastavak je one, nikad pobijeđene, iz 90-ih. Sada je glasnija jer treba zabašuriti predstojeće priznanje Kosova, smatra Dino Mustafić, međunar5odno priznati pozorišni reditelj, ali i angažovani intelektualac,uvijek spreman da govori o političkim prilikama u njegovoj BiH, ali i regionu. 

''Izjave Milorada Dodika imaju jasan cilj, a to je da destabiliziraju unutrašnje odnose u BiH po instrukcijama Beograda'', kaže Mustafić komentarišući za Antenu M izjavu Milorada Dodika da će blokirati predsjedništvo BiH i najavljujući da ta država naredne godine možda neće ni postojati. 

''Izgledno je da je Milorad Dodik vezao svoju političku karijeru i biografiju za ruski uticaj. Radi se, dakle, o jednoj političkoj igranci koju već duže vremena gledamo iz bosansko-hercegovačke perspektive, a to je da se BiH učini disfunkcionalnom zemljom i da se čeka povoljan geostarteški trenutak, kada bi se, već brižljivo pripremljeni mehanizmi uspostave otcjepljenja ili nezavisnosti Republike Srpske, mogli dogoditi'', rekao je Mustafić.   

Dodaje i da nije slučajno izabran sadašnji trenutak za taj potez Dodika.

''Svjedočimo da je to politika Srbije prema svim svojim komšijama, dakle i BiH i Crnoj Gori, s obzirom na vrlo vjerovatno skoro priznanje nezavisnosti Kosova, pa treba pokušati stvari u domaćoj javnosti, kompenzirati'', smatra Mustafić.

''Oni nijesi izašli poraženi iz ratova devedesetih, sa svojom srpskom hegemonističkom politikom, jer na vlasti imamo iste aktere, ili one koji su bili opozicija Miloševiću sa daleko radikalnijih pozicija'', kaže Mustafić. 

Kaže i da su se na Balkanu zaigrale vrlo opasne stvari, koje se mogu otrgnuti kontroli.

''Mi više očigledno ne vodimo sudbinu svojim odlukama, to smo prepustili međunarodnom faktoru, i sada se ovdje odmjeravaju snage Brisela, Vašingtona, Moskve, pa čak Istanbula i Pekinga, ko će zagospodariti kojim dijelom teritorije.  Naravno, kao i uvijek, kolateralna šteta biće narodi zapadnog Balkana'', kaže Mustafić.   

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

Neznaveni

Eto, nema se štobdodati ni oduzeti.

Slijepi kod očiju

Podcijenjujete Dodika!Vućić drži Dodika jer je iskusniji ,politički obrazovaniji,analitičmiji.Moglo bi se reći da je Dodik Vučićev savjetnik.