14 °

max 14 ° / min 6 °

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 6°

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

13° / 8°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Petak

26.04.

15° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Đukanović iz Brisela: Iskoristiti trenutak i stvari na Balkanu vratiti pod evropsku kontrolu

Politika

Tag Video
Comments 1

Đukanović iz Brisela: Iskoristiti trenutak i stvari na Balkanu vratiti pod evropsku kontrolu

Autor: Jelena Ćetković

  • Viber

Dijalog, spremnost na razumijevanje i rješavanje tenzija mirnim putem najbolji su način za njihovo prevazilaženje, saglasni su predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel i predsjednik Crne Gore Milo Đukanović govoreći o aktuelnom Zakonu o slobodi vjeroispovijesti.

Kako je saopšteno iz Đukanovićevog kabineta, predsjednik Crne Gore je tokom razgovora sa Mišelom u Briselu iskazao zadovoljstvo da Crna Gora nastavlja kontinuitet dobrih odnosa i saradnje sa Evropskim savjetom.

"Crna Gora je veoma ohrabrena porukama novih briselskih institucija koje između ostalog potvrđuje i jasno vidljiva usklađenost i usaglašenost poruka Savjeta i Komisije koje se prema Zapadnom Balkanu odnose kao prema dijelu Evrope koji treba uvesti u evropski sistem vrijednosti", kazao je Đukanović. 

Đukanović očekuje da će odluke martovskog Savjeta potvrditi ova očekivanja i sa zagrebačkim Samitom dati novi podsticaj politici proširenja.

Period konfuzije na relaciji EU - ZB nije protekao bez ostavljanja posljedica po situaciju i odnose u regionu, ocijenio je Đukanović.

Naglasio je da ZB nema održivu alternativu evropskoj i euroatlantskoj integraciji.

"U tom kontekstu, neophodno je iskoristiti trenutak i stvari na Balkanu vratiti pod evropsku kontrolu. S druge strane, Crna Gora ostaje na pozicijama pouzdanog saveznika EU u regionu i veoma predan promoter evropskih vrijednosti", kazao je Đukanović. 

Predsjednik Evropskog savjeta je naglasio važnost neformalne večere sa liderima Zapadnog Balkana od prethodnog dana i zahvalio na porukama koje je Predsjednik Crne Gore tom prilikom uputio zvaničnicima EU.

Iskazao je punu saglasnost sa jasno prepoznatim oblastima koje treba da budu u fokusu pažnje u cilju budućeg napretka regiona Zapadnog Balkana - vladavina prava, obrazovanje, bolja povezanost i infrastruktura.

Uz razumijevanje složenosti situacije na ZB, Mišel je ocijenio da je za zajednički uspjeh, osim dijaloga da dijelimo zajedničke vrijednosti, neophodna i zajednička strategija.

"Odnos ZB i EU jedan je od prioriteta u Savjetu: nova uloga političkog vođstva EU i snažna politička volja su prisutni, i potrebno je iskoristiti trenutak za odlučan korak ka ostvarenju cilja koji prije svega podrazumijeva razvoj društava koja dijele vrijednosti vladavine prava, slobode i dostojanstvo građana. Pozitivna odluka Savjeta u martu bio bi snažan signal i podsticaj za nove evropske institucije, čime bi se stvorili uslovi i za veći fokus na snažniju investiticionu strategiju koja bi bila vidljiva, konkretna i opipljiva".

Mišel je, takođe, prenio očekivanje pozitivne reakcije i od strane lidera Zapadnog Balkana u smislu smanjivanja nesporazuma, i jače spremnosti, volje i želje kako bi region ZB uz podršku Brisela  učinio iskorak.

 

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

vječna cg

Odavno je ovdje sve dogovoreno ! Popovi idite kući . Nikad više 1918 !