6 °

max 15 ° / min 6 °

Petak

19.04.

15° / 6°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 5°

Ponedjeljak

22.04.

14° / 8°

Utorak

23.04.

10° / 9°

Srijeda

24.04.

13° / 8°

Četvrtak

25.04.

10° / 6°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Bošković: Zakon iskorišćen za krstaški rat protiv Crne Gore

Politika

Comments 5

Bošković: Zakon iskorišćen za krstaški rat protiv Crne Gore

Autor: Jelena Grbović

  • Viber

Odnosi između Crne Gore i Srbije su na najnižem nivou od obnavljanja nezavisnosti, ocijenio je ministar odbrane Predrag Bošković gostujući na Radiju  Crne Gore. 

"Zakon o slobodi vjeroispovijesti znači uvođenje reda. To je jedan kvalitetan zakon koji omogućava građanima da obavljaju svoja vjerska prava u skladu sa svojim uvjerenjima. Zakon je iskorišćen u potpuno drugom pravcu, da se protiv Crne Gore povede Krstaški rat od strane jedne teokratske organizacije koja bi željela da Crnu Goru predstavi ne sekularnom već teokratskom državom i da je vrati u srednji vijek. Crna Gora je država svih građana bez obzira na vjeru i naciju. Imamo kapaciteta i mogućnosti da se sa ovim izborimo na potpuno demokratski i evropski način", kazao je Bošković.

Komentarišući litije, Bošković je kazao da protesti nemaju nikakve veze sa Zakonom o slobodi vjeroispovijesti.

"Ikonografiju vidimo na svim skupovima, vidimo kako se uništavaju državni simboli, vidimo kako se označava teriotorija Crne Gore kao srpske države crtanjem raznih motiva koji upućuju na srpski karakter Crne Gore.

Ovdje je pokušaj da se Crna Gora predstavi kao srpska država, da se definiše kao teokratska a ne sekularna. Krajnji cilj je da se poništi državna nezavisnost i da se ponovo vrati pod skute Srbije kako bi se o Crnoj Gori opet odlučivalo van njenih granica. Ova vlast ima i kapaciteta i mogućnosti da se sa tim izbori", kazao je Bošković.

Komentarišući skup Srba u Beogradu i poruke lidera DF-a Andrije Mandića da ukoliko se ne povuče zakon "Svi idu u Podgoricu", Bošković je kazao da je DF prevaziđena politička organizacija koja, kako je rekao, kao takva nema budućnost na političkoj sceni Crne Gore.

"Neophodno je bilo naći određeni politički subjekt koji će moći generisati energiju i snagu prosrpskog korpusa u Crnoj Gori. To je jedino mogla SPC, što se i sada ogleda tokom protesta, da klasičnu opozicionu priču ne pričaju politički subjekti u Crnoj Gori već isključivo sveštenstvo SPC potpomognuto od države Srbije. Poruka o pomoći srpskom narodu je samo jedan dodatak u čitavoj priči da bi se ostvarilo da se što više ljudi 2021. na popisu izjasne kao Srbi, kako bi pokušali da guraju naprijed priču da se stvori srpski karakter Crne Gore", kazao je Bošković.

Saopštio je i da nema nedoumicu da su sva dešavanja na ovim prostorima "uigrana", jer je Balkan, kako je podsjetio, "kroz istoriju bio mjesto gdje su se sukobljavale mnoge civiliazcije".

"Kad je u pitanju ova matrica, nema sumnje da je ona inicirana i obrazovana shodno onome što je Rusija uradila u Ukrajini, Gruziji, Moldaviji. Sve kreće frontalno iz više centara kad su tabloidi i portali u pitanju", kazao je Bošković.

Iako ga retorika u Crnoj Gori podsjeća na onu iz 90-ih, Bošković ne strahuje da bi se mogao ponoviti sličan scenario.

"Danas je globalni kontekst drugačiji. Demokratski kapaciteti država na Balkanu su veći nego što su bili 90-ih", rekao je Bošković.

Komentari (5)

POŠALJI KOMENTAR

Narod to ste vi ?

@Sami krivi, Kojeg naroda tacno? Postoje bar dva razlicita pogleda na drzavu, na Evropu, na Srbiju, na crkvu ...

gradjanin

Sankcionisati sve do jednog počinioca ovih nedjela, farbanjem svakog slobodnog prostora u srpske zastave a isti rade i grafite koji su uglavnom osuti mržnjom prema Crnoj Gori. Paljenje zastava, a i zloupotreba djece u iste svrhe. Ne dozvoljava većinska Crna Gora da se omalovažava!

Sami krivi

Treba da zakone usvajate sprema volji naroda a ne kako odgovara DPS i rezimu,slusajte malo glas naroda jer narod je drzava a ne dps i rezim.