7 °

max 14 ° / min 6 °

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 6°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Četvrtak

25.04.

12° / 8°

Petak

26.04.

17° / 10°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Francuska poručila: Davanjem ordena Nikoli, ispravili smo moralni dug prema Petrovićima

Politika

Comments 5

Francuska poručila: Davanjem ordena Nikoli, ispravili smo moralni dug prema Petrovićima

Autor: Mirjana Dragaš

  • Viber
Uručivanjem Nacionalnog ordena Legije časti, princu Nikoli II Petroviću, Francuska ispravlja moralni dug prema dinastiji Petrović, kazala je direktorica za kontinetalnu Evropu u francuskom Minitarstvu vanjskih poslova, Florans Manžen.

Ona je, prilikom uručivanja najvećeg odlikovanja Francuske princu Nikoli u Parizu, podsjetila da je Crna Gora jedina u istočnoj Evropi vjekovima odolijevala Otomanskoj imperiji.

“I pored toga mi smo ovdje, među ovim zidovima, u pobjedničkoj euforiji 1918, zbog Jugoslavije žrtvovali Kraljevinu Crnu Goru onome što smo smatrali višim interesima. Vaš prađed je od samog početka rata 1914, bio saveznik koji se hrabro borio protiv nadmoćnog neprijatelja, ali je na Versajskoj mirovnoj konferenciji to zaboravljeno”, navela je Manžen.

Princ Nikola je kazao da je za svakog građanina Francuske velika čast dobiti “Legiju časti”.

“Za građanina Crne Gore to priznanje ima još veći znacaj. Zato, razumjećete zašto je ova mala medalja koju ste stavili na moje srce, meni toliko draga”, kazao je princ.

Orden Legije časti, jedno je od najznačajnijih priznanja koja Francuska republika daje zaslužnim pojedincima.

Potpredsjednik Vlade Zoran Pažin, koji je ceremoniji prisustvovao na poziv princa Nikole, naglasio je da odlikovanje doživljava i kao priznanje našoj državi.

“I simbolika naziva ovog odličja je važna jer je čast bila izvor nadahnuca za mnoga moralne podvige u istoriji Crne Gore.

Francuska Vlada odlikovala je princa Nikolu u znak priznanja njegovoj posvećenosti vrijednostima dijaloga i razmjene, i neumornom zalaganju za razvoj i jačanje veza između Francuske i Crne Gore.

Rtcg

Komentari (5)

POŠALJI KOMENTAR

m.z

malo kasno i ja komentarišem i oni saznali šta su uradili.dobro,to sad podrazumijeva malo više od ordena.mi volimo ordenje,ali je ovo cinizam.ne može se onakva tragedija jednog naroda prekriti ordenom.čast za princa,ali rane iz tog vremana i danas bole.platite gospodo, iako se ono ne može platiti ,pa da nam date pariz.

mr

Čestitke princu... Posljedice toga sto su nam ucinili Francuzi, osjecamo i danas... I to katastrofalne... Sve ovo sto se desava po Crnoj Gori ovih dana, vuče korijene iz 1918, i katastrofalnih poteza Francuske i saveznika... Izdali ste nas, zaboraviti ne smijemo nikada, oprostiti, jos teže...