Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Pametni jastuk i sat rješenja protiv hrkanja

| Postavio/la: Ana Ašanin | Izvor: RTS

Pametni jastuk i sat rješenja protiv hrkanja Foto:Screenshot

Na nedavno održanoj Međunarodnoj izložbi potrošačke elektronike u Las Vegasu, predstavljena su i rješenja za poboljšanje sna. Novine bi trebalo da pomognu da postanemo ili ostanemo zdravi.

Hrkanjem remetimo kvalitet sna osoba pored nas, ali i sopstveni san. Ostajemo neispavani, uz opasnost da nam hrkanje blokira disajne puteve i rad srca.

Za takve osobe osmišljen je poseban, pametan jastuk. Ne samo da prepoznaje problem, već se prilagođava intenzitetu promjenom visine. Automatski, naduvava silikonske džepove za vazduh sa unutrašnje strane jastuka od memorijske pjene.

Uređaj ima mikrofon za detekciju hrkanja i senzor pritiska za detekciju vibracija iz uzoraka disanja i hrkanja korisnika. Pored rješavanja problema, jastuk je povezan sa aplikacijom, kojoj šalje podatke o kvalitetu i trajanju sna.

U pomoć spavačima uskače i specijalni sat. Može da otkrije atrijalnu fibrilaciju i apneju u snu, odnosno poremećaj srčanog ritma i kratke periodične prestanke disanja.

Ako se ne liječe, poremećaji mogu da dovedu do ozbiljnih komplikacija, uključujući srčani udar, glaukom i još mnogo toga. Da bi se otkrili, dovoljna je samo jedna noć uz sat. Svi rezultati prate se u aplikaciji i mogu se podijeliti sa ljekarom korisnika.

Sat, koji takođe može da očita elektrokardiogram i identifikuje nivo kiseonika u krvi, čeka odobrenje Američke uprave za hranu i lijekove.

Ostavi komentar

0/300