11 °

max 12 ° / min 10 °

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

15° / 9°

Četvrtak

25.04.

14° / 8°

Petak

26.04.

16° / 8°

Subota

27.04.

19° / 10°

Nedjelja

28.04.

22° / 11°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Od plastičnih boca može se praviti asfalt – ekološki, otporniji i fleksibilniji

Izvor: Foto:Screenshot

Mozaik

Comments 0

Od plastičnih boca može se praviti asfalt – ekološki, otporniji i fleksibilniji

Izvor: RTS

Autor: Ana Ašanin

  • Viber

Od nastanka - 1906. plastika je svuda oko nas.

Danas više nego ikada jer je neizostavan dio proizvoda koje svakodnevno koristimo. Ekološki problem jedna kompanija uspjela je da pretvori u prednost na putu – plastični otpad može se koristiti za pravljenje asfalta izdržljivijeg i nekoliko puta od onog koji se trenutno koristi.

Budući da nije skup, ovaj materijal omogućio je obilje pakovanja i predmeta izuzetno lako dostupnim, navodi portal Healthy Food House.

Uprkos tome što je donijela napredak društvu, plastika se pretvorila u veliki problem. Postala je prijetnja planeti, uključujući i čovjeka, floru i faunu, to jest čovjekovu okolinu.

Iako je zaštita prirode od plastike odavno postala globalni problem, stručnjaci i dalje pokušavaju da pronađu najbolje rješenje za ovaj vid zagađivanja čovjekove okoline.

U potrazi za smanjenjem negativnog uticaja plastike na planetu, britanska kompanija "MacRebur" razvila je način da unaprijedi kvalitet i trajnost puteva.

Asfalt za koji se koriste i plastične flaše jeftiniji je i izdržljiviji.

Od krpljenja posuđa do polimera za asfalt

Generalni direktor kompanije Tobi Makartni došao je na tu ideju dok je radio na jugu Indije. Čudio se lokalnom stanovništvu koje je sakupljalo staru plastiku. Ispostavilo se da su Indijci koristili plastiku za krpljenje rupa na posuđu.

Kod asfalta koji se pravi od plastike primjetna je duža trajnost. Ono što je iznenađujuće je da je materijal ekološki, a prilikom izrade koristi se i manje fosilnih goriva nego kod standardnih asfalta.

Za "MacRebur"-ov asfalt mogu se koristiti razne vrste plastike, uključujući i onu najtežu za reciklireanje – crnu.

„Isprobali smo između 500 i 600 različitih polimera dok nijesmo našli onaj koji pruža ono što smo željeli“, objasnio je Makartni.

„Put od plastike“

Plastika koju koriste mora biti označena kao otpad, ne smije biti reciklirana i mora da se topi na određenoj temperaturi.

„Put od plastike“ biće fleksibilniji, podnosiće bolje visoke i niske temperature, a i biće otporniji na oštećenja uzrokovana vremenskim prilikama.

Takođe, procjenjuje se da će trajati 60 odsto duže nego standardni putevi. Istraživanja pokazuju da se ova vrsta asfalta može koristiti za parkinge, trkačke staze, aerodromske piste, auto-puteve.

„Jednim udarcem ubijamo dvije muve – rješavamo problem epidemije plastičnog otpada sa jedne strane, a s druge loših puteva po kojima vozimo danas“, poručio je Makartni.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR