8 °

max 15 ° / min 7 °

Petak

19.04.

15° / 7°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 5°

Ponedjeljak

22.04.

14° / 8°

Utorak

23.04.

10° / 9°

Srijeda

24.04.

13° / 8°

Četvrtak

25.04.

10° / 6°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Vještačka inteligencija zaslužna za pronalazak novog moćnog antibiotika

Izvor: Foto:Screenshot

Mozaik

Comments 0

Vještačka inteligencija zaslužna za pronalazak novog moćnog antibiotika

Izvor: RTS, NATURE

Autor: Ana Ašanin

  • Viber

Naučnici su pomoću tehnologije vještačke inteligencije uspjeli da identifikuju novu, moćnu vrstu antibiotika koji djeluje protiv širokog spektra bakterija, uključujući i one koji uzrokuju tuberkulozu.

Naučnici naglašavaju da je vještačka inteligencija samostalno otkrila novi antibiotik, nazvan halicin. Programi vještačke inteligencije su i do sada korišćeni prilikom otkrivanja novih vrsta antibiotika, ali naučnici tvrde kako je ovog puta tehnologija potpuno samostalno, bez korišćenja prethodno zadatih pretpostavki, došla do otkrića halicina.

Bakterije sve otpornije na antibiotike

Otpornost bakterija na antibiotike posljednjih decenija sve više raste, a stručnjaci strahuju da bi rezistentne infekcije, ako se uskoro ne otkriju novi ljekovi, do 2050. mogle da odnose i do deset miliona života godišnje, navodi se u članku objavljenom u časopisu Nejčer.

S druge strane, posljednjih godina naučnicima nikako ne polazi za rukom da otkriju i provjere nove antibiotike.
„Neprekidno pronalazimo iste molekule. Potrebni su nam novi spojevi sa dugačijim mehanizmima djelovanja“, ističe mikrobiolog Džim Kolins sa MIT-a.

Vještačka inteligencija je prvo prošla obuku

Kolins i njegove kolege su razvili vještačku neuronsku mrežu, odnosno algoritam po modelu ljudskog mozga koji može da nauči svojstva molekula.

Istraživači su osposobili vještačku inteligenciju da uoči molekule koji blokiraju rast bakterije ešerihije koli, koristeći se registrom od 2335 molekula sa poznatim antibakterijskim djelovanjem. U toj bazi podataka bilo je i 300 odobrenih antibiotika, kao i 800 prirodnih proizvoda iz biljnih, životinjskih i mikrobnih izvora.

Novi antibiotik je nazvan po poznatom Halu iz Kjubrikove Odiseje

Ekspert za vještačku inteligenciju sa MIT-a, Regina Barzalej naglašava kako je vještačka inteligencija u tom procesu naučila da prepoznaje i nove obrasce nepoznate stručnjacima.

Pronađen moćni antibiotik

Kada su obučili vještačku inteligenciju, naučnici su joj zadali da pregleda drugu bazu koja sadrži oko 6.000 molekula čiji opseg djelovanja još uvijek nije u potpunosti istražen. Zatražili su da nađe molekule koje bi mogli da djeluju protiv ešerihije koli, a koji ne liče ni na jedan poznati antibiotik.

Kada je algoritam predočio svoj izbor, naučnici su za testiranje odabrali oko 100 molekula. Jedan od njih, koji se testira i za liječenje dijabetesa, pokazao se kao moćan antibiotik.

Novi antibiotik je nazvan halicin, prema Halu, inteligentnom računaru iz filma 2001: Odiseja u svemiru.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR