16 °

max 16 ° / min 8 °

Četvrtak

18.04.

16° / 8°

Petak

19.04.

15° / 7°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 4°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 7°

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

14° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Nova internet prevara na Balkanu: Haker prijeti objavljivanjem eksplicitnih podataka

Tehnologija

Comments 0

Nova internet prevara na Balkanu: Haker prijeti objavljivanjem eksplicitnih podataka

Autor: Mirjana Dragaš

  • Viber

Ovih dana na mejl adrese više ljudi počeli su da pristižu mejlovi u kojima osoba koja se predstavlja kao haker, prijeti otkrivanjem eksplicitnih podataka sa računara korisnika.

Anonimni haker uzbunio je Hrvatsku javnost prijetećim mejlovima u kojima navodi da ima pristup operativnom sistemu korisnika i puni pristup računarima, kao i da žrtve posmatra već neko vrijeme. Na ne baš pismenom hrvatskom jeziku, "haker" u mejlu navodi da je žrtva zaražena virusima koje je pokupio na sajtovima za odrasle koje je posjećivala, piše Indeks.hr.

U daljem tekstu on navodi da trojanski virus ima potpuni pristup računaru i drugim uređajima, a navodni haker tvrdi da može vidjeti sve na početnom ekranu primaoca mejla, kao i da može da uključuje kameru i mikrofon bez njegovog znanja, ali i da ima pristup kontaktima i porukama. 

Takođe prijeti otkrivanjem eksplicitnih snimaka snimljenih pomoću računara i traži da se uplata od nekoliko hiljada britanskih funti izvrši u bitkoinima.

Ako ste pored državljana Hrvatske i vi dobili ovakav mejl, nijeste jedini. Naime, hrvatska policija je zbog ovog i sličnih mejlova izdala i upozorenje građanima koje je Indeks.hr prenio u cjelosti. 

Policija: Molimo građane da ne odgovaraju na takve poruke i da ažuriraju lozinke za pristup svojoj elektronskoj pošti

''Policiji se kontinuirano javljaju građani kojima su na adrese elektronske pošte došle sumnjive poruke putem mejla, a u kojima ih nepoznate osobe ucjenjuju navodeći kako su na njihovim računarima ili mobilnim telefonima instalirali viruse putem kojih su ostvarili pristup njihovim ličnim podacima, zbog čega im traže određeni iznos u bitkoinima kako navedene podatke ne bi javno objavili.

Molimo građane da ne odgovaraju na takve poruke, kao i da ažuriraju lozinke za pristup svojoj elektronskoj pošti. Takođe, građani učestalo dobijaju poruke elektronske pošte sa lažnih Microsoft domena u kojima se traži da na lažnoj Microsoftovoj stranici unesu svoje korisničko ime i obnove svoju lozinku. U konkretnom slučaju radi se o pokušaju krađe ličnih podataka i počinitelji na ovaj način mogu preuzeti kontrolu nad elektronskom poštom žrtve.

Savjetujemo građanima da svoje korisničke podatke i lozinke ne daju nikome niti da ih upisuju na sumnjivim internet stranicama, a ukoliko su to učinili neka lozinku odmah promijene. Ukoliko identičnu lozinku koriste i za druge korisničke račune i internet usluge moraju promijeniti i nju. Više informacija o različitim oblicima internet prevara, kao i savjete kako se zaštiti, možete pronaći na internet stranicama policije u kategoriji Sigurnost računara, kao i na Jutjub kanalu MUP-a.

Policija takođe prima prijave građana i knjigovodstvenih servisa u kojima navode kako su njihovi privatni i poslovni podaci na računarima kriptovani , kao i da im više nisu u mogućnosti pristupiti, a na njihove adrese elektronske pošte dostavljena je ucjenjivačka poruka kojom nepoznate osobe traže uplatu iznosa u virtualnim valutama u zamjenu za pomoć u otključavanju podataka'' - stoji između ostalog u saopštenju hrvatske policije, koja je građanima dala i savjete šta je to što treba da učine kako ne bi psotali žrtve prevare.

Naime, oni su savjetovali građane da koriste servise za čuvanje podataka na internetu, da koriste antivirus zaštite, ali i da izbjegavaju da koriste otvorene, kao i nepoznate wifi mreže u javnosti.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR