Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Opasan trend među mladima u Srbiji: "Uočen si" na Instagramu

| Postavio/la: Mirjana Dragaš

Opasan trend među mladima u Srbiji: "Uočen si" na Instagramu

Društvenom mrežom Instagram širi se trend među mladima u Srbiji koji se polako prenosi na region i koji je zabrinuo roditelje i stručnjake, iako oni koji su ga pokrenuli smatraju da nema razloga za brigu.

Kako piše "Blic", na Instagramu su posljednjih nekoliko mjeseci osvanule brojne grupe zvane "Spotted" - "uočen si", u kojima mladi šalju fotografije drugih koje slikaju u prolazu, autobusu, na ulici, u parku.

Fotografije se postavljaju u grupi "Spotted" njihovog grada, a onda moderatori te Instagram grupe, koju prati više hiljada ljudi, objave javnno te fotografije i pitaju sve da li je neko prepoznaje i poznaje osobu na fotografiji.

Nakon toga, korisnici koji znaju ko je na fotografiji u komentarima označe tu osobu kako bi je onaj ko ju je slikao i našao.

Zavisno od toga u kom gradu je osoba primijećena, poruka sa fotografijom se šalje "spotted" profilu tog grada - "spotted_beograd", "spotted_aranđelovac", "spotted_pančevo"...

Zbog ovog načina pronalaženja vršnjaka, najviše su zabrinuti roditelji.

"Dragi roditelji, vreme je došlo da nam svima izrazim saučešće jer ukoliko niste vidjeli šta nudi ovaj Instagram profil, vi zapravo i ne znate gdje su i šta rade Vaša djeca. Malo je reći da sam zgrožena da se na ovom Instagram profilu pod nazivom spotted_sabac nude informacije o tome gde se nalaze Vaša djeca, ko su, postavljaju slike iz škola, školskih dvorišta, ulica i da dalje ne nabrajam uvjerite se sami. Oglasi samo pljušte, pa da nam svima čestitam novu eru današnjih elektronskih mahinacija. Možda je na nekoj fotografiji i Vaše dijete, jer sam ja nekolicinu prepoznala" napisala je jedna zabrinuta majka na Fejsbuku, prenosi "Blic".

Dok roditelji strijepe za bezbjednost svoje djece, jer se i podaci poput škole koju dijete pohađa, gdje odlazi u slobodno vrijeme javno objavljuju, mladi u Srbiji smatraju da je ovo jedna uobičajena pojava modernog, onlajn doba.

Srednjoškolci smatraju da se "diže bespotrebna drama" i da bi, u slučaju da se njihova fotografija pojavi na profilu, reagovali pozitivno jer to znači da su provukli pažnju.

O eventualnim lošim posljedicama mladi mahom ni ne razmišljaju.

A ovaj trend polako se prenosi i na zemlje regiona.

Ostavi komentar

0/300