9 °

max 16 ° / min 7 °

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 15°

Utorak

30.04.

24° / 15°

Srijeda

01.05.

23° / 15°

Četvrtak

02.05.

21° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Darku Šariću 15 godina zatvora u ponovljenom postupku za šverc kokaina

Region

Tag Gallery
Comments 1

Darku Šariću 15 godina zatvora u ponovljenom postupku za šverc kokaina

Izvor: N1, Blic

Autor: Nikoleta Rakočević

  • Viber

Vijeće Specijalnog suda u Beogradu osudilo je Darka Šarića na 15 godina zatvora u ponovljenom postupku za šverc više od pet i po tona kokaina iz Južne Amerike u Evropu.

Prvobitnu odluku kojom je kažnjen na 20 godina zatvora Apelacioni sud je ukinuo.

Izricanje presude Darku Šariću, kasnilo je zbog ogromne gužve ispred suda. Inače, Šarić ne prisustvuje izricanju jer, kako je rečeno, nije želio da ga dovode u sud. Podsjetimo, on nije prisustvovao ni izricanju prve presude.

Sudija Siniša Petrović dodao je i da mu se u kaznu uračunava i vrijeme provedeno u pritvoru, odnosno vrijeme od 17. marta 2014.

U nedavno iznijetoj završnoj riječi, Tužilaštvo je zatražilo ponovo maksimalnu kaznu za Šarića i druge okrivljene i navelo da su zaradili 47 miliona eura prodajom kokaina. Kao dokaze predstavilo je, kako je navelo, brojne prisluškivane razgovore, šifrarnik za komuniciju, kao i knjigovodstvenu knjigu za novac od droge.

Status svjedoka saradnika imalo je troje okrivljenih, sa devetoro okrivljenih je zaključen sporazum o priznanju krivice, a troje optuženih je oslobođeno optužbe.

Obrazloženje presude

U obrazloženju koje je pročitao sudija Siniša Petrović, navedeno je da je tokom postupka dokazano da je 22 optuženih, koliko ih je ostalo na optuženičkoj klupi, učestvovalo u organizaciji, odnosno kupovini i transportu kokaina prekookeanskim brodovima na teritoriju Evrope, gdje je ta droga bila dalje prodavana.

Utvrđena je uloga svakog od optuženih, na osnovu prisluškivanih telefonskih razgovora i presrenute elektronske komunikacije, ali su ključni za dokazivanje krivice bili iskazi trojice svjedoka saradnika.

Najvažnijm se smatra svjedočenje Nebojše Joksovića, jednog od organizatora šverca narkotika, koji je rasvijetlio način na koji su pripadnici Šarićeve grupe komunicirali, ali i šifrarnik koji su koristili.

Svi optuženi su tokom suđenja negirali krivicu, a njihovi advokati tražili su oslobađajuće presude, smatrajući da krivica nije dokazana, da su svjedočenja svjedoka saradnika lažna, a dokazi prikupljeni nelegalno.

Tužilaštvo je tražilo maksimalne kazne za sve optužene, osim za trojicu svjedoka saradika.

Osuđenima, njihovim advokatima i Tužilaštvu za organizovani kriminal, ostavljena je mogućnost žalbe Apelacionom sudu u Beogradu.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Munja Nebeska

Tako je, neka prodaje kokain iz zatvora ka i sav normalan svijet.