Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Karadžić osuđen na doživotni zatvor

Izvor: Foto: Tanjug/AP Photo/Peter Dejong

Region

Tag Video
Comments 5

Karadžić osuđen na doživotni zatvor

Izvor: Index.hr/RTS

Autor: Jelena Ćetković

  • Viber

 Radovan Karadžić osuđen je na doživotni zatvor pred Haškim sudom. 

Izricanje konačne presude prvom predsjedniku Republike Srpske, nakon što je prije tri godine prvostepeno osuđen na 40 godina zatvora zbog genocida u Srebrenici i zločina u BiH, počelo je danas u 14 sati.

Žalbeno veće je saglasno sa Tužilaštvom da je kazna od 40 godina neadekvatna s obzirom na težinu Karadžićevih krivičnih dJela, kao i da je kazna pretresnog vijeća nerazumna i nepravična. Pretresno vijeće je pogriješilo kada je izreklo kaznu od 40 godina, prenosi RTS. 

Žalbeno vijeće zaključuje da Tužilaštvo nije dokazalo grešku pretresnog vijeća kada je presudilo da nije bilo genocidne namjere Karadžića za zločine u sedam opština BiH. 

Kako prenosi RTS, osim jednog djelimično usvojenog zahtjeva (broj 31) Karadžića, svi ostali navodi iz žalbe su odbačeni. 

Žalbeno vijeće ukazalo je da Karadžić nije pokazao da postoji greška u dijelu prvostepene presude koja se odnosi na namjeru da se počini genocid u Srebrenici. Dodaju da je znao za zločine u Kravici, kao i da je morao znati i za druga ubijanja, prenosi RTS. 

Odbrana Radovana Karadžića nije uspjela da dokaže da nije kriv za masakr u Sarajevu, na Markalama, kao ni za "terorisanje stanovnika Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem tokom višegodišnje opsade glavnog grada BiH", rekao je predsjednik Žalbenog vijeća Van Josen. 

"Odbrana nije uspjela da dokaže da je vijeće donijelo pogrešne zaključke u presudi u kojoj je osuđen za zločine u 20 bosanskih mjesta", rekao je predsjednik Žalbenog vijeća. 

Žalbeno vijeće odbacilo je žalbu odbrane da je suđenje bilo nepravično. 

Karadžić je obučen u crno odijelo s bijelom košuljom.

Svima je rekao dobar dan.

Haški tribunal 2016. Karadžića je nepravosnažno osudio na 40 godina zatvora zbog genocida i zločina protiv čovječnosti u BiH.

Na tu presudu, žalbe su uložili i Karadžić i haški tužioci.

Karadžić je zatražio da bude oslobođen ili da mu se ponovo sudi.

Tužilaštvo je žalbom zatražilo da Karadžić bude osuđen na doživotni zatvor.

Tribunal je 24. marta 2016. Karadžića proglasio krivim za genocid u Srebrenici, progon Muslimana i Hrvata širom BiH, terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanje pripadnika Unprofora za taoce, 1992-95.

Po prvostepenoj presudi, srpske oružane snage, čiji je Karadžić bio vrhovni komandant, sistematski i planski su, u julu 1995, strijeljale „najmanje 5.115 muslimanskih muškaraca“ iz Srebrenice s genocidnom namjerom da ih unište kao etničku grupu.

Pored genocida, Karadžić (73) osuđen je za progon, istrebljenje, ubistva, deportacije, nehumana djela, terorisanje civilnog stanovništva, nezakonite napade na civile i uzimanje međunarodnih talaca.



Komentari (5)

POŠALJI KOMENTAR

Boško Agram

On osuđen a tvorevina mu rehabilitovana (još odavno). Politika mu kontinuirano na snazi u RS i RŠ(umskoj), a biće opet i u CG ako protesti četnika, ljotićevaca, nedićevaca, srbokomunista, medijske mafije i korisnih idiota uspiju.

JOKO R. sa Veruše

Napokon pravda je stigla i ujedno ispravljena je nepravda za onaj nedužni narod u Bosni.Sad će doći pitanje i ostanka Republike Šumske.Hajde sad ljubitelji lika i djela ovoga ratnoga zločinca udarajte minuse to vam je samo i ostalo

SRBOLJUB

Radovan nije kriv isto je toliko zla i Alija počinio nego je umro