14 °

max 15 ° / min 6 °

Petak

19.04.

15° / 6°

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 8°

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Četvrtak

25.04.

14° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Janović Vaterpolo savezu: Upaljen je "crveni alarm", umiješajte se u svoj posao

Ostalo

Tag Video
Comments 1

Janović Vaterpolo savezu: Upaljen je "crveni alarm", umiješajte se u svoj posao

Autor: Milena Aprcović

  • Viber

Ministar sporta i mladih NIkola Janović kazao je da je preregistrovano 660 klubova od 854 koliko ih je ušlo u proces preregistracije.

On je kazao da je sistem sporta uređeniji nego ikada i da je završen proces preregistreacije, odnosno usklađivanja akata sportskih organizacija sa Zakonom o sportu.

"Godinama je u našem sistemu funkcionisalo tri hiljade klubova na papiru. U proces preregistracije ušle su 854 sportske organizacije, 800 klubova i 54 nacionalna saveza. Od tih klubova 660 je preregistrovano, to su klubovi za koje možemo reći da sada postoje u našem sistemu sporta", rekao je Janović na konferenciji za novinare.

On je istakao da su svi klubovi i savezi, osim jednog, usaglasili svoje statute sa Zakonom o sportu.

"Svi savezi su u procesu preregistracije, uskladili Statute osim jednog, čije je novo rukovodstvo ispoštovalo sve i postalo dio sistema. Nikada ranije nije provjeravan kadar, prostor i oprema klubova i saveza. Sada komisija Ministarstva provjerava da li klubovi imaju djecu koja se bave sportom, kakav im je stručni kadar, prostor i oprema", kazao je Janović.

On je istakao da se primjenjuje i kaznena evidencija, navodeći da su za samo godinu provjerili 30 hiljada osoba.

"Utvrđeno je da je 1.500 pravosnažno osuđeno za krivična djela i oni više nijesu dio sistema sporta. Sada više nema nijednog čovjeka u našem sistemu sporta pravosnažno osuđenog za ona djela koja su prepoznata Zakonom o sportu. Napravili smo i veliki korak u depolitizaciji, tako da više na najvažnijim mjestima u savezima ili klubovoma nema ljudi iz politike, ili najvažnijih državnih funkcija", kazao je Janović.

On je naglasio da se time stvara prostor za istaknute sportiste i sportske radnike.

On je ponovio da su Vlada i Ministarstvo prepoznali šta znači sportski rezultat i pokazali sportistima koliko im je stalo do njih.

"Novčane nagrade za naše sportiste su ubjedljivo najveće u regionu i idu direktno sportistima. Jedina smo država koja ima status perspektivnog sportiste", rekao je Janović.

On je najavio da će do kraja godine krenuti sa sistemom dječijeg sporta.

"Želimo da pomognemo roditelje, sufinansirajući članarine njihove djece u klubova gdje treniraju", rekao je ministar sporta i mladih.

On je naglasio da je od stupanja na dužnost Ministarstvo sporta uvelo strožije finansijske kontrole savezima, kako bi dodijeljena sredstva išla tamo gdje su namijenjena, sportistima.

"Tu je značajno bolja situacija, nego ranije. Pokazali smo im da želimo da im pomognemo, sada imaju mnogo veća sredstva kroz projekte nego ranije", kazao je Janović.

Ministar je oštro, međutim, kritikovao Vaterpolo savez poručivši da je upaljen "crveni alarm". 

Kako je kazao, teško da postoji inertniji i pasivniji savez, kada je riječ o našim nacionalniom sportovima. 

"Sve te ljude znam, svi su mi dragi, zato i želim da budem principijelan i da ukažem na propuste. Frapantan mi je podatak, saznao sam prije nekoliko dana, da djeca u VK Primorac - 2004. godište, generacija koja je nedavno osvojila srebro na EP u Bugarskoj, nemaju trenera, već idu u Budvu i sami treniraju, zbog problema koje Primorac ima deset godina unazad. 

Da sam sam na mjestu Vaterpolo saveza ne bih izlazio iz kancelarije predsjednika Opštine i rukovodstva Primorca... Da su svaki godine imali po jedan sastanak našli bi rješenje za klub", kazao je ministar, dodajući da smatra da je prioritet Vaterpolo saveza da nađe trenera i novac. 

"Ne radi se o velikim sredstvima, da tu generaciju isprati na pravi način, nevezano za probleme koje ima Primorac. Ne možemo da pričamo o generacijama koje dolaze, ako nam te generacije propadaju". 

Poručio im je i da je "potrebno da se malo umiješaju u svoj posao".

"Mislim na sve funkcionere u tom savezu koji moraju povesti računa o tome. Potrebne su konkretne akcije i rješenja i mnogo više kreativnosti da se vaterpolo zadrži na ovom nivou", rekao je Janović.

"

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

mr

A vlast u Kotoru, osim zadnje dvije god, činio dps... I sad je njegova partija na vlasti... I, očito ne prepoznaju taj problem. Pomalo neobičan rječnik, ministrov........