15 °

max 15 ° / min 9 °

Srijeda

17.04.

15° / 9°

Četvrtak

18.04.

14° / 8°

Petak

19.04.

14° / 6°

Subota

20.04.

15° / 5°

Nedjelja

21.04.

11° / 8°

Ponedjeljak

22.04.

13° / 7°

Utorak

23.04.

12° / 5°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Putin u Beograd šalje čovjeka za specijalne zadatke

Stav

Comments 2

Putin u Beograd šalje čovjeka za specijalne zadatke

Izvor: Jutarnji.hr

Autor: Mirjana Dragaš

  • Viber

Piše: Vlado Vurušić
 
Počinje li zadnji čin ruskog “pripajanja” Srbije? Aleksandar Vučić već dulje sjedi na dva stolca, i onom ruskom i onom europskom. Nikako da se odluči. Kremlj je sada odlučio da Srbiju još više veže za sebe i odvoji se od Zapada.

Naime, nakon što su, prema NATO-u, otplovili Crna Gora i Sjeverna Makedonija, Rusiji se potpuno suzio prostor na Balkanu, pa su trenutačno jedini slobodni prostori Srbija i dio BiH (Republika Srpska) i ne žele još i njih propustiti i prepustiti SAD-u i EU. Signal da je Moskva odlučno krenula u bitku za Srbiju je i imenovanje pravog Putinova diplomatskog kapitalca na mjesto novog veleposlanika u Beogradu - Aleksandra Bocan Harčenka, koji bi trebao obaviti misiju izbacivanja Zapada iz srpskih planova, i druga faza - definitivno uključenje Srbije u rusku sferu.

Obrana Kosova

Bocan Harčenko krajem 90-ih radio je kao savjetnik u ruskom veleposlanstvu u zagrebačkoj Bosanskoj ulici, odakle je otišao za veleposlanika u BiH gdje je, kažu, od Milorada Dodika učinio najlojalnijeg ruskog balkanskog saveznika. Nije na odmet reći da je njegov cilj, kažu, ne samo povezivanje RS-a s Rusijom, nego i jače povezivanje RS-a sa Srbijom.

Na poziciju veleposlanika Bocan Harčenko dolazi u Beograd s pozicije šefa Četvrtog departmana ruskog ministarstva vanjskih poslova koji obuhvaća područje od Turske do Slovenije.

Rusija neće mirno gledati kako Zapad podvrgava Srbiju, ali i ostatak Balkana, svom utjecaju, Bocan Harčenko nije samo ambasador u Srbiji, on ima ulogu i ruskoga gubernatora Balkana, ne samo kako bi privukao Srbiju i RS, nego i onemogućio priključenje BiH NATO-u te da bi pokušao ojačati ruski utjecaj na ostale postjugoslavenske zemlje.

Nije na odmet spomenuti da se u taj plan uklapa i novi srbijanski veleposlanik u Moskvi, koji će zaposjesti zgradu u Mosfilmovskoj ulici, gdje je prije bila ambasada SFR Jugoslavije, teški kalibar antiameričkog pristupa, vojni analitičar bez diplomatskog iskustva, ali sasvim zadovoljavajućih nekih drugih iskustava - Miroslav Lazanski.

Inače, Bocan Harčenko je u Srbiju došao i kako bi omeo plan Bruxellesa da se Aleksandru Vučiću ne omakne priznanje neovisnosti Kosova.

Panika

Naime, u tom slučaju, prema ruskom mišljenju, Srbija bi uplovila u zagrljaj Zapada, pa čak i prema NATO-u. Rusiji svakako takav scenarij“kosovskog pitanja” ne odgovara, jer time se taj problem skida s dnevnog reda i Moskva više ne bi bila potrebna, a u Kremlj ne vjeruje sasvim da je Vučić odan sloganu “Kosovo je Srbija” te se zapravo Vladimir Putin predstavlja kao zadnji zaštitnik srpskih interesa, čak i ako “srpska elita” zariba pa je i novi veleposlanik rekao da je Rusija “vjerna Rezoluciji UN-a 1244 o Kosovu”.

Aleksandar Bocan Harčenko zato je u prvom istupu rekao da će Rusija uvijek biti na braniku Kosova te da je vojno neutralna Srbija najvažniji strateški interes te zemlje. Provučićevski mediji stalno podržavaju proruski pristup i vrlo su antizapadnjački raspoloženi, što je zanimljivo za zemlju čiji je strateški cilj, kako kaže Vučić, članstvo u EU.

No, Rusija se pribojava da je približavanje EU zapravo predvorje NATO-a te podsjeća da su sve istočnoeuropske zemlje prvo postale članice NATO-a, kao kakva inicijacija za članstvo u EU.

Moskva ne želi da se i sa Srbijom dogodi isto. Srbijanski prorežimski mediji s nasladom ističu da je dolazak Aleksandra Bocan Harčenka izazvao “paniku na Zapadu” - “Putin otima Srbiju Zapadu. Prpa, bato - Washington u nikad većoj paranoji!”.

Rusija zaštitnik

Rusija računa da će ostvariti dobar rezultat, prvo zato što većina stanovništva smatra Rusiju jedinim zaštitnikom koji im može nadoknaditi frustracije izgubljenih ratova i po njima, teritorija, a Europska unija je trenutačno iza sedam brda.

Kao mogući datum prijema navodi se tek 2030. Moskva računa i na Vučićevo osobno razočaranje, jer čekajući još desetak godina i održavajući se na vlasti a da se ishod ne zna te nemajući kud, srpski brod mogao bi se potpuno okrenuti prema istoku, tim više što Rusija, za razliku od Bruxellesa, ne zamara Srbiju zahtjevima oko ljudskih, manjinskih i LGBT prava, slobode medija i ostalih, kako se tamo doživljavaju, liberalnih tričarija.

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

MilenaS

@Crnogorski Betoven,niko od njih nije "samo ambasador", ali, nadati se da se njihove instrukcije ne mogu bas lako implementirati na razroki problem Kosova, te da se to nas nece mnogo ticati. Zapravo, bilo bi dobro da nas niko ne ukljucuje u problematiku rusko-srpskih interesa. Samo mimo nas.

Crnogorski Betoven

neosnovana mistifikacija jednog jedinog ambasadora. On je samo ambasador. A da su ciljevi Rusije ti koji su navedeni to je jasno.