11 °

max 16 ° / min 10 °

Utorak

23.04.

16° / 10°

Srijeda

24.04.

15° / 8°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

18° / 10°

Nedjelja

28.04.

22° / 11°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Država za ratnog zločinca

Izvor: Foto: zurnal.info/Enver Zornić

Stav

Comments 0

Država za ratnog zločinca

Izvor: Radio Sarajevo

Autor: Antena M

  • Viber
Kada je Skupština općine Bosanski Šamac 2017. godine za direktora Doma zdravlja u tom gradu imenovala Blagoja Simića, kojeg je Haški tribunal osudio zbog ratnih zločina protiv nesrpskog stanovništva na području te općine, žestoko se protestiralo u bosanskohercegovačkoj javnosti.

Piše: Faruk Vele

S raznih strana se osuđivala činjenica da je osuđeni ratni zločinac Simo Zarić imenovan za zamjenika načelnika Bosanskog Šamca, na kojoj je i smrt dočekao, pa i kada je Gojko Kličković, kojem se sudilo za ratne zločine, izabran za načelnika Krupe na Uni.

Naše budale i njihovi zločinci

Da ne govorimo o činjenici da je Fikret Abdić Babo, koji je za zločine nad svojom krajiškom subraćom osuđen u Hrvatskoj, i dalje na čelu Velike Kladuše.

Ne treba opisivati šok logoraša iz Stoca kada je, primjerice, za njegovatelja u novootvorenom Domu primljen njihov mučitelj, osuđeni ratni zločinac Ante Krešić, kojeg je HDZ stavljao i na listu za općinsko vijeće.

S pravom smo se gnušali na dočeke Darija Kordića, čovjeka odgovornog za spaljivanje djece u Ahmićima, i to u režiji vladajućeg HDZBiH i bivšeg predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Dragana Čovića, ali i kritizirali skupove podrške i dočeke uznicima poput Jadranka Prlića, Valentina Ćorića, počast Slobodanu Praljku u Saboru Hrvatske, ili kad Miljan Brkić posjeti u zatvoru Brunu Stojića...

Da poznato je da za svoje zločince HDZ BiH intervenira i kroz državni sistem. Svoju slobodu Marko Radić Maka, poznati ratni zločinac iz Hercegovine, ima zahvaliti Čovićevom ministru Josipu Grubeši...

Sve to je manje-više svakodnevnica Bosne i Hercegovine. No, to je ona priča o njihovim zločincima, i o "našim budalama".

Jer, kada u glavnom gradu države BiH za direktora javne ustanove bude imenovan čovjek kojem kvalifikacija to da je pod zastavom oslobodilačke Armije RBiH pljačkao, maltretirao, mučio, pa čak i spaljivao svoje sugrađane koji su devedesetih imali samo drugačije ime, onda je to jasan znak da nam je "vrag zaseo na prag" - zemljo bosanska.

Da, treba pohvaliti brzu reakciju ljudi poput Lane Prlić, potpredsjednice SDP-a. Nećakinja Jadranka Prlića, koja je i u novembru 2017. godine među prvima podržala presudu Haškog tribunala u procesu protiv najviših vojnih i političkih predstavnika tzv. Herceg-Bosne, ima pravo osuditi postupanje u slučaju "Enver Zornić". Upravo snagom takve dosljednosti, Prlić je i ovaj put nedvosmisleno poručila kako smatra da ratni zločinci ne mogu i ne smiju obavljati javne pozicije.

Ali je, također, jasno adresirala odgovornost, i to prema partijskim drugovima Damiru Mašiću i Adnanu Koriću,  te najavila da će na Predsjedništvu SDP-a tražiti da podnesu ostavke. Jer su oni, kako je navela Prlić, odgovorni za ovaj "propust", koji nailazi na zgražanje svakog normalnog.

Da, ohrabrujuća je i činjenica da je brzo realigrala i Kadrovska komisija i pozvala na smjenu Zornića, kao i da je čelnik te SDP-a Nermin Nikšić najavio isključivanje navedene osobe iz članstva, no i dalje stoji neodgovoreno odzvanjajuće pitanje kako se takva osoba mogla naći na čelu javnog preduzeća?!

Ogromna šteta je nanesena. Ne samo SDP-u već i gradu Sarajevu i državi Bosni i Hercegovini, jer se mediji u regionu već utrkuju ko će brže prenijeti da je glavni grad naše zemlje našao potrebnim da visoke javne dužnosti dijeliti ratnim zločincima, na isti način kako to u Beogradu, u Banjoj Luci i entitetu RS, pa i Hrvatskoj i u Hercegovini već godinama rade.

Jesmo li se to počeli mjeriti sa Beogradom u kojem ratni zločinci poput vojvode Vojislava Šešelja sjede u državnom parlamentu, predaju na vojnim akademijama, gdje gostuju u emisijama televizija sa nacionalnom frekvencijom? Ili sa Zagrebom gdje logorski isljednici uvaženi komentatori?

Forto, javi se

Posebno je u svemu sporna uloga Vlade Kantona Sarajevo, na čelu sa vječito zbunjenim Edinom Fortom, koji, eto, nikad ništa ne zna.

Proklamirana i pohvalna spremnost da budu alternativa kompromitiranoj politici Stranke demokratske akcije (SDA) i svih karikaturalnih likova koji nas godinama tiho ubijaju, te najave insistiranja na procedurama i zakonitosti, pretvorilo se u potpuni fijasko.

Kako je moguće da Vlada KS, tobože snažno okrenuta prema tekovinama modernih demokratija i uprave, prije glasanja ne zatraži najobičnije uvjerenje o nekažnjavanju!? Pa, majku mu... Da, to onaj dokument zbog kojeg bi svakog od nas, svaka bogovetna institucija danas u Sarajevu, 'smarala' pri pokušaju da se (uglavnom bez ikakvog izgleda) natječemo i za najmanje mjesto u javnost službi, zar ne?

Gdje su ostavke?

Da su poštovani sistem i dobre prakse ni SDP, a ni Vlada KS ne bi morali da objašnjavaju javnosti je li ovo država za čovjeka ili država za ratnog zločinca!

Jeste da je Zornić i ranije uživao privilegiju "uglednog građanina" pa se, prema medijskim izvještajima, pojavljivao na godišnjicama bitaka, davao izjave ili je biran u čelništva zavičajnih udruženja, ali je sasvim drugo kada mu neka vlada da javno priznanje i imenuje ga na čelo važnog preduzeća, a to je sada učinjeno.

Sarajevo je svojom spremnošću da, uprkos svemu, u opkoljenom gradu procesuira strašne zločine poput onog u kojem je ratne 1993. bio suđen Enver Zornić, pokazalo da pripada boljoj strani civilizacije.

U Sarajevu su novinari i javnost imali hrabrosti da osude zločine, a da zločince nazovu pravim imenom, kao što to čine i danas. Čak kada su oni i za vlast bili tek "naše budale".

Kao takvi smo prepoznati u svijetu, zbog toga smo preživjeli i opstali uprkos svim užasima i genocidu koji se odvijao pred očima svijeta.

Sarajevo danas zbog  Susan Sontag, Václava Havela, Bona Voxa, Briana Enoa, Luciana Pavarottija, Ivana Stambolića, Latinke Perović, Filipa Davida, Srđe Popovića i drugih koji su ga podržavali u najtežim godinama, mora izaći iz moralne kaljuže u koju je gurnuto kroz slučaj 'Zornić', te da uputi javnu ispriku, prije svega, porodicama nevinih žrtava, gađana države Bosne i Hercegovine, sugrađana koji su ubijeni zbog svojeg imena, porijekla. Ovo je trenutak za to.

Najmanje što mogu učiniti svi odgovorni za ovu aferu jeste da podnesu ostavke i da se povuku, te zatraže oprosta, od porodica stradalih sugrađana, ali i od javnosti.

Prošlost ne možemo promijeniti, ali budućnost gradimo sami.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR