13 °

max 15 ° / min 6 °

Petak

19.04.

15° / 6°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 4°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 7°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

13° / 9°

Četvrtak

25.04.

16° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Neophodan nam je homogeni ustavni i društveni otpor velikosrpskoj agresorskoj nemani

Stav

Comments 16

Neophodan nam je homogeni ustavni i društveni otpor velikosrpskoj agresorskoj nemani

Autor: Antena M

  • Viber

Piše: Novak ADŽIĆ, pravnik i istoričar

Mislim da je u Crnoj Gori, potrebna potpuna i čvrsta volja, odlučnost i dosljednost, u odbrani, očigledno, ugrožene Crne Gore, njene slobode i državne suverenosti i nezavisnosti. Stanovišta sam da “trulog kompromisa” sa osvajačem i okupatorskom institucijom (Srpskom pravoslavnom crkvom), koja suštinski i doktrinatno emanira destrukciju, te pledira i djela u tom smislu, faktički na rušenju nezavisnosti Crne Gore, te koja ne priznaje crnogorsku naciju, nema i ne može biti, u principu, a pogotovo ne sada.

Odnosno, stanovišta sam da to naročio ne treba predlagati i forsirati u ovoj prilično dramatičnoj društevnoj situaciji. Neka to sačeka bolja i drugačija vremena, ako i kad Srpska pravoslavna crkva prihvati činjenicu da je ustavno i zakonski u Supštini Crne Gore usvojen Zakon o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica i da se isti mora primjenjivati.

 I tek, pošto je taj Zakon već stupio na snagu, a ako se i kad odustane od tzv. litija i molebana, politički i ideolološki dominantno fukusiranih, te kad SPC u Crnoj Gori postane pravni subjekt, lojalan ustavom uređenju nezavisne Crne Gore, treba ući u dijalog s njom u pogledu regulisanja njenog statusa u Crnoj Gori, ali u skladu sa usvojenim Zakonom (ne van njega).

U ovoj situaciji, mislim da bi bilo pogrešno, dok se ne ispune fundamentalni uslovi, praviti “temeljni ugovor”, odnosno, pakt sa okupatorom i neprijateljom nezavisne države Crne Gore- a to je Srpska crkva u Crnoj Gori.

Imam nadu da se to, u ovim okolnostima neće dogoditi, jer ako bi to zbilo, bilo bi to pogrešan čin, te emanacija popuštanja, čin slabosti, oportunizma itd., i svojevrsni kapitulanstski akt pred najezdom okupatorske velikosrpke ideologije i populističkih pritisaka iz iste iznjedrene.

Ako bi se drugačije, sada, postupalo, bio bi to svojevrsni rekvijem ili nekrolog za Crnu Goru, a to ne smijemo i nećemo dopustiti.

 Pored toga, mislim da je suštinski relevantno istaći, da danas i sjutra, treba biti zajedno u odbrani Crne Gore i njene civlizacijske euro-atlanske vrijednosti, te staviti, između crnogorskih državotvornih i emanipatorskih snaga, privremeni moratorijum na sve političke i druge razlike i zađevice, jer je sada odbrana Crne Gore prije i iznad svega.

Nužnost nam to zapovijeda i kazuje da istinski crnogorski patrioti, pobornici građanskog i demokratskog društva, i relevantne naučne, kulturne i druge institucije i politički i partijski subjekti, koji baštine te uzvišene vrijednosti, danas i ovdje, trebaju biti jedinstveni i javno što više biti eksponirani u zaštiti Crne Gore, njene slobode i demokratskih principa, te građanskog multietničnog i višekonfesionalnog društva i nadasve biti angažirani u odbrani autohtone CRNOGORSKE NACIJE, koju velikosrpske institucije i populisti konstantno ne priznaju, a koja postoji i vječno će postojati, uprkos njihovom vandalizmu.

Takođe, relevantno je reći, a u to sam čvrsto ubijeđen, da velikospski i rusofilski imperijalni krugovi, iz Srbije i Rusije, sa masovnim, po principu političko-ideološke direktive, izvođačima radova u Crnoj Gori, te, dodatno, potpomognuti i iz tzv. Republike Srpske, pripremaju Crnoj Gori novu 1918. i 1989.

Oni rade, neskriveno na pokušaju uskrsnuća davnašnjeg projekta Velike Srbije. To je evidentno, za one koji znaju istoriju i to percipirati i ocijeniti mogu realno.

Plediram, pozivam, to sam do sada više puta javno i precizno eksponirao, ovoga puta, da ni pod koju cijenu, ne smijemo se dati, još manje predati inferniranom naraslom , planski organizovanom i vođenom izvana, populističkom anticrnorskom i velikosrpskom etno-klero-nacionalističkom pokretu, koji ima samo jedan cilj: uništenje državne nezavisnosti Crne Gore, totalitarno društvo i nacionalnu asimilaciju i posrbljavanje Crnogoraca. To ne smijemo i ne možemo dopustiti.

Dobronamjerno pozivam, a više insitiram, na tome da u, ovom trenutku, makar privremeno, moramo zaboraviti, NA SVE POLITIČKE RAZLIKE I BITI JEDNISTVENI U AKCIJAMA ODBRANE NEZAVISNE CRNE GORE OD VELIKOSRPKE POVAMPIRENE NEMANI. NEOPHODNO JE, U OVOJ DELIKATNOJ SITUACIJI, DA ZABORAVIMO, MAKAR PRIVREMENO, IZMEĐU CRNOGORKIH DRŽAVOTVORNIH POLITIČKIH I DRUGIH SBAGA, SVE POLITIČKE RAZLIKE (TO JE SADA ZA DRUGI PLAN) I DA ONI KOJI VOLE CRNU GORU I NJENU SLOBODU BUDU ZAJEDNO I JEDINSTVENI U NJENOJ ODBRANI OD POVAMPIRENOG VELIKOSRPSKOG AGRESIVNOG NACIONAL-ŠOVINIZMA, KOJI JE, DAKAKO, PROMPTNO I U CJELINI UGRŽAVA.

Neka mi bilo ko od crnogoskih suverenista ne zamjeri, nemam pretenzije da se prepirem, ali sam uvjeren i mislim da nam je u ovom, čak odsudnom momentu, NEOPHODNA ŠTO ŠIRA I VEĆA JAVNA UKLJUČENOST INTELEKTUALACA I DRŽAVNIH INSTITUCIJA DA SE PARIRA OVOM VELIKOSRPSKOM ZLU. POTREBNA NAM JE, PORED POSTOJEĆE, I ŠTO ANGAŽOVANIJA I VEĆA JAVNA PODRŠKA IZ MEĐUNARODNIH KRUGOVA, USTANOVA I POJEDINICA. DOMIANTNO, MORALNA I POLITIČKA.

I na kraju, jasno, elem, bez dileme, poručujem: NE SMIJEMO I NEĆEMO KAPITULIRATI. ONI, NEPRIJATELJI CRNE GORE, OPET, HOĆE VELIKU SRBIJU I DA ISTA PROGUTA CRNU GORU.

VJERUJEM, DA SE TO NE MOŽE I NE SMIJE DESITI!!!

 

 

Komentari (16)

POŠALJI KOMENTAR

Boys

@Đoko Orlandić, Ono je dragi Djoko sprdnja a ne " udar" podrzana od Vucica i Bie a namjere im zaista nijesu bile dobre a nece ni za vjekove...onu olos bi dvije babe iz Seoca brstinom rasćerale. Ne moze se aminovat sve Dps-u pa ni pogresna ekonomska i soc.politika,al ovdje,..skupa, za svoju drzavu..

CG1

Zašto moj komentar nije objavljen,poslat sinoć!? Ko Vam određuje,šta prolazi a šta ne.Suumnjivo, provjerite,dali je trebalo objaviti komentar,ako može!?;!

Boys

Uzfanice Ceklinska i Crnogorska, potpisujem ti od početka do kraja...aferim!