16 °

max 16 ° / min 6 °

Subota

20.04.

16° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 7°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 8°

Utorak

23.04.

13° / 10°

Srijeda

24.04.

12° / 9°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Petak

26.04.

16° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Murtoazija

Stav

Comments 4

Murtoazija

Izvor: danas.rs

Autor: Antena M

  • Viber

Piše: Svetislav Basara 

Za pojam kurtoazija sigurno ste čuli, ali je sigurno i da pojma nemate šta bi to moglo značiti, jer kurtoazije u pravom smislu u Srbiji nikada nije bilo niti će je ikada biti, iako je ono što pojam označava jedan od najstarijih i najraširenijih srpskih zanata.

Ukratko, kurtoazija – iliti u prevodu dvorjanstvo – je veština uvlačenja u visoka dupeta iz koristoljublja ulepšana i zaslađena ceremonijalnostima, blagoglagoljivim učtivostima i klanjanjima. Čudo je kurtoazija. Vidiš čoveka na poslu forsiranja visokog čmara, posao fakat prljav, ali ipak ostavlja izvanredan umetnički dojam. Prosto te mami da se i sam namažeš vazelinom.

Iako, kako rekoh, kurtoazije u pravom smislu kod nas nema, mi smo, zahvaljujući našim posebnostima, razvili čak dve tehnike dvorskog dupeuvlačenja – nazovimo ih kurtoazija i murtoazija – od koji se prva primenjuje kad je na tronu Kurta, dočim druga nastupa kad Kurta sjaši, pa uzjaši Murta. Trenutno smo – dok se ne pojavi novi Kurta – u fazi murtoazije.

Za razliku od belosvetskih kurtoazija, srpska kurtoazija i murtoazija ne odlikuju se toliko umećem slatkorečivog laskanja visokim dupetima – mada ima i toga iha, ha – koliko žestinom plajpičenja, ruženja i napušavanja ljudi, stvari, pojava i država koje visokom dupetu nisu po volji.

Na dvoru pansrpskog imperatora, Vučića, kao uostalom i na svim dvorovima, za dvorjane važi sledeće pravilo: ako samo radiš svoj posao, ćutiš i ako se ne ističeš u murtoaziji, pre ili kasnije izmakneš visokoj pažnji i na kraju prestaneš da postojiš u isplativom i privilegovanom obliku.

Mora da je tu dvorsku istinu spoznao i do skora relativno samozatajni popečitelj narodnog zdravlja, Lončar, pa je rešio da okrene list i da se istakne. Procenio je ispravno da Visoko Dupe, zbog „dešavanja“ u Crnoj Gori, popreko gleda na „sve što je crnogorsko“, pa je SNiS-u obznanio da kreće u borbu protiv beogradskih Crnogoraca sklonih antisrpstvu i direktorluku, koji, ako hoće da ostanu tu gde jesu, moraju naučiti srpski. I bla, bla, bla… Da ne nabrajam, svi ste, pretpostavljam, pročitali Lončarove lupinge.

Očigledno je da Lonačar – koji je u prethodnom životu bio lekar, pa nema dovoljno dnevnopolitičke prakse – nije savladao osnove esenesovske murtoazije, koja često bude (uvijeno) malicioznija od njegove, što je na kraju dovelo do toga da čak i državna poverenica za zaštitu ravnopravnosti stisne muda i procedi neku kako to nije lepo i tako to.

To se, dr Lončar, tako ne radi. Nego se (i to na crnogorskom) kaže: „izdali ste prađedovski zavjet, zaboravili Vladiku, prodali vjeru za direktorsku večeru, zato će vam tragovi smrdjet nečovještvom i zato – iz sanitarnih razloga, da se strane delegacije ne ibrete – nećete imati pristup u moje ministarstvo dok je svijeta, vijeka i Vučića.

Komentari (4)

POŠALJI KOMENTAR

Mrki PG

Ovaj lijeci, Loncar samo truje.

andro

@marko,Polakote,polakote...jer,mozda je-KURTOAZIJA...

Jovan

Gdje bi na kraj bio da postoji vise Basara? Bravooo