Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Bolsonaro, požari i Francuska: Vrijeđanje Brižit, Makron "idiot" i "kreten"

| Postavio/la: Gordana Đuračić | Izvor: B92

Bolsonaro, požari i Francuska: Vrijeđanje Brižit, Makron "idiot" i "kreten" Screenshot

Predsjednik Brazila Žair Bolsonaro objavio na Fejsbuku uvredljiv komentar na račun francuske prve dame Brižit Makron. Brazilski ministar Makrona nazvao kretenom.

Ti verbalni napadi označavaju novu eskalaciju tenzija između Brazilije i Pariza, izazvanih francuskim pritiskom na Bolsonara zbog njegove reakcije na ogroman broj požara u Amazoniji.

Bolsonaro je na Fejsbuku komentarisao sliku koja predstavlja ruganje izgledu Brižit Makron upoređivanjem s Bolsonarovom 37-godišnjom suprugom Mišel. Uz sliku je okačen i tekst "Jel sad razumijete zašto Makron progoni Bolsonara? Kladim se da je zbog ljubomore".

"Ne ponižavajte čovjeka - umirem od smijeha", glasi komentar s naloga brazilskog predsjednika.

Bolsonarov portparol je odbio da odgovori na pitanje da li je komentar poslao lično šef države.

Takođe, juče je i brazilski ministar obrazovanja na Tviteru objavio uvredljiv tvit na račun Emanuela Makrona.

"Makron nije na nivou debate (o Amazoniji). On je samo oportunistički kreten koji želi podršku francuskog poljoprivrednog lobija", naveo je ministar Abraham Vajntraub, misleći vjerovatno na Makronov stav o trgovinskom sporazumu EU i južnoameričkog trgovinskog bloka Merkosur.

Vajntraub je upotrebio portugalsku riječ, ni blizu diplomatsku, koja pored "kretena" može da znači i "prevarant" ali i neke psovke.

"Francuska je zemlja ekstrema. Stvorila je ljude poput Dekarta i Paskala ali i dobrovoljce SS divizije 'Karlo Veliki'", napisao je brazilski ministar.

On je u nizu tvitova naveo i da su Francuzi "izabrali predsjednika bez karaktera" kao i da "treba napadati kretena Makrona".

Ostavi komentar

0/300