15 °

max 21 ° / min 14 °

Utorak

16.04.

21° / 14°

Srijeda

17.04.

14° / 9°

Četvrtak

18.04.

14° / 8°

Petak

19.04.

14° / 6°

Subota

20.04.

15° / 5°

Nedjelja

21.04.

11° / 8°

Ponedjeljak

22.04.

13° / 7°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
MMF: Bregzit uz dogovor dobra vijest, uzdržanost dok ne budu poznati detalji

Svijet

Comments 0

MMF: Bregzit uz dogovor dobra vijest, uzdržanost dok ne budu poznati detalji

Izvor: N1

Autor: Marija Mitrović

  • Viber

Bregzit uz dogovor je dobra vijest, ali njegovi efekti na evropske privrede još ne mogu da se procijene, ocjena je Kristaline Georgijeve, šefice MMF-a. Sa druge strane, razlozi usporavanja globalnog rasta su poznati i zabrinjavajući.

Još jedno upozorenje, ovoga puta sa samog vrha Međunarodnog monetarnog fonda. Kristalina Georgijeva, nova šefica te organizacije kaže - trgovinske barijere glavna su prepreka globanoj ekonomiji.

Prognoze da će svjetska privreda u narednom periodu biti u zoni nesigurnosti utemeljene su ka trgovinskim konfliktima i geopolitičkim nestabilnostima koje umanjuju povjerenje investitora, time i ulaganja i privredni rast.

Georgijeva pozdravlja popravljanje odnosa SAD-a i Kine, ali kaže, da je umjesto trgovinskog primirja potreban trgovinski mir. Takođe, i da je sukob dvije velesile nije jedini trgovinski problem u svijetu.

"Jasno je dokazano - trgovina je dobra za rast, za nove poslove, smanjenje siromaštva, ali još više doprinosi miru. Istraživanja pokazuju da zemlje koje trguju, ne ulaze u konflikte često. U vremenu kad je trgovina najviše razvijana, broj žrtava konflikata opao je za 94 odsto. Ako želimo mirnu i prosperitetnu budućnost, moramo da radimo u najširem smislu na trgovinskom sistemu koji će da je podupre", kaže Georgijeva.

Osim trgovine, Georgijeva vidi i budžetske politike kao moguć podsticaj rastu. Zemlje koje mogu to sebi da priušte, poput Njemačke i Holandije, treba više da ulažu. Većina država, pak, treba da bude oprezna sa planiranjem budžeta.

MMF je inače, prije dva dana, još jednom smanjio prognozu rasta svjetske privrede na tri odsto u ovoj i 3,4 odsto u narednoj godini.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR