21 °

max 21 ° / min 13 °

Utorak

16.04.

21° / 13°

Srijeda

17.04.

15° / 9°

Četvrtak

18.04.

13° / 7°

Petak

19.04.

13° / 7°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 7°

Ponedjeljak

22.04.

13° / 5°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Erdogan o Makronu: Razočaran sam

Izvor: Foto: Beta/AP

Svijet

Tag Gallery
Comments 0

Erdogan o Makronu: Razočaran sam

Izvor: Avaz/Beta/AP

Autor: Milena Aprcović

  • Viber

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan žestoko je kritizirao francuskog kolegu Emanuela Makrona zbog komentara o NATO-u.

Erdoan je kazao da su Makronove izjave "neprihvatljive".

Odgovarajući na novinarska pitanja u Ovalnoj sobi u društvu Donalda Trampa, Erdogan je kazao da je veoma razočaran Makronovim izjavama.

"To je neprihvatljivo", kazao je on. 

Predsjednici SAD i Turske, Donald Tramp i Redžep Tajip Erdogan, sastali su se danas u Bijeloj kući, u trenutku kada su odnosi te dvije saveznice iz NATO na najnižem nivou u više decenija.

Tramp i Erdogan su razgovarali o teškim temama - o odluci Ankare da kupi ruski odbrambeni sistem S-400 uprkos članstvu u NATO i turskom napadu na kurdske borce na sjeveru Sirije, američke saveznike u borbi protiv Islamske države.

Uprkos tim sporenjima, Tramp je rekao da su dvije zemlje spremne da povećaju trgovinsku razmjenu koja je u 2017. godini iznosila 24 milijarde dolara.

"Nastavićemo da širimo (saradnju). Mislimo da veoma brzo možemo da dovedemo trgovinsku razmjenu do oko 100 milijardi dolara", kazao je Tramp.

Foto: Beta/AP
Foto: Beta/AP


On je branio odluku da pozove Erdogana u posjetu, uprkos široko kritikovanoj turskoj ofanzivi u Siriji.

Tramp je rekao da su on i Erdogan dugo vremena "veoma dobri prijatelji" i da obojica razumiju probleme s kojima se druga zemlja suočava.

"Razumijem probleme koje su imali, uključujući ubijanje velikog broja ljudi iz Turske u oblasti o kojoj govorimo i on mora nešto da učini povodom toga", naveo je američki predsjednik.

Predstavnički dom Kongresa SAD u oktobru je ubjedljivom većinom usvojio zakon o uvođenju sankcija visokim turskim zvaničnicima i njenoj vojsci zbog invazije na Siriju.

Ankara je 9. oktobra započela ofanzivu prodiv sirijskih Kurda koje smatra teroristima zbog njihove povezanosti s kurdskim pobunjenicima u Turskoj.

Više desetina Kurda i njihovih pristalica protestovale su danas ispred Bijele kuće zbog Trampovog sastanka s Erdoganom, mašući kurdskim i američkim zastavama.

Demonstranti su uzvikivali slogane zahtijevajući povlačenje snaga koje imaju podršku Turske iz sjeverne Sirije.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR