6 °

max 15 ° / min 6 °

Petak

19.04.

15° / 6°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 5°

Ponedjeljak

22.04.

14° / 8°

Utorak

23.04.

10° / 9°

Srijeda

24.04.

13° / 8°

Četvrtak

25.04.

10° / 6°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Tramp pozvao Kima na dogovor o denuklearizaciji sa SAD

Izvor: Foto: EPA-EFE/SHAWN THEW

Svijet

Comments 0

Tramp pozvao Kima na dogovor o denuklearizaciji sa SAD

Izvor: FoNet/N1

Autor: Marija Mitrović

  • Viber

Predsjednik SAD Donald Tramp pozvao je sjevernokorejskog lidera Kim Džong Una da "brzo postigne dogovor" sa Amerikom o denuklearizaciji, nakon što su Vašington i Seul odložili zajedničku vojnu vježbu u pokušaju da se obnove razgovori sa Sjevernom Korejom.

Tramp je na Tviteru kritikovao i mogućeg predsjedničkog kandidata demokrata Džoa Bajdena i napisao Kimu da je "on jedini koji može da ga dovede tamo gdje treba da bude", uz poruku da se "vide uskoro", prenio je Glas Amerike.

Sekretar za odbranu SAD Mark Esper kazao je da će vojske SAD i Južne Koreje biti u pripravnosti, bez obzira što su vježbe odložene.

"Odlaganje vježbe ne vidim kao ustupak, već kao znak dobre volje u cilju da postignemo mir", rekao je Esper u Bangkoku, na sastanku sa ministrima odbrane azijskih zemalja.

Sjeverna Koreja je prethodno optužila Vašignton za "hladan tuš" u razgovorima zbog najavljenih vježbi sa Seulom, koje vidi kao "probu za invaziju".

"Ohrabrujemo Sjevernu Koreju da pokaže dobru volju kada je riječ o testiranju raketa i da se vrati za pregovarački sto bez oklijevanja", poručio je Esper.

Sjeverna Koreja je saopštila da je "pokušala pozitivno da protumači potez SAD", ali da je nedavno usvojena rezolucija UN o ljudskim pravima pokazala da Vašington nema ozbiljne namjere.

Ujedinjene nacije su kritikovale Sjevernu Koreju zbog nepoštovanja ljudskih prava, što je Pjongjang protumačio kao znak američkog neprijateljstva i "političku provokaciju SAD".

"Čak i da obnovimo dijalog, nećemo razgovarati o nuklearnim pitanjima prije nego što SAD prekinu sa neprijateljskom politikom", saopštilo je minsitarstvo spoljnih poslova Sjeverne Koreje.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR