16 °

max 16 ° / min 6 °

Subota

20.04.

16° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 7°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 8°

Utorak

23.04.

13° / 10°

Srijeda

24.04.

12° / 9°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Petak

26.04.

16° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Štrajk paralisao grad: Na ulicama 6.000 policajaca, pretresaju prolaznike

Izvor: Foto: EPA, Julien De Rosa

Svijet

Comments 0

Štrajk paralisao grad: Na ulicama 6.000 policajaca, pretresaju prolaznike

Autor: Mirjana Dragaš

  • Viber

Javni saobraćaj u Francuskoj danas je gotovo stao, pošto su sindikati započeli štrajk širom zemlje.

Cilj štrajka je da nateraju predsjednika Emanuela Makrona da odustane od planova za reformu penzionog sistema u zemlji.

Željezničke i metro stanice u Parizu su jutros u vrijeme saobraćajnog špica uglavnom bile prazne, a da bi stigli do željenih destinacija putnici su se vozili biciklima, automobilima ili su ostali da rade od kuće, javlja Rojters.

Još prije zore, policijske snage su se rasporedile duž bulevara Šanzelize, pretresaju torbe pješaka uoči današnjih uličnih protesta budući da je vlada upozorila da bi među demonstrante mogle da se infiltriraju grupe nasilnika.

Građani se protive reformi penzionog sistema koja predviđa univerzalni sistem penzija umjesto sadašnjih podjela na četiri vrste penzije - u privatnom i javnom sektoru, specijalne i dopunske penzije.

"Javni prevoz će danas biti veoma otežan, kao i sjutra, a vjerovatno i ovog vikenda", izjavio je zamjenik ministra saobraćaja Žan-Batist Đebari za radio RTL.

I nastavnici izlaze na ulice

Sindikati krajnje ljevice pozivaju na prekid saobraćajne mreže, zatvaranje škola i ostavljanje smeća da se gomila, kako bi primorali predsjednika Makrona da povuče plan penzione reforme. Iz državne željeznice kažu da će saobraćati samo jedan od 10 putničkih i prigradskih brzih vozova.

Željezničke kompanije Eurostar i Talis otkazale su najmanje polovinu usluga prevoza na linijama koje povezuju Pariz sa Londonom i Briselom.

Vlasti civilnog vazduhoplovstva zatražile su od avio-kompanija da otkažu oko 20 odsto letova zbog poremećaja koji će štrajk izazvati u rasporedu letjenja.

Očekuje se da će više od polovine svih nastavnika u osnovnim i srednjim školama izaći na ulice, a da će zaposleni u hitnoj pomoći u cijeloj državi raditi sa minimumom osoblja. Sindikati zaposlenih u javnom saobraćaju nisu odredili rok za okončanje štrajka.

Demonstranti će marširati od glavne željezničke stanice Gar di Nor do Trga nacije popodne.

Strah od "žutih prsluka"

Ministar unutrašnjih poslova Kristof Kastane je izjavio da se očekuje da će više hiljada radikalnih anarhista i okorelih demonstranata iz pokreta "žutih prsluka" napraviti pustoš. On je naredio da se prodavnice duž rute kuda će se kretati učesnici protesta zatvore.

Na ulicama će otprilike biti raspoređeno oko 6.000 policajaca, uključujući više desetina pripadnika službi za brzo reagovanje na motorima.

Mediji podsjećaju da bi sadašnja situacija mogla da izgleda kao 1995. kada su veliki protesti, koji su trajali tri nedjelje protiv reforme socijalnog osiguranja i penzija, naveli tadašnjeg premijera Alena Žipea da od toga odustane.

Loran Berže, šef sindikalnog saveza CFDT, kaže da je socijalno okruženje eksplozivnije nego 1995.

"U smislu napetosti, socijalne solidarnosti i lomova unutar društva, sada je mnogo gore", rekao je Berže za Rojters.

Makron je nedavno ponovio da ne odustaje od reforme obećane tokom predizborne predsjedničke kampanje.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR