10 °

max 16 ° / min 10 °

Utorak

23.04.

16° / 10°

Srijeda

24.04.

15° / 8°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

18° / 10°

Nedjelja

28.04.

22° / 11°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
SAD i talibani ponovo počeli pregovore

Izvor: EPA-EFE/SHAWN THEW

Svijet

Comments 0

SAD i talibani ponovo počeli pregovore

Izvor: Beta/AP/B92

Autor: Marija Mitrović

  • Viber

Izaslanik SAD Zalmaj Kalilzad održao je zvanične razgovore sa predstavnicima avganistanskih talibana, prve od septembra kada ih je Tramp prekinuo.

U septembru je Tramp proglasio "mrtvim" mirovni sporazum koji je bio skoro usaglašen.

Novi pregovori koji se vode u Kataru će prvo biti usmjereni na to da talibani obećaju da će smanjiti nasilje, a cilj je trajno primirje, navodi se u američkom saopštenju.

Kalilzad takođe nastoji da napravi osnovu za pregovore između Avganistanaca sa obje strane produženog sukoba.

Pregovori se vode u Dohi u Kataru gdje talibani imaju političku kancelariju poslije nekoliko dana nezvaničnih razgovora u glavnom gradu Avganistana Kabulu, gdje je Kalilzad razgovarao sa avganistanskim predsjednikom Ašrafom Ganijem.

Talibani su do sada odbijali direktne pregovore sa Ganijem nazivajući ga američkom marionetom.

Kalilzad se vratio u svoju mirovnu misiju poslije nenajavljene Trampove posjete Avganistanu na američki Dan zahvalnosti kada je rekao da će se ponovo voditi pregovori sa talibanima.

Talibani su nastavili da organizuju skoro svakodnevne napade na vojne punktove širom Avganistana, gdje sada drže pod kontrolom gotovo polovinu teritorije.

Tramp je 7. septembra prekinuo direktne pregovore koji su godinu dana vođeni između američkog izaslanika Kalizada i talibana i koji su izgleda bili na domak dogovora.

On je tada takođe otkazao i tajni poziv vođama talibana da dođu sa njim da se sastanu u Americi, pozivajući se na pogibiju jednog američkog vojnika u još jednom napadu talibana u Kabulu.

Pošto je prvo proglasio da su pregovori mrtvi i zakopani on je izgleda omekšao stav i ostavio otvorena vrata za dijalog ako talibani prekinu sa napadima.

Prema gotovo usaglašenom nacrtu pregovora u septembru predviđalo se postepeno povlačenja oko 12.000 američkih vojnika iz Avganistana, što je glavni zahtjev talibana.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR