Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Britanci izabrali: "Apsolutno dramatična pobjeda konzervativaca i Borisa Džonsona"

| Postavio/la: Jelena Ćetković | Izvor: Antena M/dnevnik hr

Britanci izabrali: "Apsolutno dramatična pobjeda konzervativaca i Borisa Džonsona" Foto: Tviter

Konzervativna partija osvojila je većinu mjesta u Parlamentu na izborima u Velikoj Britaniji, pokazali su prvi rezultiati izlaznih anketa.

Zvanični rezultati očekuju se danas u podne.

Ankete: Džonson na putu da ostane premijer i okonča Bregzit

BBC napominje kako su se izlazne ankete posljednjih godina pokazale vrlo tačne.

Prije dvije godine tačno su predvidjele da u Parlamentu niko neće imati većinu, a 2015. pogođena je pobjeda konzervativaca.

Boris Džonson na putu je da ostane premijer Velike Britanije i okonča Bregzit, kako je i obećao do kraja januara 2020.

"Ovo je fantastična pobjeda Konzervativne stranke i Borisa Džonsona", komentirisao je donedavni predsjednik Parlamenta Džon Berkou.

"Džonsonu se potpuno isplatila kocka s izborima. Ovo je aposlutno dramatična pobjeda".

Kako prenosi BBC, partija Borisa Džonsona imaće 368 mandata, dok bi Laburistička partija Džeremija Korbina mogla da osvoji 191 mandat.

Osim konzervativaca i laburista, u Parlamentu koji broji 650 mjesta, naći će se i Škotska nacionalna stranka sa 55 mandata kao i Liberalne demokrate sa 13.

Zelena stranka će i dalje imati samo jednog poslanika, a velška socijaldemokratska stranka "Plaid Kemri" će izgubiti jedno mjesto od ukupno tri, ukazuje istraživanje.

Ukoliko se potvrde rezultati izlaznih anketa, to će biti najveća pobjeda za Torijevce na parlamentarnim izborima od uspjeha Margaret Tačer 1979. godine.

Ukoliko se time pokaže kao istorijska, ta pobjeda će Džonsonu dati odriješene ruke da sprovede izlazak Velike Britanije iz EU krajem januara, na zadovoljstvo 52 odsto Britanaca koji su za to glasali na referendumu 2016. 

Korbin razočaran

Lider laburista Džeremi Korbin izjavio je da je "veoma razočaran" rezultatom parlamentarnih izbora u Britaniji i da "neće voditi stranku na sljedećim izborima".

Korbin je rekao da Laburisti treba da počnu da razmišljaju o ishodu izbora i budućoj politici stranke.

Laburisti su pretrpjeli poraz na izborima, izgubivši više od 50 poslaničkih mjesta.

Korbin je uoči izbora rekao da bi Laburisti, ako dobiju većinu, okončali Bregzit uz novi sporazum koji bi podnijeli javnosti na na referendumu, uz opciju ostanka u EU.

Rast funte

Finansijska tržišta su nakon prvih procjena da je Boris Džonson osvojio 'udobnu' većinu reagovala rastom vrijednosti britanske funte.

Funta je sinoć zabilježila najveći rast vrijednosti prema dolaru od maja 2018. i prema euru od jula 2016.

Ostavi komentar

0/300