15 °

max 15 ° / min 6 °

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 7°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 8°

Utorak

23.04.

13° / 10°

Srijeda

24.04.

12° / 9°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Petak

26.04.

16° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Počinje suđenje o opozivu Trampa: Sve što treba da znate

Izvor: Foto: EPA- EFE/GIAN EHRENZELLER

Svijet

Comments 0

Počinje suđenje o opozivu Trampa: Sve što treba da znate

Izvor: RFE

Autor: Mirjana Dragaš

  • Viber

Senat Sjedinjenih Američkih Država počeće ove sedmice sa saslušanjima argumenata u tek trećem procesu opoziva protiv nekog aktuelnog američkog predsjednika u 250-godišnjoj istoriji ove zemlje.

Suđenje protiv američkog predsjednika Donalda Trampa u Senatu je započelo 16. januara kada je glavni sudija Vrhovnog suda položio zakletvu.

Nakon toga su demokratski lideri zvanično pročitali optužbe opoziva koje su podstakle Senat, kojim dominiraju republikanci, da pošalje formalna obavještenja Trampu, te da mu daju priliku da odgovori na tužbe u pisanoj formi.

Suđenje koje će biti emitovano na TV kanalima i koje bi moglo potrajati nekoliko sedmica, dolazi u kritičnom momentu za politiku u Sjedinjenim Državama, sa demokratama koji se spremaju za prve stranačke izbore koji će na kraju odrediti ko će biti kandidat ispred Demokratske stranke koji će na novembarskim izborima izazvati Trampa, piše Radio Slobodna Evropa.

Četiri demokratska kandidata, Majkl Benet, Ejmi Klobučar, Berni Sanders i Elizabet Voren su senatori koji će morati da skrate svoje kampanje kako bi učestvovali u suđenju. Prvi stranački izbori biće održani 3. februara.

Kakve su optužbe protiv Trampa?

Tramp je optužen za zloupotrebu moći u vezi sa svojim postupcima prema Ukrajini, kao i za opstrukciju rada Kongresa.

Demokrate iz Predstavničkog doma Kongresa optužuju Trampa da je uskratio skoro 400 miliona dolara vojne pomoći Ukrajini kao i poziv za posjetu Bijeloj kući novom predsjedniku Volodimiru Zelenskom kako bi izvršio pritisak na Kijev da pokrenu istragu protiv Džoa Bajdena, jednog od vodećih demokratskih kandidata za predsjedničke izbore i njegovog sina Hantera.

Hanter Bajden se nalazio u odboru Burisime, ukrajinskog proizvođača plina u vrijeme kada je njegov otac služio kao potpredsjednik SAD-a. Ukrajinski tužiioci su 2014. godine pokrenuli istragu o korupciji u Burisimu, čiji je vlasnik bivši ministar.

Tramp je tvrdio, bez dokaza, da je Bajden vršio pritisak na Kijev da otpusti tužioce kako bi zaštitio Burismu i svog sina. Bajden poriče optužbe.

Tramp je takođe želio da Ukrajina istraži osporenu teoriju prema kojoj se Ukrajina - a ne Rusija - miješala u američke izbore 2016. godine. Američke obavještajne agencije utvrdile su da se Rusija miješala u izbore 2016. godine, prvenstveno kako bi pomogli Trampu.

Predsjednika SAD tokom cijelog predsjedavanja proganja istraga o Rusiji, koju je nazvao "prevarom" i "lovom na vještice".

Predstavnički dom je pokrenuo i istragu da li je Tramp vršio pritisak na Ukrajinu u septembru, pozivajući na sud mnoštvo svjedoka iz Bijele kuće, Stejt Dipartmenta i drugih agencija.

Tramp je naredio nekim zvaničnicima da se ne pridržavaju sudskih poziva da svjedoče i predaju dokumente, što je dovelo do druge optužbe u istrazi o opozivu, koja se odnosi na opstrukciju Kongresa.

Zar Tramp već nije opozvan?

Da, od strane Predstavničkog doma.

Ali to samo znači da je formalno optužen nakon istrage i glasanja.
Nakon što je Obavještajni komitet Predstavničkog doma zaključio svoju istragu, 3. decembra objavili su izvještaj optužujući predsjednika da je počinio zločine.

U skoro stranačkom glasanju 18. decembra, Predstavnički dom je za prvu optužbu glasao sa 230 naprema 197, a za drugu optužbu 229 prema 198. Svi republikanci glasali su protiv oba člana, dok se nekoliko demokrata izjasnilo "prisutnim" ili glasalo protiv.

Kako će suđenje biti sprovedeno?

Članovi demokrata će voditi proces protiv Trampa u Senatu. Predsjednikov pravni i odbrambeni tim uključuje: savjetnika Bijele kuće Pata Kipolonea, Trampovog ličnog advokata Dežja Sekulova, Kena Stara, koji je istraživao predsjednika Bila Klintona u 1990-ima i Alana Deršovica, profesora ustavnog prava na Harvardu koji je branio i slavne ličnosti poput boksera Majka Tajsona i sportistu O. J. Simpsona.

Suđenje će početi 21. januara u 13 sati u Vašingtonu i trajaće šest dana, od ponedjeljka do subote. Očekuje se da će dnevne sesije trajati četiri do pet sati.

Na suđenju o opozivu u Senatu protiv predsjednika Bila Klintona, vođa većine Mič MekKonel donio je odluku da svaka strana može imati najviše 24 sata za uvodne argumente. Nakon toga, svaka bi imala 16 sati za pitanja senatora, koja bi mogla biti dostavljena i u pisanom obliku.

Senat će se prepirati i vjerovatno glasati o tome kako da nastvi sa suđenjem, uključujući i hoće li uputiti sudske pozive za svjedoke i dokumente. Za odobravanje uvođenja svjedoka ili dokaza potrebna je većina od 51 senatora. U ovom domu sa 100 mjesta republikanci imaju 53 senatora.

U svjetlu novih dokaza koji, čini se, podržavaju članke o opozivu Trampa, demokrate u Senatu zatražili su pozivanje novih svjedoka i dokumenata.

U centru suđenja je Lev Parna, američki državljanin rođen u Sovjetskom savezu, i prvi put je medijima rekao da je pokušao da navede Ukrajinu da istražuje Bajdenove na zahtjev Rudija Đulijanija, Trampovog ličnog advokata. Parnas, koji je predao dokumente, rekao je da je voljan da svjedoči.

Demokratsko "tužilaštvo" u Senatu traži uvjerenje da suđenje neće biti predstava republikanskih senatora za brzo oslobađanje Trampa, ali republikanski čelnici su protiv iznošenja novih dokaza.

Jednom kada se postave pravila, sudija Džon Roberts će nadgledati suđenje kako to zahtijeva zakon. Robertsa je za predsjednika Vrhovnog suda imenovao republikanski predsjednik Džordž V. Buš 2005. 

Tokom suđenja, senatori će mirno promatrati. Po završetku suđenja, senatori će glasati o svakom članku o opozivu. Ako dvije trećine senatora, ili 67 od 100, bude glasalo da je kriv za optužbe, Tramp će biti smijenjen s dužnosti.

Međutim, mogućnost za to je mala. Republikanci imaju 53 od 100 mjesta u Senatu, što znači da bi skoro 20 njihovih članova moralo preći stranačku liniju i glasati za smjenu republikanskog predsjednika.

Da li je suđenje o opozivu ikada prije bilo u održano u Senatu?

Da. Demokrata Endrju Džonson prvi je predsjednik koji se suočio sa suđenjem o opozivu u Senatu. Džonsona, koji je preuzeo vlast nakon što je ubijen Abraham Linkoln, 1868. godine Predstavnički dom pod kontrolom republikanaca optužio je za nelegalno otpuštanje ratnog sekretara Džona Stantona.

Međutim, Senatu je nedostajao jedan glas da Džonsona smijene sa pozicije. Ipak, Džonson nije dobio podršku svoje stranke da se kandiduje na izborima 1868. godine.

Demokratu Bila Klintona Predstavnički dom pod kontrolom republikanaca optužio je 1998. da je lagao pod zakletvom i opstruirao pravdu u vezi sa seksualnim odnosom koji je imao sa stažistkinjom. Ipak, Senat pod kontrolom demokrata nije glasao za njegov opoziv.

Ričard Nikson podnio je ostavku prije nego što je uopšte došlo do glasanja o opozivu.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR