16 °

max 20 ° / min 13 °

Utorak

16.04.

20° / 13°

Srijeda

17.04.

15° / 9°

Četvrtak

18.04.

13° / 7°

Petak

19.04.

13° / 7°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 7°

Ponedjeljak

22.04.

13° / 5°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Srbiju trese diplomatski skandal: GRU u centru špijunske afere Beograda i Moskve

Izvor: Screenshot

Region

Comments 0

Srbiju trese diplomatski skandal: GRU u centru špijunske afere Beograda i Moskve

Izvor: Pobjeda

Autor: Gordana Đuračić

  • Viber

Ruski diplomata i pripadnik vojne obavještajne službe GRU Georgij Kleban snimljen je kako daje veliku svotu novca visokopozicioniranom zvaničniku Srbije, koji je njegova obavještajna veza u Beogradu, objavili su britanska istraživačka mreža Belingket, beogradski dnevnik Blic i Radio Slobodna Evropa.

Snimak je 17. novembra objavljen na Jutjubu, a njegovu autentičnost potvrdio je istraživački novinar Belingketa Hristo Grozev na svom Tviter nalogu, kao i sajber stručnjaci koje su kontaktirali brojni mediji iz Beograda i regiona. Dan kasnije je i Srpska Bezbjednosno-informativna agencija (BIA) saopštila da snimak smatraju autentičnim.

Hitan nalog Vučića

Objavljivanje snimka pratile su burne reakcije u Srbiji, gdje je premijerka te zemlje Ana Brnabić kazala da se "vojna obavještajna agencija po hitnom nalogu predsjednika Vučića bavi mogućom špijunskom aferom“.

"Ukoliko se ispostavi da je sve istina, onda će to biti ozbiljno pitanje i problem za nas", rekla je Brnabić, dok je ministar odbrane Aleksandar Vulin napustio juče sjednicu Skupštine Srbije i kazao da je situacija ozbiljna.

"Vrhovni komandant prikuplja informacije i očekujem da u toku sjutrašnjeg dana (četvrtak) pozove i okupi sve šefove obavještajnih i kontraobavještajnih službi, kao i načelnika Generalštaba Vojske Srbije", kazao je Vulin.

Slučajnost ili ne, ali je zanimljivo da se u jeku afere ministar policije Nebojša Stefanović nalazi u dvodnevnoj posjeti Moskvi – gdje se sastao sa sekretarom Savjeta bezbjednosti Ruske Federacije Nikolajem Patruševim. Oni su, prema RTS-u, razmatrali saradnju dvije države u oblasti bezbjednosti.

Inače, Patrušev je poznat u regionu kada je oktobra 2016. godine bez najave posjetio Beograd kada je "izvukao” nekoliko ruskih građana, za koje se sumnja da su bili članovi GRU-a i da su imali učešća u pripremi terorističkih akcija u Podgorici.

Srpski oficir

Sada se množe pitanja. Ko je pratio i snimao slučaj novodnog stavljanja novca u ruke za sada neimenovanog srpskog zvaničnika? Kad je snimak stvarno nastao na kojim je sada pozicijama još uvijek anonimni srpski funkcioner? Da li je riječ o samo kompromitaciji anonimnog srpskog zvaničnika ili se još nešto iza brda javlja…

Beogradski dnevnik Blic objavio je juče da je na snimku ,,srpski zvaničnik sa činom oficira“. Ministarstvo spoljnih poslova Srbije potvrdilo je za RSE da je Georgij Kleban bio na mjestu pomoćnika izaslanika odbrane pri Ambasadi Rusije u Beogradu i da je sa te pozicije odjavljen u junu ove godine. Politika je na sajtu objavila da je ovaj video snimak star više godina i osoba za koju se tvrdi da je visoki srpski agent zapravo je civil, koji je najvjerovatnije trgovao poslovnim podacima.

Međutim, nakon toga BIA je za Tanjug potvrdila da intenzivno rade sa Vojno-bezbjednosnom agencijom i ostalim službama na identitetu drugog čovjeka sa snimka za kojeg se tvrdi da je srpski agent.

"Naše službe, kako civilna tako i vojna, veoma su intenzivno angažovane na ustanovljavanju svih okolnosti, a detalje na tu temu će iskazati predsjednik Srbije nakon Savjeta za bezbjednost koji će biti održan u četvrtak", rekao je Relja Željski, načelnik Uprave za analitiku BIA, za RTS.

Snimak

Na video-snimku koji je viralan par dana, vidi se susret dvojice muškaraca na parkingu u Zemunu. Jednom od njih lice je blurovano kako bi mu se zaštitio identitet i za njega se tvrdi da je srpski zvaničnik. Drugi je Georgij Kleban, potpukovnik ruske vojske i agent GRU-a. Snimak počinje kadrom u kojem nepoznati muškarac, sa crvenom plastičnom kesom u ruci, odlazi do svog automobila koji se, kako se navodi u analizi RSE, nalazi na parkingu nedaleko od Zemunskog keja.

Kleban u ruci nosi bijelu kesu. Potom dvojica aktera snimka odlaze u obližnji pab, gdje su snimljeni kako piju pivo. Zatim ih snimak prikazuje ponovo na ulici gdje se vidi kako Kleban predaje srpskom oficiru bijelu kesu koju je nosio. U sljedećem kadru, njih dvojica odlaze do kola srpskog oficira iz kojih on vadi crvenu kesu sa nepoznatim sadržajem i predaje je Klebanu. Grle se, pozdravljaju i rastaju.

Snimak potom prikazuje kadrove iz automobila srpskog oficira gdje se vidi kako ovaj otvara kesu, iz nje izvlači flašu alkoholnog pića, a potom i kovertu iz koje vadi poveći svežanj novčanica koji na brzinu prebrojava.

Hristo Grozev objavio je na društvenim mrežama da je u pitanju Georgij Kleban, kao i da je njegov identitet utvrdio putem alatke za upoređivanje lica "Microsoft Azure“.

Grozev istovremeno navodi da je Kleban pripadnik GRU. On kaže da je Kleban prijavljen na adresi na kojoj se nalazi Opšta vojna akademija, što, konstatuje, na prvi pogled ne upućuje na to da je Kleban pripadnik tajne službe. Ipak, Klebanova supruga prijavljena je na adresi doma ruske specijalne vojne jedinice ,,Specnaz“, koja se dovodi u vezu upravo sa GRU.

"Ruski špijuni korumpiraju Srbiju. Ovo je video-zapis pripadnika Glavne obavještajne uprave ruske vojne policije (GRU) pukovnika Georgija Viktoroviča Klebana kako plaća svog srpskog agenta koji je visokopozicionirani srpski službenik. Kleban radi u ruskoj ambasadi u Beogradu. Ovo je ono što Rusi rade nama, našim ‘prijateljima‘, stoji u opisu video-snimka na Jutjubu.

Identitet srpskog oficira nije poznat. Takođe, nije poznato ni što je sadržaj crvene kese koju je, kako se čini, predao ruskom obavještajcu u zamjenu za sadržaj bijele kese, u kojojse očito nalazila poveća količinu novca.

Ako bi se istragom utvrdilo da su u pitanju dokumenta zaštićena nekim stepenom tajnosti, kazna za ovo djelo je i do 15 godina zatvora. Dužina robije varira od posljedica koje su nastupile po zemlju, pa se u 5. stavu člana 315 naglašava da ako su te posljedice teške, kazna ne smije biti niža od 10 godina robije.

Poznati rukopis

Pojavljivanje snimka pokazuje da su aktivnosti agenta GRU Georgija Viktoroviča Klebana očito bile dobro poznate tajnim službama koje operišu u Srbiji. Za sada nije poznato da li je i BIA imala neke sumnje ili je bezrezervno vjerovala da njihove ruske kolege neće stvarati krtice u državnim službama Srbije.

Sada se množe pitanja. Ko je pratio i snimao slučaj novodnog stavljanja novca u ruke za sada neimenovanog srpskog zvaničnika? Kad je snimak stvarno nastao na kojim je sada pozicijama još uvijek anonimni srpski funkcioner? Da li je riječ o samo kompromitaciji anonimnog srpskog zvaničnika ili se još nešto iza brda javlja…

U zavisnosti od toga koja služba je napravila snimak, moglo bi se doći do saznanja kome otvaranje ove afere sada odgovara. U Srbiji je sljedeća godina izborna, pa bi destabilizacija političke situacije mogla da bude težak udarac Vučićevoj vlasti, koja se diči dobrim odnosima sa Kremljom.

Ali, može se sve to gledati i kroz naočare druge dioptrije: jedna ,,dobra špijunska priča” mogla bi da skrene pažnju sa akteulnih afera povlašćene trgovine oružjem firme oca ministra policije Stefanovića i da Aleksandar Vučić ponovo zagospodari političkom pričom i nastavi sa širenjem političke paranoje o ,,tajnim silama koje, u sprezi sa opozicijom hoće Srbiju da bace na kolena…”

Jedno je već sada izvjesno: rukopis državne destabilizacije, koji je po sličnom scenariju odigran u Crnoj Gori 2016. godine, sada se na sličan način dešava u Srbiji.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR