8 °

max 14 ° / min 6 °

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 6°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Četvrtak

25.04.

12° / 8°

Petak

26.04.

17° / 10°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Vučić: Ruskog ambasadora samo sam pitao zašto?

Izvor: Foto: EPA-EFE/SALVATORE DI NOLFI

Region

Comments 0

Vučić: Ruskog ambasadora samo sam pitao zašto?

Izvor: RTS

Autor: Lejla Hadžimuhović

  • Viber

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se javnosti povodom špijunske afere i iznio detalje.

Na snimku koji se pojavio u javnosti vide se ruski obavještajac i penzionisani potpukovnik Vojske Srbije sa inicijalima Z. K., kaže Vučić. Nisam vidoo logiku u svemu ovome i ruske prijatelje pitao sam samo "zašto", kaže on.

Predsjednik Srbije je na konferenciji u Predsjedništvu Srbije rekao da snimak, na kom se vidi kako ruski obavještajac daje novac jednom, navodno visokopozicioniranom zvaničniku Srbije, nije sačinila njihova agencija, ali je VBA upoznata sa tim.

Snimak je, kaže, sačinjen 24. decembra 2018.  i na njemu se vidi susret ruskog potpukovnika Georgija Klebana sa penzionisanim potpukovnikom Vojske Srbije, čiji su inicijali Z. K.

Z. K. je, prema Vučićevim riječima, bio objekat nadzora srpskih službi bezbjednosti još od 2012. godine zbog kontakata sa hrvatskom kontraobavještajnom službom.

On kaže da se susret Klebana i Z. K. odigrao u Zemunu oko 18 časova. 

Pripadnici srpskih službi vršili su opservaciju Z. K. ali susret sa Klebanom nisu oni zabiljeležili zbog velike udaljenosti, kaže Vučić.

"Naši pripadnici su primijetili više lice koja su bila u kontrapratnji. Na zemunskom keju tri lica izlaze iz automobila marke 'audi', oni su bili nečitljivi zbog položaja. Našli se kod parkirališta Kapetanija i otišli u pravcu pivnice 'Crna ovca'. Onda su je napustili i otišli u nepoznatom pravcu", objasnio je Vučić nakon sjednice Savjeta za nacionalnu bezbjednost. 

"Bocan-Harčenka sam samo pitao zašto?" 

Politiku prema Rusiji nećemo da mijenjamo, doživljavamo je kao bratsku zemlju, rekao je Vučić i dodao da je ruskog ambasadora Bocan-Harčenka povodom afere upitao samo "zašto".

"Nisam vidio logiku u svemu ovome", rekao je Vučić dodajući da je siguran da predsjednik Rusije Vladimir Putin nije bio obaviješten o djelovanju Klebana.

Srbija, kaže, ne zaboravlja sve što su Putin i Rusija učinili za Srbiju.

Podsjeća da Srbija jedina nije uvela sankcije Rusiji, nije ni glasala protiv interesa te zemlje i ničim ne ugrožava prijateljstvo.

Predsjednik je još jednom ponovio da Srbija ostaje vojno neutralna i poručio da Srbija neće u NATO. 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR