Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Pendarovski: Evropske integracije Zapadnog Balkana jedina opcija

| Postavio/la: Lejla Hadžimuhović | Izvor: Beta

Pendarovski: Evropske integracije Zapadnog Balkana jedina opcija

Predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski rekao je danas u Beogradu da je njegova posjeta još jedna potvrda dobrosusjedskih odnosa i da se raduje što se iz Beograda upućuje jasna poruka da ne treba zaboraviti na Zapadni Balkan i da su evropske integracije jedina moguća opcija.

Pendarovski je u izjavi na konferenciji za novinare posle razgovora sa domaćinom, predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem da su odnosi dvije zemlje odlični bez spornih tačaka i da su riješeni da sva pitanja rješavaju dijalogom.

"Raduje me činjenica što iz Beograda upućujemo jasne poruke da ne treba da se zaboravi na Zapadni Balkan i da je evropska integracija regiona jedina održiva opcija koja će omogućiti transformaciju naših društava", rekao je Pendarovski.

Rekao je da su on i Vučić razgovarali o francuskoj inicijativi predsjednika Emanuela Makrona koja predviđa reviziju procesa pristupanja Uniji i da je on ponovio stav svoje zemlje da za njih ne postoji druga održiva alternativa od procesa evrointegracija.

Pendarovski je ocijenio da se radi o komplikovanom procesu, a da mu je u razgovoru Makron jasno rekao da ta inicijativa ne predviđa zamjenu za članstvo država Zapadnog Balkana.

"Decidno kaže da se ne predvđa nikakva zamena članstva za države Zapadnog Balkana i to je praktično glavna poenta razgovora sa predsjednikom Makronom", rekao je Pandarovski.

On je rekao da regionalne inicijative o povezivanju o kojima se razgovara kao što je mini Šengen ne isključuju članstvo u EU, da su to odlične inicijative komplementarne sa kretanjem ka EU. 

Osvrnuvši se na stabilnost u regionu rekao je da su on i Vučić razgovarali o perspektivi dijaloga Beograda i Prištine i izrazio je očekivanje da će biti postignuto rješenje uz pomoć međunarodne zajednice i da to rješenje mora da doprinese regionalnoj stabilnosti i da ne smije da zalazi u integritet drugih država.

Pendarovski je rekao da je pored pozitivnih trendova u ekonomiji jasna potreba za jačanje te saradnje, da je važno jače povezivanje i bolja infrastrukturna povezanost.

On je u tom kontekstu čestitao Vučiću na otvaranju dva autoputa, prema Sjevernoj Makedoniji i Bugarskoj.

Ostavi komentar

0/300