Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Podnijeta krivična prijava protiv Aleksandra Vučića

| Postavio/la: Marija Mitrović | Izvor: Beta/N1

Podnijeta krivična prijava protiv Aleksandra Vučića EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Nekadašnji pravni zastupnik porodica žrtava u slučaju Račak advokat Tom Gaši podnio je danas Specijalnom tužilaštvu u Prištini krivičnu prijavu protiv predsjednika Srbije Aleksandra Vučića zbog izjave da je "Račak fabrikovan", prenosi Kossev.

U krivičnoj prijavi se navodi da je srpski predsjednik "negiranjem masakra u Račku" i "podrškom" bivšem ministru administracije i lokalne samouprave u Vladi Kosova Ivanu Todosijeviću "namjerno podsticao i javno širio mržnju, raskol i netoleranciju između etničkih grupa - Srba i Albanaca koji žive na Kosovu".

Prema krivičnoj prijavi, Vučić je tom izjavom "počinio krivično djelo podsticanja na nacionalnu, rasnu, vjersku mržnju, nemir ili netoleranciju".

Predsjednik Srbije ocijenio je u četvrtak kao "zastrašujuću" odluku suda u Prištini kojom je bivši ministar administracije i lokalne samouprave u Vladi Kosova iz redova Srpske liste Ivan Todosijević prvostepeno osuđen na dvije godine zatvora zbog izjave u kojoj je zbivanja u Račku 1999. godine nazvao lažnim zločinom.

Odgovarajući na pitanja novinara poslije otvaranja početka radova na izgradnji auto-puta od Šapca do Rume, Vučić je rekao da je Todosijević "časni Srbin iz Zvečana", a da se u Račku 1999. godine radilo o "fabrikovanom zločinu gdje je sve falsifikovao svjetski hohštapler i prevarant Vilijam Voker".

Ivan Todosijević osuđen je u četvrtak u Osnovnom sudu u Prištini na dvije godine zatvora zbog "podsticanja na nacionalnu, rasnu, vjersku mržnju, nemir ili netoleranciju" zbog izjave u kojoj je naveo da je slučaj Račak "izmišljen" i da su ga izmislili albanski teroristi.

Kako je za portal Kossev potvrdio Todosijevićev advokat Nebojša Vlajić, bivši ministar kosovske vlade iz Srpske liste je osuđen zbog izjave koju je dao u Zvečanu povodom 20. godišnjice NATO bombardovanja Jugoslavije.

Komentari

Vucko slobov djak,

Pogledaj te samo na you tube emisiju "Sakali" svjedocenje srpskih policajaca u vrijeme rata na Kosovu i bit ce vam sve jasno.

Ostavi komentar

0/300