16 °

max 16 ° / min 6 °

Subota

20.04.

16° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 7°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 8°

Utorak

23.04.

13° / 10°

Srijeda

24.04.

12° / 9°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Petak

26.04.

16° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Uzvikom "Za dom spremni" ne krši se zakon?

Region

Comments 0

Uzvikom "Za dom spremni" ne krši se zakon?

Izvor: jutarnji.hr

Autor: Marija Mitrović

  • Viber

Visoko prekršajni sud odlučivao je o slučaju Marka Perkovića Tompsona, odnosno o njegovu uzviku “Za dom spremni” na početku  “Bojna Čavoglave”. Iako je taj sud donio već pet pravosnažnih presuda u kojima je presudio da uzvik “Za dom spremni” predstavlja nezakonito ponašanje, u Tompsonovu slučaju vijeće je, kako saznaje Jutarnji.hr, presudilo - da zakon nije prekršen.

Ta presuda, međutim, još nije konačna jer je zaustavljena u evidenciji sudske prakse - posebnom sudskom dijelu koji analizira svaku novodonesenu presudu i utvrđuje je li ona u skladu sa prethodnim presudama toga suda koje su se ticale istog pitanja, ali i presudama evropskog suda u Strazburu i Suda EU čiji su stavovi za hrvatske sudove takođe obvezujući. Kao najviši sud u prekršajnim postupcima, Visoki prekršajni sud nadležan je i za ujednačavanje sudske prakse u Hrvatskoj.

Portparolka Visokog prekršajnog suda Gordana Korota na pitanje o tome u kojoj je fazi predmet Marka Perkovića Tompsona i je li tačno da ga je tročlano vijeće toga suda oslobodilo, odgovorila je kratko: “Presuda u slučaju Marka Perkovića nije poslata sa suda i sve dok se to ne dogodi ne mogu vam davati nikakve informacije o tome predmetu”, prenosi Jutarnji.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR