Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Vujanović u ŽI: Nemam veze sa upisom imovine na SPC, bez valjane dokumentacije, nema pravni značaj

| Postavio/la: Lejla Hadžimuhović

Srbi u Crnoj Gori nijesu ugroženi, poručio je Vujanović.

Vujanović u ŽI: Nemam veze sa upisom imovine na SPC, bez valjane dokumentacije, nema pravni značaj

Bivši predsjednik Crne Gore Filip Vujanović gost je u posljednjoj Živoj istini ove sezone. Vujanović u večerašnjoj emisiji otkriva planira li povratak na neku od državnih i(li)partijskih funkcija; objašnjava kako se 1993. iz advokatske kancelarije obreo u fotelji ministra pravde; kako je, kao ministar unutrašnjih poslova, sarađivao sa Vukašinom Marašom; govori o ulozi šefa crnogorske "tajne policije" u sprječavanju "specijalnog rata" Miloševićevih službi protiv Crne Gore, u drugoj polovini 90-ih, ali i odnosu Jovice Stanišića prema Crnoj Gori, tokom sukoba Podgorice i Beograda...

U prvom tv intervjuu nakon završetka predsjedničkog mandata, Vujanović iznosi i dosad nepoznete detalje sa istorijske sjednice GO DPS, na kojoj je samo sedam članova toga tijela podržalo Đukanovića i otkriva šta se dešavalo u noći napada na zgradu Vlade, 13/14. januara '98.

Takođe, opisuje kako su se uoči i nakon potpisivanja Beogradskog sporazuma ponašali Havijer Solana, Vojislav Koštunica, Zoran Đinđić...    

Odgovarajući na pitanje autora emisije Darka Šukovića: Da li je tačno da je gro imovine prepisan u vlasništvo SPC dok je on bio na čelu Vlade, Vujanović odgovara:

"Iskreno da kažem, ja to ne znam. Ja mislim da svi ti upisi koji su vršeni na temelju nevaljane dokumentacije pravno nemaju nikavog značaja. To što je upisano u katastre, ako nije uz valjan dokaz, nema nikakve vrijednosti. Ja ne znam uopšte kako su se upisivali, nijesam se bavio time".

Na pitanje da li je njegova Vlada na bilo koji način ohrabriila upisivanje, Vujanović ponavlja da se vlada time uopšte nije bavila, te da je saznao iz medija da su rađene neke preknjižbe, ali ne zna na osnovu čega?

"U tom vremenu katastar nije bio dokaz svojine, vi ste imali katastarski list kao jedan od evidencijskih listova nekretnine, to nije imalo nikakav poseban značaj. Kasnije će, tek. katastar dobiti na svom značaju. Ja mislim da to sad nema nikakvog značaja. Kako je to katastarski evidentirano, nema nikake vrijednosti."

Bivši predsjednik Crne Gore smatra da je važno što postoji mišljenje Venecijanske komisije povodom Zakona o slobodi vjeroispovijesti i da je premijer Marković mudro postupio kad je pozvao Mitropoliju da se uključi u doradu toga zakona...

"Nesumnjivo je da će sada svi manastiri i crkve biti državno vlasništvo i to nije izmisila Crna Gora. Tu se VK naslonila na iskustva nekih zemalja, kao što je recimo Francuska. Ništa se tu ne mijenja. Nastavlja pravoslavna mitropolija i njeno sveštenstvo i mitropolit to da koriste. Neće niko oteti manastir i crkve, niti će koga useljavati. To će biti državna svojina, jer će ogroman dio tih manastira spomenik kulture... Ne vidim da je uopšte bilo potrebe da se stvara ovakva tenzija povodom toga".

Vujanović se osvrnuo i na žalbe zbog, navodno, lošeg položaja Srba u Crnoj Gori:

"Očigledno se pravi velika graja oko pozicije Srba u Crnoj Gori, koja se potpuno nerealno prikazuje. Nijesu Srbi ničim ugroženi u Crnoj Gori, to je čista socijalna demagogija. Ja mislim da je najbolji model za pomirenje u Crnoj Gori da srpske stranke uđu u Vladu. Ja sam bio predsjednik Vlade u kojoj je bila Narodna stranka, kao srpska stranka, SDP kao dominantna crnogorska stranka i građanska partija DPS. Vjerujte, najviše je za srpski narod uradila Narodna stranka, u kolaciji 'Da živimo bolje".

Vujanović u Živoj istini govori o konstantnim sumnjičenjima za manjak crnogorstva; o tezi da je njegova predsjednička kandidatura 2013. bila povod za raspad koalicije DPS i SDP; o razlozima obraćanja VDT zahtjevom da obavezujućim uputstvom spriječi hapšenje Nebojše Medojevića; o budućoj autokefalnoj Pravoslavnoj crkvi Crne Gore...

Živa istina na programu je Prvog i SAT kanala Javnog servisa, od 20,05 sati.

Komentari

Sveta nasa CPC,

@princeza Ksenija, pa i JESTE nam " babo ostavio", pametnice koja obuvas Kseniji papuce!

jovan,

Vujanović je bio Predsjednik Vlade od 1998, a ministar pravde Dragan Šoć. E ovoga Šoća treba pitati kako je uticao na upis imovine na SPC.

Vlah,

@martin, okupirane svetine.kojem li se ti Bogu molis volro, bi da znam ,

princeza Ksenija,

@Misko,jeste, tebi posebno je rasknjizio vlasnistvo nad pecinama koje posjedujes a koje ti je babo ostavio

vuko,

Predsjednik koji je radio protiv crnogorskih interesa. Zalosno.

martin,

kako ce i dalje okupator da Bude u nase Okupirane Svetinje..Vujanovic je napravio stetu cg

Misko,

E vala vise si nam ti zla nanio no Amfi nama Crnogorcima,a posebno u vezi zastave,himne a izgleda i uknjizbu u katastar crnogorske sakralne objekte na SPC i njihove spobode.Uzivaj u penziji i ne vrca se vise,eto toliko!

Ostavi komentar

0/300