9 °

max 14 ° / min 8 °

Četvrtak

25.04.

14° / 8°

Petak

26.04.

16° / 8°

Subota

27.04.

19° / 10°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

24° / 16°

Srijeda

01.05.

22° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Risto Dragićević je dokazao da je Radovan Perović Tunguz sam napravio podmetačinu

Istorija

Comments 13

Risto Dragićević je dokazao da je Radovan Perović Tunguz sam napravio podmetačinu

Autor: Bojana Komnenić

  • Viber

Piše: Miroslav Ćosović

U emisiji Živa istina od 26. oktobra 2018. gostovao je istoričar Zoran Lakić.

O Lakiću sam prije par godina pisao u tekstu "Pjesnik među istoričarima uzeo previše pjesničkih sloboda", iznio sam sumnju da ga zovu "pjesnik među istoričarima" zato što previše slobodno interpretira istorijske izvore, pa su ga svrstali među pjesnike, jer pjesnicima su dozvoljene potpune slobode, takozvane "pjesničke slobode", pjesnici mogu sve da tumače kako im volja.

U pomenutoj emisiji Lakić je nekoliko puta rekao da je Crna Gora vodila tajne pregovore sa Austrougarskom. Urednik i voditelj emisije Darko Šuković ga je upozorio da je to neistina i da je navodni "Tajni ugovor sa Austrijom" djelo Radovana Perovića Tunguza i da je to dokazano. Zatim je Lakić pitao: "Ko je to dokazao, kažite mi autora i knjigu, ko je to rekao da je falsifikat?"

Pa, da pokažemo javnosti i akademiku Lakiću o čemu se radi - ono što zna svaki istoričar koji se bavi Prvim svjetskim ratom, sem što to po svemu sudeći ne zna akademik CANU Zoran Lakić.

Akademik Šerbo Rastoder je u Pobjedi 16. aprila 2011. objavio tekst pod naslovom "Nikome ne vjerovati na riječ" i u njemu pojasnio da je Radovan Perović Tunguz sam napravio lažni ugovor i taj ugovor pripisao kralju Nikoli. Evo što je akademik Rastoder napisao:

"Pamflet "Tajni ugovor Crne Gore sa Austrijom“ sa falsifikovanim potpisima knjaza Nikole i austrijskog cara Franja Josifa I, objavljenog 12. juna 1907. godine, autora dr Radovana Perovića -Tunguza, dugo godina je korišćen u propagandne svrhe za kompromitaciju crnogorskog suverena Nikole Petrovića. Ovaj falsifikat razobličen tek 1968. godine Suplent istorije dr Radovan Perović - Tunguz (1879-1944) je 1912. štampao brošuru pod pseudonimom Herzog von St.Sava u kojoj je objavio izmišljeni ,,Tajni ugovor Crne Gore sa Austrijom“ i datirao ga (12. juna 1907.) u Beču sa falsifikovanim potpisima knjaza Nikole i austrijskog cara Franja Josifa I.

Ovaj falsifikat je kasnije mnogo puta preštampavan i korišćen kao dokaz ,,izdajničke politike kralja Nikole“ u cilju kompromitacije dinastije Petrovića i krugova oko nje. Dokument je dugo godina bio osnov za tvrdnju da je Crna Gora tokom aneksione krize imala tajni ugovor sa Austrijom. Radovan Perović - Tunguz školovao se kao pitomac srpske vlade i odbranio doktorsku disertaciju iz istorije: Crna Gora uoči krimskog rata na Univerzitetu u Briselu. Radio je kao suplent istorije u Beogradu i Skoplju, a poslije 1918. godine i u nikšićkoj i podgoričkoj gimnaziji. Život je okončao kao pripadnik četničkog pokreta, poginuvši tokom bombardovanja Podgorice 5. maja 1944. godine. Svoje pamflete i radove najčešće je potpisivao pseudonimom ,,Nevesinjski “ ili ,,Herzog von St. Sava“ (Herceg od Svetog Save). Godine 1912. je u cilju kompromitacije Petrovića objavio na francuskom navodni tekst ,,Tajnog ugovora Crne Gore i Austrije“ (,,Livre noir.Conventions secretes entre l' Autriche-Hongrie d'une part et la Romanie, la Bulgaria,, la Grece et le Montenegro de l'antre part Livrasion u.Viene.Francois Ferdinand, edituer 1912“).

Ovaj pamflet je više puta objavljivan i mnogo korišćen u propagadne svrhe u cilju kompromitacije crnogorskog suverena Nikole Petrovića. To je dugo godina bio i ,,krunski argument ,,anticrnogorskim krugovima o navodnoj ,,izdaji“i srpske i južnoslovenske ideje crnogorskog suverena i dinastije koju je predstavljao. U tom smislu falsifikat je odigrao svoju ulogu.Tek je 1968. godine istoričar Risto Dragićević u cjelini razobličio ovaj falsifikat u čemu mu je značajno pomogao i Radovanov brat, Danilo svojom izjavom (izjava data 1961.) koja se i danas čuva u Državnom arhivu Crne Gore. Zanimljivo je Dragićevićevo objašnjenje motiva Perovića za ovakvo beskrupulozno falsifikovanje."

Prema tome, istoričar Risto Dragićević je u potpunosti dokazao da je Radovan Perović Tunguz sam napravio podmetačinu zvanu "Tajni ugovor Crne Gore sa Austrijom“. Nadamo se da smo ovim prilogom pomogli akademiku Lakiću.

Komentari (13)

POŠALJI KOMENTAR

flamantes

@Sasa, Dobri moj Sale, pogriješio si, nijesam iznerviran, naprotiv , ali izgleda, vi se nervirate i onda bulaznite gluposti, a da se radi o smeću savršeno sam u pravu.

tablja

isto ti je musti jarca iznad reseta i razgovarat da ovim umisljenim intelektualcem lakicem

posmatrac

LAKICU, DOBRO SE ZNAMO. PRIPADAS ONIMA KOJI NEPREKIDNO RADE NA POPRAVCI ZIDA KOJI PRIJECI DA ISTORIJSKI FAKTI STIGNU DO PUBLIKE. TI SI MEDJU ONIMA KOJI SU SPRIJECILI DA U ISTORIJSKOM INSTITUTU BUDE OBJAVLJENO DRAGICEVICEVO OTKRICE PA JE MORAO SVOJ DRAGOCJENI RAD OBJAVITI SAM.